Kitte a scris:
Marton a scris:
Buna seara, am si eu o intrebare, cred ca puteti sa ne ajutati: nevasta mea e insarcinata, trebuie sa nasca in 2010 aprilie. Lucreaza de 8 ani de zile la o firma, la care are un salariu brut de 720 Ron. Din septembrie salariu brut va fi majorat la 1500 Ron. Din mai multe cauza, poate din octombrie va fi in concediu de boala pina la data nasterii copilului. Intrebarea este:
- cat va primi in timpul concediului de boala/luna
- cat va primi ( indemnizatia pt. cresterea copilului ) dupa nastere
- Legea spune ca indemnizatia pt. cresterea copilului se calculeaza din veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii, dar daca ea este in concediu de boala timp de 6 luni, atunci cum se calzuleaza indemnizatia.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
In perioada concediului medical va primi un procent din media veniturilor brute pe ultimile 6 luni, la care se adauga anumite taxe. Nu ati precizat in ce concediu medical va intra si nu va pot spune procentul (sunt situatii in care se acorda 100%, altele cu 85% si cele obisnuite sunt cu 75%, inclusiv cel de risc maternal).
Indemnizatia va fi 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii copilului, minim 600RON. In lunile in care este in medical are un venit care se ia in calcul la indemnizatie. Nu stiu cat inseamna netul de la 720RON, dar banuiesc ca indemnizatia va fi de 600RON, mai ales ca va avea multe luni de medical. Daca i se majoreaza brutul din septembrie si ea intra in medical, practic nu o va afecta aceasta crestere decat dupa ce revine din CIC.
Sper ca v-am ajutat.
Buna ziua! Multumim pentru raspuns, dar nu am inteles bine.
Deci, daca eu am un salariu de 720 RON brut pina in aug. 2009. Din sept. 2009 va fi majorat la 1500 RON brut si din octombrie 2009 voi fi in concediu de boala ( 85%). De ex. asa se calculeaza indemnizatia?
9x1500( aici voi fi in concediu de boala: 1500x10.5% ( CAS )x85%= 1141 RON - net?? )+
1x1500 ( aici lucrez, deci netul va fi 1081 RON) +
2x720 ( netul e 544 RON - salariu vechi) = 12.439,12/12=1036.59x85%=881.10 RON/luna
Multumim.