avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Posibilitate internare nevoluntara la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Posibilitate internare nevoluntara la psihiatrie de catre un parinte

Daca eu nu sunt de acord si nu i-am cauzat nici o problema poate o persoana din familia mea sa ma interneze intr-un spital pt. oameni cu boli mintale? Daca da, as dori sa stiu prin ce proceduri. Mentionez ca sunt major. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2016
nelutzu121, utilizator
Cel mai recent răspuns: nelutzu121 , utilizator 11:49, 15 Mai 2016
Daca exista raport al comisiei de specialitate,exista si procedura de internare nevoluntara in unitate medicala
Legea 487/2002 republicata 2012, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice
Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 13 septembrie 2012
Art. 10
(1) Evaluarea sanatatii mintale se efectueaza, prin examinare directa a persoanei in cauza, numai de catre medicul psihiatru.
(2) Evaluarea se va realiza in institutii de sanatate mintala, autorizate si acreditate conform legii.
Art. 11
Evaluarea sanatatii mintale se face cu consimtamantul liber, informat si documentat al persoanei, cu exceptia situatiilor specifice, stabilite de lege, cand persoana evaluata are dificultati in a aprecia implicatiile unei decizii asupra ei insesi, situatii in care persoana evaluata trebuie sa beneficieze de asistenta reprezentantului legal sau conventional.

Art. 12
Evaluarea starii de sanatate mintala se efectueaza la cererea persoanei, la internarea voluntara a acesteia intr-o unitate psihiatrica sau in conditiile unei internari nevoluntare prin solicitarea expresa a persoanelor mentionate la art. 56.
Art. 49
(1) Internarea intr-o unitate de psihiatrie se face numai din considerente medicale, intelegandu-se prin acestea proceduri de diagnostic si de tratament.
(2) La stabilirea unitatii de psihiatrie in care se va face internarea se va avea in vedere ca aceasta sa fie situata cat mai aproape de localitatea de domiciliu a pacientului.
(3) Modalitatile de transfer al pacientilor se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi.

Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.

Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.

Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza nuami in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.

Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.
Deci inteleg ca poate sa ma forteze sa ajung la un medic psihiatru, fara consimtamant? Are acest drept vreun membru al familiei daca eu nu locuiesc in aceeasi casa cu el? Mi se pare un abuz enorm sa poata face asa ceva. Ma gandesc ca ar trebui sa fie si persoana care are asemenea cerere supusa la un examen/control.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2016
nelutzu121, utilizator
Nu stie nimeni sa imi raspunda la intrebarea asta? Va rog frumos!
Dacă aveți discernământ nu poate să vă interneze nevoluntar, decât în condiții excepționale prevăzute de lege, iar toate aceste condiții/excepții le aveți negru pe alb mai sus.
De exemplu dacă consumați alcool sau substanțe interzise etnobotanice/droguri și deveniți violent, în acel moment vă poate interna nevoluntar la un spital de specialitate unde să primiți îngrijiri pentru binele și sănătatea dumneavoastră.
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
Dapix, utilizator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie.... Costin85 Costin85 Buna ziua,Stiu ca nu sunt singurul cu probleme de familie dar cand ai si sfaturi de la altii poti trece mai usor ,sau macar din acestea poti gasii si ... (vezi toată discuția)
Internare involuntara psihiatrie, tentativa de sinucidere invest12345 invest12345 Buna Ziua, O cunoștință a fost internată la psihiatrie pentru tentativa de sinucidere. În acest caz familia, are sau nu dreptul de a primi informații ... (vezi toată discuția)