avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea fiului fata de sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea fiului fata de sotul supravietuitor

Mama mea este grav bolnava si doreste sa imi lase mostenire toate proprietatile. Sunt fiu unic. Este casatorita a doua oara si toate bunurile existente sunt anterioare casatoriei cu actualul sot. Nu doreste ca actualul sot sa mosteneasca nimic din bunuri. De altfel nici nu au domiciliul impreuna. Intrebarea mea este - stiind ca legea 319/1994 da dreptul la 1/4 din mostenire sotului supravietuitor - care este cea mai buna posibilitate de a evita ca sotul sa mosteneasca partea rezervata (mama este prea bolnava sa inceapa un divort)? Este recomendabil ca mama sa faca un contract de donatie catre mine? Am auzit ca exista o donatie cu uz viager, dar mai sunt si alte tipuri. In concluzie, care este metoda cea mai sigura ca sotul supravietuitor sa nu poata ataca mostenirea in caz de deces al mamei? Exlud posibilitatea unui C-V pentru ca nu am banii necesari, desi am inteles ca ar fi cea mai sigura metoda.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:50, 31 Mai 2010
Mai exista si varianta ca mama dv sa va faca un testament(autentic), ceea ce ar reduce cota de 1/4 pe care ar mosteni-o sotul supravietuitor! Domnii avocati poate stiu si cu cat se reduce?
doina_manuela a scris:

Mai exista si varianta ca mama dv sa va faca un testament(autentic), ceea ce ar reduce cota de 1/4 pe care ar mosteni-o sotul supravietuitor! Domnii avocati poate stiu si cu cat se reduce?


In acest caz sotul supravietuitor ar avea dreptul la rezerva care este de jumatate din 1/4, adica 1/8.
:O, cu scuzele de rigoare, tot nu inteleg ce cauta aici pe post de consultanti niste "muzicanti dupa ureche", doar nu suntem pe un site de barfe, in acest domeniu trebuie sa ai vocatie si cunostinte solide ca sa poti fi considerat profesionist, binenteles sunt si o gramada de neaveniti, pentru laici e foarte greu sa faca diferenta tocmai pentru ca nu pot intra in rolul unui evaluator.:stunned:
[In acest caz sotul supravietuitor ar avea dreptul la rezerva care este de jumatate din 1/4, adica 1/8. ]
da, cu precizarea ca aceasta cotitate se mentine indiferent de legatul dat prin testament. pe romaneste teseaza aiurea, fiind singurul cu vocatie succesorala alaturi de SOT. A-TI MENTIONAT SI SINGURA SOLUTIE VIABILA, FARA TERTIPLURI DE TOT FELUL: DIVORTUL. dar daca simtul olfactiv nu ma insala SOTIA, nu vrea un asemenea desnodamant.
end a scris:

BUNA ZIUA
stimati colegi luati in calcul si precizarea facuta de solicitant ,,toate bunurile sunt obtinute anterior casatorie .......


Si cu ce schimba asta situatia? Sotul supravietuitor are vocatia la o cota din toate bunurile, indiferent de natura lor de bunuri dobandite in timpul casatoriei (comune si proprii) sau dobandite anterior casatoriei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate pe imobil Papp Agnes Papp Agnes Buna ziua.Am o priblema complexa.Mama mea are bani ptr un imobil.Nu are curajul sa faca pasul cel mare,sa-i investeasca in imobil.Eu sunt imputernicita asupra ... (vezi toată discuția)
Ce ar trebui să fac, dacă mă căsătoresc, ca să fiu sigură că testamentul prin care las toate bunurile mele unuia dintre frați nu poate fi atacat de soț după decesul meu? antoanela35 antoanela35 Nu sunt casatorita si am 3 frati ,dar nu am copii.Am 50 ani . Mama a murit si mai traieste doar tatal meu. Am 2 apartamente pe numele meu si as vrea sa le ... (vezi toată discuția)
Dupa nunta annes3 annes3 VROIAM SA VA MAI CER UN SFAT, SI SA VA MAI INTREB CEVA. DACA DUPA NUNTA EU CU MAMA FACEM CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE ATUNCI ARE SI SOTUL MEU DREPTUL? EXISTA ... (vezi toată discuția)