avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea fiului fata de sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea fiului fata de sotul supravietuitor

Mama mea este grav bolnava si doreste sa imi lase mostenire toate proprietatile. Sunt fiu unic. Este casatorita a doua oara si toate bunurile existente sunt anterioare casatoriei cu actualul sot. Nu doreste ca actualul sot sa mosteneasca nimic din bunuri. De altfel nici nu au domiciliul impreuna. Intrebarea mea este - stiind ca legea 319/1994 da dreptul la 1/4 din mostenire sotului supravietuitor - care este cea mai buna posibilitate de a evita ca sotul sa mosteneasca partea rezervata (mama este prea bolnava sa inceapa un divort)? Este recomendabil ca mama sa faca un contract de donatie catre mine? Am auzit ca exista o donatie cu uz viager, dar mai sunt si alte tipuri. In concluzie, care este metoda cea mai sigura ca sotul supravietuitor sa nu poata ataca mostenirea in caz de deces al mamei? Exlud posibilitatea unui C-V pentru ca nu am banii necesari, desi am inteles ca ar fi cea mai sigura metoda.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:50, 31 Mai 2010
Stimati colegi luati act de precizarea esentiala,mentionata de catre titularul temei respectiv "nu am banii necesari"
Daca as fi in locul lui, as vinde ceva ca sa obtin banii necesari pentru vanzare-cumparare.
BUNA ZIUA
stimati colegi luati in calcul si precizarea facuta de solicitant ,,toate bunurile sunt obtinute anterior casatorie .......
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
ContSters58959, utilizator
Contravaloarea contractului de vanzare -cumparare necesita o suma financiara
eventual reprezentand bun mobil/imobil ,dar care nu apartine cu titlu de proprietate autorului topicului.
Este o situatie delicata,neplacuta frecvent intalnita ,care datorita imposibilitatii incheierii unui document are consecinta prelungirii unor traume si suferinte .
eliasandreu a scris:

care este metoda cea mai sigura ca sotul supravietuitor sa nu poata ataca mostenirea in caz de deces al mamei?

Sa nu fie ..."supravietuitor" - dar asta presupune interventia instantei divine
Ori, desi supravietuitor fiind, sa nu mai fie SOT.
Adica, solutia cea mai sigura si mai ieftina este divortul. (la care se poate prezenta doar avocatul daca mama este impiedicata de o boala grava - acesta fiind una din putinele situatiile prevazute de lege in care partea poate fi reprezentata, la fond, in procesul de divort).

Alte discuții în legătură

Proprietate pe imobil Papp Agnes Papp Agnes Buna ziua.Am o priblema complexa.Mama mea are bani ptr un imobil.Nu are curajul sa faca pasul cel mare,sa-i investeasca in imobil.Eu sunt imputernicita asupra ... (vezi toată discuția)
Ce ar trebui să fac, dacă mă căsătoresc, ca să fiu sigură că testamentul prin care las toate bunurile mele unuia dintre frați nu poate fi atacat de soț după decesul meu? antoanela35 antoanela35 Nu sunt casatorita si am 3 frati ,dar nu am copii.Am 50 ani . Mama a murit si mai traieste doar tatal meu. Am 2 apartamente pe numele meu si as vrea sa le ... (vezi toată discuția)
Dupa nunta annes3 annes3 VROIAM SA VA MAI CER UN SFAT, SI SA VA MAI INTREB CEVA. DACA DUPA NUNTA EU CU MAMA FACEM CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE ATUNCI ARE SI SOTUL MEU DREPTUL? EXISTA ... (vezi toată discuția)