Multumesc mult de raspuns. Ma bucur enorm ca nu trebuie sa ma implic direct in succesiune, cum procedez exact atunci? E suficient sa declar la notar ca sunt mostenitor dar raman strain sau cum? Si ce inseamna sa merg direct pe cale de instanta?
Va intreb atatea lucruri pentru ca in Bucuresti trei notari si doi avocati insistau numai si numai pe succesiune, doar doar o deschideam la cabinetul lor... Imi puteti recomanda un avocat care sa ma reprezinte in Bucuresti? Cum presupun ca nu puteti sa faceti publicitate pe aceasta pagina web va las e-mailul meu: eliasandreu@gmail.com. Cer iertare pentru insistenta mea, dar sunt disperat sa rezolv aceasta problema, deoarece nu traiesc in tara si ma costa enorm fiecare deplasare si alte acte la nesfarsit . Va multumesc din inima. Ilie Andrei
Multumesc de raspuns. Dar intreb eu, fiind de fapt prescrisa sulta si nimeni nemaiputand dupa 20 de ani sa ceara aceasta sulta, ce rost mai are sa deschid o succesiune ca sa obtin calitatea de mostenitor (de mostenit nimic, doar de cheltuit cu acte..) si sa declar ca a fost platita? In plus, nu spune legea ca nimeni nu este obligat sa se implice intr-o succesiune daca nu vrea? Nu doresc sa deschid succesiune lui tata impreuna cu vaduva lui. Pur si simplu nu mi se pare normal ca legea sa ma oblige sa mint ca sa se poata aplica radierea sultei care oricum trebuia facuta automat la trei ani!!!! Imi vine sa dau in judecata Registrul Funciar. Si cine stie ce mai descopar daca deschid succesiune lui tata care murise la doua saptamani dupa bunicul!!! In orice caz, daca nu exista alta alternativa, pot sa deschid succesiune si sa renunt la mostenire sau sa declar ca nu avea bunuri, pur si simplu doar sa obtin calitatea legala de a putea spune ca sulta s-a platit? sau am neaparat nevoia de a fi declarat mostenitor ca sa pot face declaratia aia absurda cum ca s-a platit sulta?
Un salut consultantilor avocatnet.ro.
Va solicit din nou ajutorul pentru ca ma aflu intr-o situatie kafkiana si am obosit sa mai sper ca pot rezolva problemele pe care le am in Romania.
Situatia este urmatoarea: Mama decedeaza pe 25 decembrie 2009. Tatal meu a decedat pe 6 noiembrie 2007 dupa ce tatal lui, adica bunicul meu, decedase pe 22 octombrie 2007. Mama si tata divortati in 1986, mama ramanand cu apartamentul. Tata a trait cu bunicul fara sa aiba nici un bun direct in proprietate si nici nu a avut timp sa faca succesiune dupa el, murind si el la doua saptamani. In ianuarie 2010 am facut succesiunea dupa mama si obtin certificat de mostenitor impreuna cu sora mamei. Nu mare ne este surpriza cand notarul care ne-a facut succesiune ne inmaneaza certificatele de mostenitor cu o mentiune unde scrie ca exista o sulta de 22 mii lei (lei din 1986 desigur) pe care mama trebuia sa o plateasca lui tata. Nu stiu daca sulta a fost sau nu platita, un lucru e cert - a prescris in 1989, la trei ani dupa divort. Nu inteleg de ce nu a fost radiata din Cartea Funciara la vremea respectiva. Si aici vine problema adevarata. Rezulta ca nu sunt unicul mostenitor al tatalui meu, ca sa pot declara ca eu mi-am platit sulta mie insumi in calitate de mostenitor al parintilor ( ce absurd, nu-i asa?) Mai exista si a treia sotie a lui tata. Si notarul ne tot indeamna sa deschidem succesiune dupa tata ca sa putem declara ca sulta a fost platita. Eu nu doresc acest lucru si nu doresc nimic din ce a avut tata sau bunicul, caci el avea casa pe care vaduva lui tata imi spune ca o pusese pe numele ei, iar acea femeie nici nu mi-a spus timp de doi ani ca cei doi murisera (nici nu mentineam contactul). Doresc doar sa pot vinde apartamentul mostenit de la mama fara sa trebuiasca sa fac o alta succesiune pur si simplu din cauza unei sulte prescrise acum 20 de ani. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac fara sa deschis succesiunea lui tata, caci legal corbind nu sunt obligat sa o fac si nu vreau sa stiu imic de vaduva lui. Vreau sa dispara nenorocita aia de sulta prescrisa caci imi este greu sa ma deplasez din strainatate pentru tot felul de absurditati.
Va multumesc
Mama mea este grav bolnava si doreste sa imi lase mostenire toate proprietatile. Sunt fiu unic. Este casatorita a doua oara si toate bunurile existente sunt anterioare casatoriei cu actualul sot. Nu doreste ca actualul sot sa mosteneasca nimic din bunuri. De altfel nici nu au domiciliul impreuna. Intrebarea mea este - stiind ca legea 319/1994 da dreptul la 1/4 din mostenire sotului supravietuitor - care este cea mai buna posibilitate de a evita ca sotul sa mosteneasca partea rezervata (mama este prea bolnava sa inceapa un divort)? Este recomendabil ca mama sa faca un contract de donatie catre mine? Am auzit ca exista o donatie cu uz viager, dar mai sunt si alte tipuri. In concluzie, care este metoda cea mai sigura ca sotul supravietuitor sa nu poata ataca mostenirea in caz de deces al mamei? Exlud posibilitatea unui C-V pentru ca nu am banii necesari, desi am inteles ca ar fi cea mai sigura metoda.
Va multumesc