Mama mea este grav bolnava si doreste sa imi lase mostenire toate proprietatile. Sunt fiu unic. Este casatorita a doua oara si toate bunurile existente sunt anterioare casatoriei cu actualul sot. Nu doreste ca actualul sot sa mosteneasca nimic din bunuri. De altfel nici nu au domiciliul impreuna. Intrebarea mea este - stiind ca legea 319/1994 da dreptul la 1/4 din mostenire sotului supravietuitor - care este cea mai buna posibilitate de a evita ca sotul sa mosteneasca partea rezervata (mama este prea bolnava sa inceapa un divort)? Este recomendabil ca mama sa faca un contract de donatie catre mine? Am auzit ca exista o donatie cu uz viager, dar mai sunt si alte tipuri. In concluzie, care este metoda cea mai sigura ca sotul supravietuitor sa nu poata ataca mostenirea in caz de deces al mamei? Exlud posibilitatea unui C-V pentru ca nu am banii necesari, desi am inteles ca ar fi cea mai sigura metoda.
Va multumesc
Se practica donatia cu drept de abitatie viagera.In acest caz deveniti proprietar de fapt la semnarea documentului prin care mama dvs consimte donatia,dar intrati in dreptul si calitatea efectiva de proprietar asupra bunului donat, numai cu ocazia decesului acesteia.Si in acest caz va sunt necesare documente care sa ateste ca in perioada ulterioara donatiei,a-ti asigurat conditii optime cu acoperirea integrala a necesitatilor curente,tratament medical,etc
Regula este contractul de vanzare-cumparare.
Ar fi bine sa intrebati un notar despre costurile unei donatii comparativ cu ale vanzarii-cumpararii. Stiu ca si donatiile sunt suficient de costisitoare.Si pot fi si revocabile.
Actul inatacabil este cel de vanzare-cumparare.
cea mai buna solutie este contractul de vanzare cumparare.
donatia este atacabila intrucat sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar.
faceti un efort si incheiati contract de v-c
Am vazut ca excludeti solutia vanzarii dar si eu va recomand tot vanzarea.
Si mai bine ar fi ca in aceasta perioada sa mergeti la un consult de specialitate cu mama dvs. sau sa solicitati sprijinul unui reprezentat al autorittii tutelare la momentul semnarii actului.
Nu de alta .. dar sa suflati si in iaurt.
Are dreptate domnul avocat, ar fi bine sa va adresati Autoritatii tutelare, ca sa nu se poata spune mai tarziu ca nu a avut discernamant. Ati dispune astfel de un "martor " oficial si v-ati demonstra buna credinta.
Dupa nunta
annes3
VROIAM SA VA MAI CER UN SFAT, SI SA VA MAI INTREB CEVA. DACA DUPA NUNTA EU CU MAMA FACEM CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE ATUNCI ARE SI SOTUL MEU DREPTUL?
EXISTA ... (vezi toată discuția)