avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1856 soluții astăzi
Forum Activitate mani_gia

Activitate mani_gia

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Tot o opinie de nespecialist, dar va dau o pista pe care s-o explorati cu un jurist/avocat. Se numeste uzucapiune si am utilizat-o si eu intr-un anumit context. Din 2011, legea e chiar mai favorabila fata de aceasta speta.

Puteti citi detalii la link-ul [ link extern ] /

Sau cautati pe google uzucapiune si gasiti in primele cateva rezultate lucruri interesante pentru speta dvs.

Succes!
Discuție uzucapiune
Bunica din partea tatalui meu a decedat de curand si am purces la procedura de dezbatere a mostenirii.

Consultand actele ramase de la bunica, am constatat ca e posibil sa intampinam o problema de stabilire a dreptului de proprietate.

Bunicul (tatal tatalui meu) a murit in 1993. In 1994 s-a dezbatut mostenirea sa, beneficiari fiind bunica si tata, unicul fiu. Numai ca masa succesorala era constituita exclusiv din casa. Terenul pe care a fost ridicata casa a fost declarat de catre mostenitori (bunica si tata) ca fiind bunul propriu al sotiei supravietuitoare. Numai ca in actele ramase de la bunica nu am gasit nimic care sa ateste acest fapt.

Ceea ce am gasit au fost urmatoarele acte:
- un act de vanzare-cumparare (copie din 1924) prin care bunicul bunicii decedate intra in posesia unui teren ce poate fi asimilat cu terenul de interes (nu corespund intru totul nici numele strazii, nici suprafata)
- copii dupa 2 autorizatii de constructie – din care una din 1946 (de constructie casa), respectiv din 1971 (de extindere casa). In ambele se specifica faptul ca autorizatia se da pt a ridica/extinde o casa pe terenul proprietatea petentilor (fara a se face explicit referire la un act).

Cerand adeverinta de rol agricol, am constatat ca in actele de la primarie prima referire la proprietatea bunicilor apare in 1967.

Ar avea sorti de izbanda o cercetare la arhivele statului pentru identificarea eventualelor acte care au stat la baza autorizatiilor de constructie? Imi inchipui ca ar fi trebuit sa existe un act dotal sau de donatie prin care bunicul bunicii mele sa fi facut trecerea terenului din proprietatea sa in cea a bunicii mele (terenul respectiv nu a facut obiectul mostenirii mamei bunicii mele, la dezbaterea mostenirii sale), sau sa fi existat un testament al acestuia in care sa o numeasca explicit pe bunica. Dar adevarul este ca mi-e teama ca bunicul bunicii a avut doar intentia de a-i da nepoatei sale acest teren, fara sa fi facut un act pentru a-si exprima aceasta dorinta.

Considerand aceasta descriere de situatie, considerati ca este fezabila o actiune juridica de uzucapiune (asa cum m-a sfatuit un notar) si ce ar presupune aceasta (in termeni de martori, eventual costuri pt demarare, durata estimata)? Mentionez ca imobilul este situat intr-un orasel din judetul Prahova. Pentru actiune trebuie sa ma adresez unui avocat din Prahova?

Suprafata terenului este de aprox 850mp, iar evaluarea din evidentele Primariei (cu tot cu casa) este de aprox. 16000 EUR. (In zona pretul terenului variaza intre 25-35 EUR/mp.)

Avand in vedere ca mai exista un mostenitor al bunicului bunicii (un var de-al doilea al bunicii decedate), considerati ca acesta ar putea afecta actiunea (si implicit rezultatul procesului) de uzucapiune ?

Multumesc anticipat.