avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Activitate acmilan

Activitate acmilan

Buna ziua,

Am o nelamurire.
Mi-am pierdut locul de munca in luna ianuarie 2017 iar in aprilie 2017 am deschis o firma de tip SRL-D, la care sunt asociat unic.
Firma nu are angajati, nu genereaza profit, nu are cheltuieli, nu are venituri.
Intrebarea este: ma pot inregistra la AJOFM ca somer daca sunt asociat unic la o firma care nu genereaza nimic?
Mentionez ca nu pot beneficia de ajutor de somaj, nu indeplinesc conditiile, dar nici nu doresc acest lucru.
Vreau doar sa fiu luat in evidenta lor, atat.
Se poate?
Buna ziua domnule Neagu,

Dezvoltarea si implementarea unei aplicatii pentru telefoanele mobile, aplicatie dedicata unui eveniment public finantat pe baza legii 350/2005, trebuie sa faca obiectul consultarii/licitatiei pe portalul SEAP?
Va intreb pentru ca in continuare primesc raspunsuri contradictorii, unii spun ca trebuie facuta licitatie prin SEAP, altii ca e suficient ca consultam catalogul SEAP, fara sa facem licitatie, altii spun ca e suficient sa dezvoltam aplicatia in cadrul asociatiei iar costurile pentru dezvoltarea ei sa fie trecute ca cheltuiala eligibila sub forma de salariu.
Pur si simplu nu stiu ce sa mai cred, legea 350 nu face referiri clare la acest aspect, ci doar ca toate cheltuielile eligibile trebuie facute respectand legea achizitiilor publice.
O astfel de aplicatie pentru telefoanele mobile este estimata, ca dezvoltare si implementare pe piata libera, la aproximativ 10.000 de euro. Deci am fi sub pragul stabilit de legea achizitiilor, ma refer la licitatie, dar se pare ca suntem obligati sa consultam catalogul SEAP.
Sau nu?

Multumesc de ajutor.
Ciudat, mie asa mi s-a spus de la Consiliul Judetean. Ca nu am voie sa fac nicio cheltuiala legata de servicii si bunuri fara SEAP (nu ma refer la cele legate de salarii).

Caci vorbim despre bani publici si ca legea achizitiilor asa zice.
Ca daca exista un finantator care ofera peste 50% din bani, unitatea contractanta este obligata sa foloseasca SEAP pentru achizitii publice.
Buna ziua,

Daca pentru buna desfasurare a unui proiect finantat pe legea 350/2005 am nevoie de anumite bunuri si servicii (eligibile, ca finantare) este obligatoriu sa apelez la platforma de lictatii publice SEAP?

Obligatoriu??

Chiar pentru orice cheltuiala trebuie sa caut oferte publice pe SEAP?

Adica, ONG-ul trebuie sa fie inregistrat in SEAP, sa realizeze caietele de sarcini (chiar si pentru 3 pixuri si un top de hartie), sa lanseze licitatia si sa aleaga castigatorii?
Angajatul ala, care va face pe contabilul, va face si altceva, nu numai contabilitate. Va fi un proiect stufos care va da de lucru la cel putin patru oameni.
Nu se poateg face chiar totul prin voluntariat, nu poti munci trei luni la un proiect care necesita multa, foarte multa munca si foarte multa alergatura si foarte multa atentie la fiecare etapa a programului, nu se pot face astea toate pe ochi frumosi, pe voluntariat.
Pur si simplu nu cred ca un simaptizant al nostru, oricat de mult ne-ar iubi, ar accepta sa alerge timp de trei luni, zi de zi, si in weekenduri, timp de 12 sau 18 ore pe zi, pentru proiect, doar pe ochi frumosi.
Oricat de nobila este ideea unui ONG, suntem totusi oameni.
Acel membru al asociatiei este contabil autorizat, cu drept de semnatura, cu tot tacamul. Nu as putea sa-l angajez la asociatie, pe perioada determinata, cat este implementarea proiectului? Cu contract de munca, cu taxe si impozite, totul ca la carte.

