avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... beneficiul art.19- denunt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

beneficiul art.19- denunt

Buna ziua,
Am pe rol un dosar de delapidare,mai exact urmeaza sa existe acea camera preliminara.Voi fi judecat pentru delapidare(delapidarea (art.295 NCP) alin.1 in ref. la art.308 alin.1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p.).

Mentionez ca in cursul urmaririi penale,am facut un denunt in care am statuat ca doresc sa beneficiez de prevederile art.19 de reducere a pedepsei la jumatate, denunt in urma caruia au exista persoane condamnate pentru trafic de droguri de mare risc,detinere etc,ca dovada inclusiv minuta condamnarii mi-a sosit acasa de la Judecatoria respectiva,si am si acea hartie de la DIICOT.

Cand trebuie sa invoc ca doresc sa beneficiez pentru dosarul meu de art.19? Acum in camera preliminara?

Deasemenea doresc sa ma ajutati cu o informatie: Fapta de delapidare comisa este in perioada 2013-2014 august. Dosarul a ajuns la instanta aug 2019. Cand am putea vorbi de prescriptia faptei ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: razvan86. , utilizator 15:47, 20 August 2019
buna ziua. invocati acest lucru cand se va judeca fondul cauzei.

in ceea ce priveste termenul de prescriere cred ca mai aveti de asteptat; zic eu ca acesta ar fi in 2022...

Art. 154

Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;

c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

(4) În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la data decesului.

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand este vorba de termenul de prescripţie a răspunderii penale, trebuie avut in vedere si intreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, situatie in care după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
ART. 155c.p.
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M3
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
#B
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.

Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Atât legal, cât și constituțional, este exclusă posibilitatea ca Decizia nr. 297/2018 să fie considerată interpretativă și să se aprecieze că aceasta stabilește că „prin îndeplinirea unui act de procedură, care se comunică suspectului sau inculpatului, cursul prescripției se întrerupe”. Împrejurarea că motivarea Deciziei nr. 297/2018 cuprinde referiri la soluții din vechea reglementare, respectiv din Cod penal anterior, nu poate în niciun caz să fie primită, în special, pentru simplul fapt că dispozitivul acesteia este foarte clar, dar și pentru faptul că, dacă ar fi dorit să procedeze într-o asemenea manieră, Curtea Constituțională ar fi precizat acest lucru în dispozitiv, iar apoi, în considerente, ar fi explicat care este interpretarea conformă cu Legea fundamentală.

Prin exemplul pe care l-a dat în considerentele Deciziei nr. 297/2018, instanța de contencios constituțional nu a făcut altceva decât să-i ofere o sugestie legiuitorului, revenind însă acestuia prerogativa să reglementeze cazurile de întrerupere într-o manieră clară și previzibilă.

Mai mult, Curtea Constituțională nici nu putea face o interpretare prin care să reactiveze vechea reglementare, deoarece într-un atare caz s-ar fi substituit legiuitorului. Or, potrivit art. 61 alin. (1) din Constituție, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării.

De altfel, prin mai multe decizii, Curtea Constituțională a stabilit că nu poate legifera, deoarece acest atribut este exclusiv al legiuitorului. Spre exemplu, prin considerentele de la punctul 23 ale Deciziei nr. 629/2014, Curtea Constitutională reține că: ,,a statuat în mod constant în jurisprudența sa că nu are competență de a se implica în domeniul legiferării și al politicii penale a statului,,.

Având în vedere aceste premise, de lege lata, întreruperea cursului prescripției răspunderii penale nu mai poate avea loc în nicio situație, singurul care poate schimba această situație este legiuitorul, care, dacă va dori să purceadă la un atare demers, trebuie să caute soluții legislative în acord cu principiul legalității. Aceste soluții pot fi cele care au existat în reglementarea anterioară sau pot fi altele, în funcție de voința organului legiuitor.

Practic, în prezent sunt aplicabile doar termenele generale de prescriptie a răspunderii penale, a căror întrerupere nu mai este posibilă potrivit art. 155 alin. (1) C. pen, în raport de împrejurarea că legiuitorul a rămas în pasivitate, contrar dispozițiilor art. 147 din Constituție
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Manuela Rășină, administrator
În plus la calcul termen de prescriptie, eu nu sunt funcționar public asa ca limitele se reduc cu 1/3 asta înseamnă pana la 5 ani... Greșesc?


Este o decizie a ICCJ:

La calcularea termenului de prescripţie a răspunderii penale se ţine seama de pedeapsa prevăzută de art.295 din Codul penal rap. la art.308 alin. 2 din Codul penal.

Minuta deciziei nr. 1
Ultima modificare: Marți, 20 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Opiniaza cineva va rog?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie delapidare in noul cod penal eduardadam eduardadam Va rog sa-mi spuneti care e termenul de prescriptie pentru delapidare in noul cod penal? (vezi toată discuția)
Delapidare bodhisattva bodhisattva Buna ziua, care e prescriptia raspunderii penale in cazul infractiunii de delapidare si cum se calculeaza, de cand curge termenul ? Multumesc (vezi toată discuția)
Prescrierea faptei penale klaudel klaudel buna as dori sa stiu daca o ramanere definitiva in octombrie 2011 cu pedeapsa de 3 ni cand va beneficia de prescrierea faptei.:D.sau de cand are loc ... (vezi toată discuția)