avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie PV pt neacordare de prioritate la trecere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie PV pt neacordare de prioritate la trecere de pietoni cu scuar

Buna ziua,

Ieri 7 sept. 2009 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru neacordare de prioritate la o trecere de pietoni prevazuta cu scuar (doua sensuri de mers despartite de scuar). Evenimentele au avut loc in felul urmator:
- eu intram pe strada principala prin efectuarea virajului la dreapta si incadrarea pe banda 1 de mers, am acordat prioritate pietonilor care treceau dinspre acostamentul lateral catre scuar iar intre timp pe scuarul dintre sensurile de mers a venit un tanar care s-a oprit sa se asigure (drumul principal are 2 benzi pe sens iar pe banda 2 venea o alta masina). In momentul in care am observat ezitarea pietonului eu am plecat de pe loc, dar intre timp cel care venea pe banda 2 a oprit, iar pietonul a inceput traversarea, si in felul acesta eu am ajuns pe trecerea de pietoni in momenul in care tanarul a inceput traversarea. Dupa aprox 50 m am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a explicat ca nu am acordat prioritate etc..., mi s-a intocmit proces verbal, in care am mentionat faptul ca nu am acordat prioritate pentru ca pietonul "nu manifesta dorinta de a trece" si pe care l-am semnat.
Din cate stiu eu nu eram obligat sa acord prioritate pietonului de pe scuar care nu era angajat in traversare. Procesul verbal a fost intocmit sumar fara mentionarea detaliata a circumstantelor, dat find faptul ca echipajul se afla la o distanta > 50 m de trecerea de pietoni, tind sa cred ca politistul nu a observat foarte bine ce s-a intamplat si datorita faptului ca intre locul in care era politistul si trecerea de pietoni erau parcate masini (pe banda 1) reducand astfel vizibilitatea acestuia.

As dori sa stiu:
1. Ce sanse de reusita am in cazul in care o sa contest procesul verbal (pentru faptul ca in procesul verbal nu sunt mentionate toate circumstantele in care s-a petrecut evenimentul - pe baza O.G nr. 2/2001 art 16 si faptul ca pietonul s-a angajat in trecere in momentul in care eu deja eram pe marcaj si nu aveam cum sa-i acord prioritate)

2. daca stie cineva care este articolul care reglementeaza modul de acordare a prioritatii la trecerea pentru pietoni cu scuar despartitor.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: catalins10 , utilizator 12:25, 8 Septembrie 2009
Daca considerati ca vi s-a retinut permisul pe nedrept formulati o plangere impotriva procesului-verbal de contraventie si acolo veti consemna acele argumente care sa convinga instanta de judecata ca aveti dreptate si atunci va da solutia corecta. Totusi, daca ati fost sanctionat in preajma unei treceri de pietoni, semnalizata, situatia este discutabila. Totusi, incercati cu plangerea! Succes!
Regulamentul privind aolicarea Codului Rutier prevede:
Art. 135. - Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:

h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Aveati obligatia sa acordati prioritate pietonului in cazul in care acesta pasise pe carosabil. Trebuie demonstrat si faptul ca dvs. aveati sau nu posibilitatea de a opri autoturismul pentru a acorda prioritate pietonului.

Referitor la pct.1 aveti sanse mari de iubanda daca dovediti cele aratate.

Succes-uri!!!
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala - neacordare prioritate pieton dmb dmb sunt si eu o \"tanara\" soferita care conduce de vreo 13 ani in jungla bucuresteana. de a lungul timpului am mai calcat stramb si nu am protestat niciodata la ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala danut68 danut68 Buna ziua Ieri am circulat cu masina SC la care lucrez iar intr un sens giratoriu am semnalizat si virat la dreapta ,sensul este cu doua benzi de circulatie ... (vezi toată discuția)
Acordare de prioritate pietonilor sorinpasare sorinpasare Am fost sancţionat contravenţional, potrivit art.135 din codul rutier, ca nu am acordat prioritate unui pieton care traversa o trecere de pietoni, ... (vezi toată discuția)