Dupa pensionare, am obtinut acte suplimentare, care dovedesc ca, in anumite perioade am avut venituri mai mari decat cele trecute in cartea de munca. Solicitand recalcularea la Casa de pensii, am primit o decizie negativa si un sfat: sa actionez in judecata. Intrebarea este: am dreptul sa fac acest lucru, daca nu am contestat aceasta decizie in termenul prevazut de lege?
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul sa chem in judecata Casa de Pensii, chiar daca a expirat daya pana la care aveam dreptul sa contest Decizia din 20.12.2012 privind respingerea cererii de recalculare a pensiei de invaliditate
multumesc anticipat
Datorita amabilitatii cu care mi-ati raspuns, imi permit sa revin cu urmatoarele precizari:
Acum am aflat ca este vorba de acceptarea incetarii contractului de munca si intrarea in somaj - cu promisiunea ca va fi reangajat imediat, cu acelasi salariu, la o alta firma a aceluiasi angajator.
Motivatia: legislatia ofera avantaje celor care angajaza someri cu varsta > de 50 de ani.
De asemenea, incerc sa detaliez istoricul acesteib situatii.
Deci, pe fondul unei activitati extrem de stresante (director vanzari), in urma cu patru ani sotul meu a suferit in pre-infarct. Din acel moment, desi si-a reluat activitatea dupa doar trei saptamani, relatia lui cu seful direct (anterior extrem de buna) s-a racit considerabil.
Mai mult, in ciuda faptului ca a continuat sa-si depaseasca anual target-ul contractual, climatul a devenit atat de tensionat incat starea lui de sanatate s-a deteriorat si mai mult: a facut diabet. Cu toate acestea, a continuat sa munceasca la fel de intens, fara concedii medicale si cu dconcedii de odihna de maxim 10 zile, in care continua sa rezolve problemele de servici.
Anul acesta, dupa ce s-a oficializat faptul ca economia romaneasca este in criza, situatia a degenerat in hartuieli zilnice, la adresa lui si a unei alte colege (singurii angajati care depasesc varsta de 40 de ani), in legatura cu locurile de munca.
Totusi, nu se punea problema incetarii efective a activitatii (sotul meu continuand sa aduca clienti in firma si sa incheie noi contracte), ci se incerca doar o "Optimizare a situatiei financiare".
Acum doua luni, s-a constat ca sufera un stres psihic primar si i-a dat concediu medical. La sevici, aceasta situatie a fost extrem de bine primita, deoarece aducea o economie considerabila - restul angajatilor fiind obligat sa-si ia concediu fara plata dar sa continue activitatea.
Problema a aparut in momentul in care medicul specialist a aflat ca sotul meu continua sa munceasca in timpul concediului medical si i-a impus repaos absolut. Prin urmare, dupa doua saptamani in care a facut delegatii, contractari, sedinte, etc., sotul meu a fost obligat sa-si diminueze efortul si sa-si petreaca urmatoarele doua saptamani de CM acasa (timp in care a continuat sa lucreze on-line).
Asa s-a ajuns la situatia actuala.
Apelul meu disperat se datoreaza faptului ca ma tem de un gest extrem si necugetat, deoarece isi vede periclitata perioada pe care o mai are pana la pensionare si constat ca a inceput sa-si piarda increderea in fortele proprii, precum si respectul de sine.
Eu il inteleg. La varsta lui si in conditiile actuale de pe piata muncii, va fi foarte greu sa se reangajeze....
Va multumesc pentru promptitudine. Vreau sa va mai intreb daca poate refuza sa semneze o astfel de cerere (i s-a solicitat ca el sa ceara plecarea in somaj, deoarece angajatorul nu are motive de concediere)?
In caz afirmativ, ce se poate intampla?
Concediul medical pentru Incapacitate temporara de munca (pe care l-a refuzat, pana acum, deoarece nu voia sa-si intrerupa activitatea), ar putea fi o alternativa ?
Faptul ca s-a imbolnavit datorita conditiilor in care munceste, nu obliga angajatorul la nimic?
Sotul meu se confrunta cu o mare problema. Are 58 de ani si este angajat la o firma particulara de peste 10 ani. Ieri, cand a solicitat concediu de odihna, i s-a spus ca nu se aproba si ca trebuie sa ceara trimiterea in somaj - cu promisiunea ca va fi reangajat imediat, cu acelasi salariu, la o alta firma a aceluiasi angajator.
Mentionez ca, datorita stressului la care a fost supus in ultimii ani (datorita faptului ca este singurul angajat care depaseste varsta de 40 de ani), sotul meu a suferit un preinfarct, urmat de diabet - in ciuda faptului ca nu are antecedente in familie.
In plus, acum cateva luni a fost diagnosticat cu stres psihic primar.
In ciuda acestor probleme de sanatate, sotul meu a continuat sa lucreze la fel de intens, depasindu-si anual target-ul. A lucrat pana si in luna in care a fost in concediu medical !
Apelez la un sfat, deoarece sunt disperata iar el este prea speriat, ca sa se mai poata interesa despre ce se poate face in astfel de situatii.
Luni trebuie sa semneze cererea de plecare in somaj.
Multumesc anticipat