avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua . Tatăl meu este dispărut din anul 2001, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua . Tatăl meu este dispărut din anul 2001, nu a fost ...

Buna ziua . Tatăl meu este dispărut din anul 2001, nu a fost dat in urmărire. Părinții mei nu au fost căsătoriți legal, au trăit doar in concubinaj, rezultând 2 copii, eu și sora mea care a purtat numele tatălui, însă ea este decedată din 2009. Eu in certificatul de naștere nu am trecut niciun tata. Apartamentul in care au trăit părinții mei a rămas în grija mea și a mamei, însă în acte este doar pe numele tatălui. Ce demersuri trebuie făcute pentru a putea că eu sau mama mea sa ajungem să fim proprietari pe apartament ?
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 09:54, 30 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Opinia mea - nu sunt specialist:
În locul dvs. aș începe prin a întreba la Institutul de medicină legală dacă există posibilitatea stabilirii paternității - mă gândesc la faptul că dvs. și sora decedată aveți aceiași părinți. Dacă da și se pot preleva probe de la soră, aveți un punct de pornire și puteți căuta un avocat care să înceapă demersurile pentru stabilirea paternității. Iar după aceea să vedeți ce e cu el, dacă puteți încerca declararea judecătorească a morții ca să-l puteți moșteni.

Sunteți sigur că e dispărut și nu trăiește pe undeva rupt de dvs.?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Tot o opinie de nespecialist, dar va dau o pista pe care s-o explorati cu un jurist/avocat. Se numeste uzucapiune si am utilizat-o si eu intr-un anumit context. Din 2011, legea e chiar mai favorabila fata de aceasta speta.

Puteti citi detalii la link-ul [ link extern ] /

Sau cautati pe google uzucapiune si gasiti in primele cateva rezultate lucruri interesante pentru speta dvs.

Succes!
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2021
mani_gia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
nu inteleg notiunea de "a disparut" ?!?!
Ce inseamna?
Adica exista posibilitatea sa fi murit?
Adica traieste, dar nu-i mai cunoasteti domiciliul ?

Daca luam in calcul varianta decesului acestuia:

- avand in vedere faptul ca mama dvs. nu a fost casatorita legal cu tatal dvs. , iar dvs. nu puteti dovedi, la acest moment, legatura de rudenie cu tatal dvs. (filiatia), in cazul in care el este decedat, vocatie succesorala ar avea doar sora dvs. prin mostenitorii ei (copii - daca exista)
Apoi se analizeaza, in functie de data decesului sorei in comparatie cu data decesului tatalui, ordinea claselor de mostenitori.

In varianta in care acestuia nu-i mai cunoasteti domiciliul, iar el traieste

- nu aveti nicio posibilitate de a incheia un contract de vanzare pe apartament cu acesta. Trebuie sa faceti toate demersurile pentru a-i afla domiciliul

De asemeni, nu precizati daca actele ce sunt pe numele tatalui sunt de inchiriere sau de proprietate.

Oricum in niciunul dintre cazurile de mai sus nu poate opera uzucapiunea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa faceți demersurile necesare pentru a afla dacă tatal dv. este în viață sau nu. Sa aflați ce s-a întâmplat în viață lui în acest timp, o alta familie, alți copii etc. Nu spuneți cum dețineți apartamentul , exista un act de proprietate al tatălui, stai cu contract de închiriere, cum plătiți utilitățile, pe numele cui etc. Începeți prin a lua legătură cu un avocat cu actele și datele pe care le dețineți în acest moment deoarece trebuie începute investigații după care se decide cum și în ce fel se poate proceda. Nu are nici o legătură uzucapiunea. Cu tot respectul pentru bunavointa oamenilor de a da sfaturi, acesta este un site juridic deci părerile trebuie sa fie pertinente, altfel fac mai mult rău decât bine. Google este un motor de căutare și informare generală nu tine locul unui avocat. Deci înainte de a știi dacă puteți fi proprietar trebuie sa faceți demersurile necesare în ce-l privește pe tatal dv și apoi pașii următori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt partile fiecaruia din mostenire? Alina Hd Alina Hd Buna dimineata, ma numesc Popa Alina, sunt casatorita, sotul meu ramanand singur la parinti in urma decesului surori. Sora decedata are o singura fata. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ady88 ady88 Buna ziua. Mama mea a decedat in 2008, am o sora in viata, un frate decedat si o sora de mama decedata. Vrem sa dezbatem mostenirea dupa parinti, insa casa ... (vezi toată discuția)
Tatăl meu a decedat în 2005 și nu am făcut succesiunea până în prezent. a decedat și sora mea, dar mama trăiește. cum se vor stabili cotele moștenirii? Laurentiuflap Laurentiuflap Buna ziua Tatal meu a decedat in 2005 si nu am facut succesiunea pana in prezent , mama mai traieste . Pariintii au avut o fata si un baiat . Fata ... (vezi toată discuția)