avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Activitate Claudescu

Activitate Claudescu

Situatia este urmatoarea:

Ofertantul X participa la o licitatie unde se solicita ca si cerinte minima obligatorie la criteriu tehnic/profesional asigurarea a minim trei specialisti. Ofertantul depune in acest sens o declaratie privind personalul de specialitate si trei angajamente simple semnate de trei specialisti. Cei trei specialisti nu sunt angajati ai ofertantului. Intrebarea este daca angajamentul simplu este suficient si daca cei trei, sunt sau nu considerati drept sustinatori terti?

Va multumesc.
In OUG 34/2006 cu completarile ulterioare apare la art. 188 alin (2) lit. c notiunea de angajament de participare obtinut de ofertant.
In ce masura printr-un asemenea angajament de participare dat de catre o persoana fizica se pot indeplini criteriile minime de calificare invocate de autoritatea contractanta?
Angajamentul de participare trebuie indeplinit in forma autentica ?
Care trebuie sa fie natura relatiilor intre ofertant si persoana fizica semnatara a angajamentului de participare ?
Care sunt diferentele intre prezentarea unui angajament de participare din partea unei persoane fizice neaflate in relatii contractuale cu ofertantul si invocarea sustinerii acesteia pentru indeplinirea criteriilor minime de calificare?

art. 188
(2) In cazul aplicarii unei proceduri pentru atribuirea unui Contract de servicii, in scopul verificarii capacitatii tehnice si/sau profesionale a ofertantilor/candidatilor, autoritatea Contractanta are dreptul de a le solicita acestora, in functie de specificul, de volumul si de complexitatea serviciilor ce urmeaza sa fie prestate si numai in asura in care aceste informatii sunt relevante pentru indeplinirea Contractului, urmatoarele:
c) informatii referitoare la personalul/organismul tehnic de specialitate de care dispune sau al carui angajament de participare a fost obtinut de catre candidat/ofertant, in special pentru asigurarea controlului calitatii;

ART. 190
(1) Capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui Contract, si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant/candidat si persoana respectiva.
(2) In cazul in care ofertantul/candidatul isi demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala invocand si sustinerea acordata, in conformitate cu prevederile alin. (1), de catre o alta persoana, atunci acesta are obligatia de a dovedi sustinerea de care beneficiaza, de regula, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, incheiat in forma autentica, prin care aceasta confirma faptul ca va pune la dispozitia candidatului/ofertantului resursele tehnice si profesionale invocate. Persoana care asigura sustinerea tehnica si profesionala nu trebuie sa se afle in situatia care determina excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180.



Va multumesc.
Da. Sunt unul dintre mostenitori.
Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie.
In 2008 au fost depuse la registrul agricol de catre "AP" o cerere de inscriere a unei suprafete de 900 m.p. in registru in baza unui contract de vanzare-cumparare incheiat intre "AP" si "S" si a unei chitante batute la masina. Contractul in copie nelegalizata este datat 1991 iar chitanta 1995. "S" este decedat din 2005 iar mostenitorii nu recunosc semnatura si nici suprafata din contract, stiind doar de existenta unei promisiuni neavand cunostiinta de semnarea vreunui contract. In acest sens au facut planngere penala pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. S-a facut de catre laboratorul criminalistic o expertiza grafica in care se precizeaza ca nu pot determina pe copie daca semnatarul este sau nu "S", insa textul unde este inscrisa suprafata este falsificat. "AP" sustine ca nu detine contractul in original. Nici una dintre cele doua copii nu au fost autentificate. Ce sanse la anularea a respectivului contract ar fi si care ar fi abordarea pe care o considerati oportuna in acest caz.
Cu multumiri.
Răspuns la discuția Declaratie calomnioasa
Da s-a deschis procedura de succesiune, iar titlul de proprietate a fost emis pe numele ei in calitate de mostenitoare. In cartea funciara a fost trecuta bunica mea in baza titlului de proprietate.

Cei de la laboratorul de expertiza intrajudeteana m-au informat ca exista posibilitatea de a face o expertiza tehnica a documentului in copie, deoarece se vede cu ochiul liber ca suprafata a fost modificata (contractul a fost redactat la o masina de scris mecanica cu un anumit tip de fonturi/caractere, iar in zona din contract, si doar in aceea zona, unde apare inscrisa suprafata este un alt tip de fonturi/caractere); acest lucru se poate distinge pe copie. Expertiza pentru a demonstra falsul semnaturii nu se poate face insa decat pe original. In opinia d-voastra expertiza tehnica propusa de institut va tine in procesul penal sau nu?
Răspuns la discuția Declaratie calomnioasa
In raspunsul d-voastra faceti referire la "proceduri de eventuala identificare" a semnaturii din contract... v-as ruga sa detaliati putin, deoarece am cerut efectuarea unei expertize grafice si mi s-a comunicat ca nu se poate face pe copia contractului. Mentionez ca respectivul contract nu a fost prezentat decat in copie, iar in declaratiile reprezentantilor asociatie se mentioneaza ca originalul a fost distrus termenul de arhivare fiind de 10 ani.
Răspuns la discuția Declaratie calomnioasa
Va multumesc pt raspuns. Asta mi s-a parut si mie plangerea lor ... o incercare de intimidare (insa n-o sa tina:) ). O sa va urmez sfaturile si o sa astept solutionarea atat a plangerii bunicii cat si a plangerii asociatiei impotriva mea, si in functie de rezultatul acestora o sa decid daca depun plangere in nume propriu impotriva acestei asociatii.

Oricum, oricare va fi rezultatul la plangerea buncii, plangerea adresata impotriva mea este total nejustificata in mod special acuzatia de inselaciune cat si cea de calomnie deoarece eu am reprezentat pe cineva si nu am facut plangere in nume propriu.
Buna seara.

Ma confrunt cu urmatoarea problema: bunica mea a depus o plangere penala impotriva unei asociatii care i-a ocupat in mod abuziv terenul aflat in proprietatea sa (exista atat Titlul de proprietate cat si C.F.), folosindu-se in acelasi timp de un contract fals care sustin cei din asociatie ca a fost semnat intre ei si bunicul meu (decedat intre timp) in 1991. Acest contract a aparut, fiindu-ne prezentat doar in anul 2008 pana la acea data nu stia nimeni de existenta lui. Prin compararea semnaturii si a textului cu semnatura in original aflata pe alte acte, se constata ca nu este semnatura bunicului aspect sustinut si de expertii grafici (neoficial). Plangere facuta de bunica mea era impotriva asociatiei si cuprindea acuzatiile de tulburare de posesie, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Reprezenatntii asociatiei sustin ca nu au acel contract in original si in consecinta se pare ca nu se poate face expertiza grafica. In timpul desfsurarii anchetei m-am prezentat in locul bunicii mele (desemnat fiind printr-o procura judiciara) la postul de politie pentru declaratii si pentru a depune diverse acte.
In prezent asociatia a depus la parchet o plangere impotriva mea cu acuzatii de denunt calomnios si inselaciune. Avand in vedere ca deocamdata nu s-a incheiat ancheta referitoare la plangere depusa de bunica mea, si faptul ca nu am avut nici un fel de relatii comerciale cu asociatia, credeti ca pot sa depun o plangere de denunt calomnios impotriva asociatiei? si daca da cand ma sfatuiti sa fac acest lucru...?