In ghidul solicitantului salariile angajatilor care implementeaza proiectul sunt eligibile.

Deci?
Buna ziua,

In ghidul solicitantului pentru domeniul cultura, elaborat de consiliul judetean pentru finantari nerambursabile din fonduri publice, este specificat clar ca se consider cheltuiala NEELIGIBILA serviciile de contabilitate si serviciile juridice.

Adica, eu ca aplicant, nu pot lua alaturi de mine un contabil si un jurist care sa ma invete si sa ma fereasca de necazurile pe care as putea sa le fac in necunostinta de cauza?

Recunosc ca nu am facut nici Dreptul nici Contabilitate, deci nu ma pricep, si as avea nevoie de acesti doi oameni care sa ma indrume si nu stiu ce sa fac.

Cum se descurca de obicei cei care aplica pentru astfel de finantari nerabursabile? Fac proiectele si le duc la capat de capul lor, fara ajutorul unui avocat sau al unui contabil? Sau absolut toti aplicantii sunt experti in chestii juridice si contabile?

Pentru mine asta e o mare dilema.
Buna ziua,

Am o dilema legata de organizarea unui ONG.
Concret, asociatia are pentru inceput trei membri fondatori, deci trei membri in Adunarea Generala si trei membri in Consiliul Director, caci astia sunt toti.
Unul dintre ei, care are cat de cat cunostinte de contabilitate, am dori sa-l numim cenzor.
Se poate?
In plus, el ca membru fondator si membru in consiliul director poate fi angajat in conditiile legii pe functia de contabil?

Intreb de contabil caci vom lucra cu niste granturi nerambursabile si tare avem nevoie de un contabil care sa ne ajute la lamurirea bugetelor. Noi, ceilalti, nici nu ne pricepem la chestii contabile si am dori sa fim siguri ca nu facem vreo prostie cat casa, mai ales ca sunt banii statului iar acolo ne asteapta la cotitura Curtea de Conturi.

Multumesc pentru lamuriri.

Buna ziua, stimate domn, multumesc pentru raspuns.

Dupa cum bine ati intuit, da, este vorba despre acea lege.
Punctual, intrebarea mea era mai mult retorica, in sensul urmator: care ar fi motivele pentru care as suplini eu rolul statului de a facilita accesul cetatenilor la cultura in conditiile in care castigul meu, ca persoana, ca om, este zero.

Cu alte cuvinte, pentru a ma sustine pe mine, cel care ajut statul roman, trebuie sa gasesc alte surse de finantare, corect?
Buna ziua,
Mi s-a oferit ocazia de a primi finantare de la consiliul judetean pentru a dezvolta proiecte culturale in orasul meu, adica sa organizez evenimente culturale pentru locuitori (concerte, expozitii, lansari de carte etc).
Sa zicem ca finantarea de la consiliul judetean este de 100 de lei, costurile cu organizarea acestor evenimente este tot 100 de lei.
Eu, ca organizator, ONG fiind, ce castig? In afara de munca, alergatura, nervi si stres?

De fapt, asta ar fi si o intrebare mai generoasa, cei care isi infiinteaza ONG-uri, ce castiga? Concret, daca o societate privata imi doneaza un miliard de euro, eu trebuie sa cheltui acel miliard de euro pe proiecte, corect, dar castigul meu personal care e ?
Stiu ca sunt multi care din asta traiesc, din chestii si manevre pe care le fac la adapostul/paravanul acestor fundatii/asociatii/. Cum o fac, din ce traiesc?
Fac blatul cu sposnsorul, adica la o sponsorizare primita in valoare de 100 de lei, ei fac acte doar pentru 90?
Care e manvevra cu ONG-urile astea?
OK, ajutam si comunitatea, facem si proiecte, dar "este" si noi oameni si trebuie sa traim :)

Corect?

Deci, cum se face?