In ghidul solicitantului pentru domeniul cultura, elaborat de consiliul judetean pentru finantari nerambursabile din fonduri publice, este specificat clar ca se consider cheltuiala NEELIGIBILA serviciile de contabilitate si serviciile juridice.
Adica, eu ca aplicant, nu pot lua alaturi de mine un contabil si un jurist care sa ma invete si sa ma fereasca de necazurile pe care as putea sa le fac in necunostinta de cauza?
Recunosc ca nu am facut nici Dreptul nici Contabilitate, deci nu ma pricep, si as avea nevoie de acesti doi oameni care sa ma indrume si nu stiu ce sa fac.
Cum se descurca de obicei cei care aplica pentru astfel de finantari nerabursabile? Fac proiectele si le duc la capat de capul lor, fara ajutorul unui avocat sau al unui contabil? Sau absolut toti aplicantii sunt experti in chestii juridice si contabile?
Acele cheltuieli care decurg dintr-un contract de prestari servicii contabile, le suportati din partea de contributie proprie la proiect, de 10% sau cat e acolo. Si doar cat revine pentru lunile de desfasurare a proiectului.
Dar daca spunti ca aveti pe cineva in ong care sa se descurce cat de cat cu facturile si chitantele, pentru finantator acele raportari si deconturi pe care trebuie sa la prezentati la anumite termene si la final, nu sunt asa complicate si le poate face daca citeste instructiunile din ghid. Deci pentru asta nu e nevoie de un contabil autorizat si deci treaba asta o face voluntar, fara remuneratie, pe contract de voluntariat.
Acel membru al asociatiei este contabil autorizat, cu drept de semnatura, cu tot tacamul. Nu as putea sa-l angajez la asociatie, pe perioada determinata, cat este implementarea proiectului? Cu contract de munca, cu taxe si impozite, totul ca la carte.
In ghidul solicitantului salariile angajatilor care implementeaza proiectul sunt eligibile.
Eu nu as cheltui banii pe un astfel de angajat. Poate ca in cadrul proiectului veti avea nevoie de expertiza altor persoane si aveti in vedere ca cheltuielile ci salariile nu trebuie sa fie prea mari fata de valoarea totala a proiectului. Si oricum, in niciun caz nu o angajare cu norma intreaga caci la cat are de luctru struct pe proiect, asta o face in cateva ore doar in ultima luna de proiect cand se fac raportarile.
Aveti in vedere ca cei de la consiliul judetean chiar daca sa zicem ca va aproba proiectul, poate in acelasi timp sa va taie din sumele pe care dumneavoastra pe propuneti la fiecare categorie bugetara. Intrebati la pesoana care da informatii de la consiliul judetean daca va accepta astfel de contracte de munca ca eligibile.
Angajatul ala, care va face pe contabilul, va face si altceva, nu numai contabilitate. Va fi un proiect stufos care va da de lucru la cel putin patru oameni.
Nu se poateg face chiar totul prin voluntariat, nu poti munci trei luni la un proiect care necesita multa, foarte multa munca si foarte multa alergatura si foarte multa atentie la fiecare etapa a programului, nu se pot face astea toate pe ochi frumosi, pe voluntariat.
Pur si simplu nu cred ca un simaptizant al nostru, oricat de mult ne-ar iubi, ar accepta sa alerge timp de trei luni, zi de zi, si in weekenduri, timp de 12 sau 18 ore pe zi, pentru proiect, doar pe ochi frumosi.
Oricat de nobila este ideea unui ONG, suntem totusi oameni.
Inseamna pur si simplu ca, daca vor exista asemenea cheltuieli, acel finantator nu va deconta acele cheltuieli, ci vor trebui acoperite de organizatie din alte surse de finantare, proprii (cotizatii, contributii ale membrilor, doi la suta, sponsorizari, donatii sau granturi primite de la alti finantatori). De obicei finantatorii nu acopera toate cheltuielile unui proiect si chiar iti cer sa areti si sa dovedesti ca ai avut si alte cheltuieli cu acel proiect pe care le-ai acoperit din alte surse...