avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Depunere plangere de divort din strainatate in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Depunere plangere de divort din strainatate in Romania

Am o cunostinta in prag de divort. Locuieste in Germania, are 2 copii minori. Doreste sa stie daca e posibil ca sotul ei sa depuna plangerea de divort prin telefon, angajand un avocat in Romania, in conditiile in care si el este inca in Germania. Daca da, si daca plangerea a fost deja depusa, cat dureaza pana la prima infatisare? Trebuie sa duca si copiii in Romania? Vor fi audiati si ei? E posibil sa fie despartiti copiii, unul la mama si unul la tata? Nu cunosc alte detalii, legate de bunuri sau de motivele divortului, care e vinovat si care nu, dar doresc sa stiu care sunt riscurile pe care mama le are de a-si pierde copiii sau de a-i vedea separati :( Cel care cere divortul este tatal, daca nu a facut-o deja.... Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2016
Gabriela1313, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:33, 27 Iulie 2016
Divorțul se poate depune de avocat.
Dacă sunt de acord cu divorțul ambii soti va fi ușor dacă au resedinta în străinătate.
Poate sa aibă avocat și celalat sot și sa divorțeze fără sa vina la instanta decât dacă vor fi ascultați minorii.
Contractul de asistenta juridică poate fi încheiat si la distanță (tel/ e mail etc) mai ales daca partea are resedinta in strainatate.

Deci actiunea de divort poate fi depusă prin avocat, insa prietena dvs va trebui sa fie legal citata la adresa din cartea de identitate si la resedinta din străinătate.

Poate verifica portalul instantelor spre a vedea dc este depus dosar de divort. Procedura cu strainatatea este de durata in sensul ca pot trece si 6 luni pana ajunge cererea la parat.

Cel mai bine ar fi ca si prietena dvs sa ia legătură cu un avocat, sa se intereseze ce are de facut, ce acte sa prezinte sau sa solicite de acolo de unde minorii au locuinta. De principiu, fratii nu se despart. Ei vor fi ascultați obligatoriu daca au împlinit 10 ani.
Daca ultima resedinta comuna a sotilor e in Germania, acolo se vor judeca, femeia poate depune intampinare si invoca exceptia necompetentei teritoriale a instantei romane.
Se poate divorta si in Romania dar e bine sa mearga pe acordul partilor in toate privintele si sa nu incerce sa se judece.

Daca vor sa se judece in contradictoriu procesul poate avea solutii diverse...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimati avocați, trăim în străinătate și suntem în divorț. ... Vogels1980 Vogels1980 Stimati avocați, Cetățeni români, trăim în străinătate și suntem în divorț. Din cauza abuzurilor psihice a tatălui asupra mamei și copiilor, mama ... (vezi toată discuția)
Poate fi martor copilul minor impotriva parintelui? claudiuferlai claudiuferlai Buna ziiua, Am inteles ca prin lege copilul nu poate fi martor impotriva parintelui( mi s-a spus) dar nu am gasit acea lege prin modurile prin care am ... (vezi toată discuția)
Intrebare divort ela6791 ela6791 Buna ziua. Vreau sa dati un sfat. Un prieten a hotarat sa divorteze dupa mai multi ani de cand e despartit de sotia lui. Au facut cerere de comun acord care ... (vezi toată discuția)