avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare, grup infractional si evaziune fiscala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare, grup infractional si evaziune fiscala

Buna ziua,
As dori cateva informatii referitoare la noul cod penal in ce priveste urmatoarele fapte penale : delapidare , grup infractional si evaziune fiscala , care se presupune ca au avut loc in cursul anului 2003.
Acuzatiile sunt : . -Art. 7 al.1 din Legea nr. 39/2003 (Grup infractional );
2. -Art 215 al 1 si 2 C.p. , cu aplicarea art. 41 al 2 C.p. ( Delapidare) ;
3. -Art. 11 litera c din Legea 87/1994 , republicata ( al carui continut se regaseste in disp. Art. 9 al 1 litera c din Legea 241/2005) , cu aplicarea art 33 lit. a C.p ;
Dosarul se afla la judecatorul de camera preliminara , care asteapta exceptiile ridicate de inculpati pina in data de 18 martie 2014. Spuneti-mi va rog care ar fi procedura in continuare si ce prescriptii se aplica.
Cel mai recent răspuns: redjohn , utilizator 20:31, 14 Decembrie 2014
Sunt aspecte noi care au modificat continutul constitutiv al unora dintre infractiunile enumerate de dvs. Procedura de camera preliminara vizeaza regularitatea actului de sesizare si legalitatea probelor administrate in cursul urmaririi. Pentru a stii daca aveti sau nu de ridicat exceptii ori de contestat probatorii, este necesara cunoasterea dosarului.
Daca va constata ca probele au fost legal administrate si actul de sesizare al instantei este legal intocmit, judecatorul de camera preliminara va dispune inceperea judecatii. Conform art 345 alin 1, legalitatea sesizarii nu mai poate fi contestata pe parcursul solutionarii cauzei.
Luati legatura cu avocatul din oficiu daca nu aveti avocat angajat.
S-a modificat legea si nu cred ca sesizarea s-a facut asa.
Fara a se vedea dosarul nu se poate spune nimic concludent in cazul dvs.
Multumesc de raspuns. Totusi as vrea sa stiu daca raspunderea penala s-a prescris in cazul acuzatiei de grup (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 1 la 5 ani ) si acuzatiei de delapidare (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 2 la 7 ani). Pentru evaziunea fiscala , conform legii 87/1994 republicata (care a intrat in vigoare la 29 august 2003 , pedeapsa este 2- 8 ani. As fi vrut sa stiu in ce conditii intervine prescriptia raspunderii penale in conditiile in care fapta a avut loc in noiembrie 2003.
Multumesc de raspuns. Totusi as vrea sa stiu daca raspunderea penala s-a prescris in cazul acuzatiei de grup (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 1 la 5 ani ) si acuzatiei de delapidare (care conform noului cod penal pedeapsa este de la 2 la 7 ani). Pentru evaziunea fiscala , conform legii 87/1994 republicata (care a intrat in vigoare la 29 august 2003 , pedeapsa este 2- 8 ani. As fi vrut sa stiu in ce conditii intervine prescriptia raspunderii penale in conditiile in care fapta a avut loc in noiembrie 2003.
ART. 154
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
ART. 155
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M3
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
#B

Alte discuții în legătură

Beneficiul art.19- denunt razvan86. razvan86. Buna ziua, Am pe rol un dosar de delapidare,mai exact urmeaza sa existe acea camera preliminara.Voi fi judecat pentru delapidare(delapidarea (art.295 NCP) ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie delapidare in noul cod penal eduardadam eduardadam Va rog sa-mi spuneti care e termenul de prescriptie pentru delapidare in noul cod penal? (vezi toată discuția)
Delapidare bodhisattva bodhisattva Buna ziua, care e prescriptia raspunderii penale in cazul infractiunii de delapidare si cum se calculeaza, de cand curge termenul ? Multumesc (vezi toată discuția)