avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters101393

Activitate ContSters101393

Deci , in acest caz putem vorbi despre o prescriptie speciala?
A. Prescripţia răspunderii penale presupune ca de la data săvârşirii unei infracţiuni să treacă un interval de timp suficient de mare în care statul, prin reprezentanţii săi, sa nu
ia nici o măsura pentru pedepsirea vinovaţilor.
În acest tip de prescripţie se delimitează o categorie aparte, şi anume prescripţia
specială, care consta în înlăturarea răspunderii penale, oricâte acte de întrerupere sau suspendare a cursului prescripţiei ar interveni, dacă se împlineşte un termen compus din termenul general de prescripţie prevăzut de lege pentru infracţiunea investigată plus jumătate din durata acestui termen.
Multumesc pentru acest raspuns. Intr-adevar cred ca suntem in apropierea finalului de discutie pe aceasta tema de forum.Aici este raspunsul pe care i-l asteptam Cum pot sa stiu daca a fost intrerupt cursul termenului de prescriptie pe perioada 2007 -2014 , timp in care dosarul a fost la procuror si in aceasta perioada nu a avut loc nici o audiere din partea acestuia. Deci 7 ani , nu s-a intimplat nimic.
Sau care sunt cauzele care pot provoca intreruperea cursului prescriptie
Deci exceptiile care se vor ridica la judecatorul de camera preliminara vor fi pentru :
1. Grup infractional - Art. 7 al.1 din Legea nr. 39/2003 ; Avand in vedere faptul ca in noul cod penal pedeapsa pentru aceasta acuzatie a scazut fiind de la 1- 5 ani , in acest caz prescriptia raspunderii penale este de 5 ani ( presupusa fapta a avut loc in cursul anului 2003 . Deci 2003 + 5 ani = 2008 )
2. Delapidare - Art 215 al 1 si 2 C.p. , cu aplicarea art. 41 al 2 C.p. ; Avand in vedere faptul ca in noul cod penal pedeapsa pentru aceasta acuzatie a scazut la intervalul 2-7 ani, in acest caz prescriptia raspunderii penale este de 8 ani (presupusa fapta a avut loc in cursul anului 2003. Deci 2003+ 8 = 2011).
3. Mai ramane de discutat evaziunea fiscala , cu art 10 din Legea 241/2005

[

Multumesc de raspuns . O seara buna
Va inteleg retinerea .Meme STOICA a fost o data condamnat pe vechiul cod, ori aici e vorba de prima instanta , pe noul cod penal , dosarul fiind la judecatorul de camera preliminara. Avocatul meu a fost platit , dar ca toti avocatii incearca sa fie mai retinut cand e vorba de bani, de aceea am incercat sa mai aflu cateva pareri fara a fi nevoie de bani. Prejudiciul de nevaziune fiscala este de 30.000 ron
Multumesc de raspuns . Dar ce ziceti in acest caz. Intervine prescriptia raspunderii penale pentru toate cele 3 acuzatii ?. Dosarul a fost deschis in 2007 de catre DIICOT , avand loc si o arestare preventiva de 4 zile la data respectiva. De atunci si pana in decembrie 2013, cand s-a depus dosarul in instanta nu a mai avut loc nici o audiere, declaratii etc.Procurorul spune ca au intervenit prescriptiile raspunderii penale dar nu stiu care va fi parerea judecatorului.
O seara buna
Multumesc de raspuns. Totusi as vrea sa stiu daca raspunderea penala s-a prescris in cazul acuzatiei de grup (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 1 la 5 ani ) si acuzatiei de delapidare (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 2 la 7 ani). Pentru evaziunea fiscala , conform legii 87/1994 republicata (care a intrat in vigoare la 29 august 2003 , pedeapsa este 2- 8 ani. As fi vrut sa stiu in ce conditii intervine prescriptia raspunderii penale in conditiile in care fapta a avut loc in noiembrie 2003.
Multumesc de raspuns. Totusi as vrea sa stiu daca raspunderea penala s-a prescris in cazul acuzatiei de grup (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 1 la 5 ani ) si acuzatiei de delapidare (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 2 la 7 ani). Pentru evaziunea fiscala , conform legii 87/1994 republicata (care a intrat in vigoare la 29 august 2003 , pedeapsa este 2- 8 ani. As fi vrut sa stiu in ce conditii intervine prescriptia raspunderii penale in conditiile in care fapta a avut loc in noiembrie 2003.