Ieri 7 sept. 2009 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la o trecere de pietoni prevazuta cu scuar (doua sensuri de mers despartite de scuar). Evenimentele au avut loc in felul urmator:
- eu intram pe strada principala prin efectuarea virajului la dreapta si incadrarea pe banda 1 de mers, am acordat prioritate pietonilor care treceau dinspre acostamentul lateral catre scuar iar intre timp pe scuarul dintre sensurile de mers a venit un tanar care s-a oprit sa se asigure (drumul principal are 2 benzi pe sens iar pe banda 2 venea o alta masina). In momentul in care am observat ezitarea pietonului eu am plecat de pe loc, dar intre timp cel care venea pe banda 2 a oprit, iar pietonul a inceput traversarea, si in felul acesta eu am ajuns pe trecerea de pietoni in momenul in care tanarul a inceput traversarea. Dupa aprox 50 m am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a explicat ca nu am acordat prioritate etc..., mi s-a intocmit proces verbal, in care am mentionat faptul ca nu am acordat prioritate pentru ca pietonul "nu manifesta dorinta de a trece" si pe care l-am semnat.
Din cate stiu eu nu eram obligat sa acord prioritate pietonului de pe scuar care nu era angajat in traversare. Procesul verbal a fost intocmit sumar fara mentionarea detaliata a circumstantelor, dat find faptul ca echipajul se afla la o distanta > 50 m de trecerea de pietoni, tind sa cred ca politistul nu a observat foarte bine ce s-a intamplat si datorita faptului ca intre locul in care era politistul si trecerea de pietoni erau parcate masini (pe banda 1) reducand astfel vizibilitatea acestuia.
As dori sa stiu:
1. Ce sanse de reusita am in cazul in care o sa contest procesul verbal (pentru faptul ca in procesul verbal nu sunt mentionate toate circumstantele in care s-a petrecut evenimentul - pe baza O.G nr. 2/2001 art 16 si faptul ca pietonul s-a angajat in trecere in momentul in care eu deja eram pe marcaj si nu aveam cum sa-i acord prioritate)
2. daca stie cineva care este articolul care reglementeaza modul de acordare a prioritatii la trecerea pentru pietoni cu scuar despartitor.