După ce în Polonia a fost introdusă o impozitare progresivă a comercianților bazată pe cifra de afaceri, CE a făcut o investigație a cărei concluzie a fost că acest regim încalcă legislația Uniunii Europene (UE). Motivul? Impozitarea progresivă pe cifra de afaceri oferă firmelor cu o cifră de afaceri mică un avantaj economic față de companiile concurente.
„Comisia Europeană a constatat că o taxă poloneză asupra sectorului comerțului cu amănuntul încalcă normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a concluzionat că cotele progresive de impozitare bazate pe cifra de afaceri oferă companiilor cu cifră de afaceri redusă un avantaj față de concurenții lor. (...) Comisia nu pune la îndoială dreptul Poloniei de a decide cu privire la sistemele sale de impozitare sau la obiectivele diferitelor impozite și taxe. Cu toate acestea, sistemul fiscal trebuie să respecte legislația UE, inclusiv normele privind ajutoarele de stat, și nu poate favoriza în mod nejustificat anumite companii față de altele”, scrie în comunicatul de presă emis de CE.
Concret, în cazul Poloniei, comercianții cu amănuntul plătesc un impozit lunar pe cifra de afaceri după cum urmează:
- o scutire se aplică părții din cifra de afaceri care este sub 17 milioane de zloți polonezi (aproximativ 4 milioane de euro);
- se aplică o rată de impozitare de 0,8% pe cifra de afaceri care este între 17 și 170 de milioane de zloți polonezi (aproximativ 40 de milioane de euro);
- o rată de impozitare de 1,4% se aplică cifrei de afaceri care depășește 170 de milioane de zloți polonezi.
Practic, autoritățile europene au explicat că acest sistem de impozitare progresivă a cifrei de afaceri scutește micii comercianți de plata oricărei sume către stat sau îi obligă la achitarea unei sume mai mici în comparație cu concurenții lor mai mari. Cu alte cuvinte, regimul favorizează companiile cu o cifră de afaceri mică. Astfel, CE a cerut Poloniei să elimine acest sistem de impozitare progresivă și să restabilească tratamentul egal în rândul comercianților cu amănuntul.
În contextul în care noul Guvern al României a anunțat că dorește înlocuirea impozitului pe profit cu o impozitare progresivă a cifrei de afaceri, decizia Comisiei vine ca un avertisment indirect. Totodată, așa cum redacția noastră deja a informat aici și aici, mai multe voci din rândul specialiștilor au atras atenția că impozitarea cifrei de afaceri ar aduce probleme mari companiilor. În esență, o asemenea impozitare ar duce, la fel ca în cazul Poloniei, la o favorizare (momentan nejustificată de către autorități) a societăților cu cifră de afaceri mică.
Potrivit programului de guvernare al Executivului condus de Mihai Tudose, impozitul progresiv pe cifra de afaceri ar urma să înlocuiască impozitul pe profit de la 1 ianuarie 2018. Totuși, discuțiile sunt, cel puțin momentan, numai discuții. O asemenea măsură trebuie inclusă într-un proiect de act normativ care să fie dezbătut public înainte de a se decide adoptarea sa și a se ajunge la intrarea în vigoare.
Comentarii articol (2)