avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Activitate mariana horlaceanu

Activitate mariana horlaceanu

Buna ziua !
Numele meu este Mariana Horlaceanu, sunt functionar public, lucrez in primarie si la 21 decembrie 2009 imi voi depune dosarul pentru iesirea la pensie .Raporturile mele de munca cu primaria inceteaza si mi se va intocmi fisa de lichidare.Printr-o sentinta judecatoreasca ramasa definitiva, primaria trebuie sa returneze angajatilor o suma de bani,reprezentand niste sporuri salariale neplatite la timp in decursul anilor, parte din aceasta suma, deja ne-a fost restituita.
Ulterior apare Ordonanta de Guvern 71/2009, prin care angajatorul este obligat ca sumele restante sa se imparta in 3 transe care sa se restituie salariatilor in 3 ani consecutivi: 2010 , 2011, 2012.
Am citit ordonanta, dar nu prevede nimic legat de situatia functionarilor care ies la pensie si care isi inchie raporturile de munca cu angajatorul. Coroborat cu cea ce prevede Codul muncii, intrebarea mea este daca in situatia cand un salariat iese la pensie , angajatorul, atunci cand trebuie sa-i faca lichidarea, nu este obligat sa -i plateasca drepturile salariale la zi.
Serviciul resurse umane din unitatea unde lucrez mi-a facut cunoscut ca banii restanta ii voi primi ca si colegii mei, in 3 transe, in urmatorii 3 ani.
Va rog rog sa-mi raspundeti daca decizia lor este corecta, sau pot sa-mi plateasca sumele restante o data cu iesirea mea la pensie.
Astept raspunsul dumeavoastra prin e-mail si va multumesc foarte mult !
Buna ziua ,
Ma numesc Mariana Horlaceanu, sunt nascuta la 18.12 1953,sunt absolventa de studii superioare, 5 ani, curs de zi, si vreau sa-mi depun dosarul pentru pensie anticipata partiala incepand cu februarie 2010.
Lucrez din 1 oct 1978. Depasesc stagiul complet de cotizare (29 ani si 2 luni) cu 2 ani ( voi avea 31 ani si 2 luni ,vechime). Ma pot pensiona la limita de varsta in iulie 2013, dar avand in vedere perioada lucrata in gr a II-a ma pot pensiona mai devreme cu 1 an si 5 luni, in febr 2012 ?Va rog sa-mi spuneti daca e corect.
Am 8 ani si 3 luni lucrati in grupa a II-a. Stiu ca pentru anii lucrati in gr a II-a se acorda un spor de vechime.
Intrebarile mele sunt :
- Care este sporul de vechime care mi se acorda pentru periaoda lucrata la gr II ?
- Daca sporul de vechime care se acorda pt perioada lucrata in gr a II-a se adauga la cei 31 ani si 2 luni efectiv lucrati si se iau in calculul procentului de penalizare?
- Ce numar de luni de anticipare se iau in calcul , pt a calcula procentul de penalizare? pana la iesirea la limita de varsta, in iulie 2013, (42 luni)? sau numarul de luni pana cand voi iesi de drept la limita de varsta, luand in calcul si reducerea pt grupa , respectiv febr. 2012 (24 luni)? pentu ca stiu ca pentru perioada de reducere a varstei standard de pensionare ,pentru grupa de munca, nu se calculaeaza diminuare.
- In final, avand datele mele, care este procentul de penalizare?
In alta ordine de idei, in afara celor 8 ani si 3 luni lucrati la gr a II -a , pentru care am adeverinte date de angajatori, mai am o perioada de 1 an si 3 luni pentru care insa nu pot obtine adeverinta, pentru ca societatea a fost lichidata, judecatorul sindic care a efectuat lichidarea imi raspunde ca el si-a terminat treaba, sa ma adresez Arhivelor statului, m-am adresat si acolo, dar acestea imi raspund ca nu au preluat actele si ca nici nu au spatiu. Cert este ca documentele se gasesc undeva pe la subsolul Tribunalului Botosani si nimeni nu face nimic pentru a le prelua, si a putea avea acces la ele pentru a raspunde la astfel de solicitari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Va multumesc foarte mult ca aveti rabdare cu fiecare caz in parte si ca ne raspundeti.
Va doresc numai bine.