avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Activitate andu09

Activitate andu09

Răspuns la discuția topic pt examen notari
sbdcl a scris:

pt stagiatura din ce materii se da examen?ce stiti de problema locurilor? dar de problema angajarii in cadrul unui birou notarial, cum se procedeaza???


mai intai...ti-ai gasit vreun notar definitiv dispus sa semneze dosarul prin care isi ia angajamentul ca vei face stagiul la el 2 ani dupa promovarea examenului de intrare in profesie ca notar stagiar? a primit acel notar definitiv avizul pentru obtinerea locului de la camera notarilor? ( pana la 1 martie ar fi trebuit sa depuna cererea notarul in cauza pentru a obtine acel loc pe perioada 2012-2014 - si doar UN singur loc poate obtine)
procedura este urmatoarea : dupa obtinerea avizului pentru locul respectiv, pana in luna septembrie trebuie sa fii deja angajat cu carte de munca in cadrul biroului notarial respectiv, iar in jurul lunii septembrie notarul iti va inmana avizul pe care il veti depune la camera notarilor..bineinteles acesta se poate razgandi intempestiv,cu chiar 2 zile inainte,trimitand in examen pe alt candidat - o practica uzuala a notarilor care "pacalesc" si iti exploateaza resursele fizice fara sa-ti dea salariul prin amagirea ca te va ajuta sa iei examenul,daca bineinteles nu ai "prestat" financiar cu sume destul de mari la el...apoi se da examenul, care in principiu consta in drept civil ( tot dreptul civil) si organizarea profesiei (legea 36/1995). examenul se va organiza fie grila fie sinteza,in functie de numarul candidatilor inscrisi). Asadar pana la a iti pune problema bibliografiei de examen, trebuie ca deja sa fi trecut prin etapele de mai sus( adica pentru a da examenul depinzi exclusiv de notarul respectiv-definitiv si de avizul dat de camera). Si ca hint - nu se mai merita, nu se mai fac atatia bani din notariat precum se faceau inainte, ti-o spun din proprie experienta. iar profesia in sine este una plictisitoare,obositoare si nu se merita decat daca ai beneficii materiale,lucru mai greu de atins fata de perioada 2006-2009 cand atunci intr-adevar se merita. notariatul este o profesie pentru cei trecuti de prima tinerete, ca si avocatura. incearca magistratura,e punctul de lansare in domeniul juridic,unul care iti aduce satisfactii profesionale si un alt statut, potrivit in special pentru cei ca noi, tineri. dupa 20 de ani, un judecator s-ar putea face notar,avand timp de plictiseala, iar un procuror,tot dupa atatia ani,avocat. cam asta ar fi reteta ideala.
Răspuns la discuția barouri
horeabortan a scris:

Scuze pentru intarziere. Am sa postez maine dimineata raspunsul, sa il pot motiva. Nu de alta, vreau sa fiu extrem de clar. Am sa va raspund punctual, exact asa cum doriti. In plus, voi dezbate nitelus si problema infiintarii ambelor barouri, daca nu va deranjeaza.


vad ca motivarea raspunsului tau (argumentat,bineinteles) nu a mai venit.
Intre timp a venit raspunsul unui magistrat din Deva, care printr-o sentinta l-a condamnat pe dl "avocat" Bota la 6 luni de inchisoare in data de joi, 05.04.2012
Ar trebui sa speram in sfarsit intr-o dreptate si solutia sa fie mentinuta si in recurs.
De data asta, cu modificarile intervenite in lege, nu stiu ce sansa ar mai avea dl Bota la CEDO. Sau va infiinta dl Bota si un INPPA paralel?
Totul sta in decizia definitiva din recurs. De data asta, cred ca in sfarsit se va face dreptate, iar cei 2500 de asa-zisi avocati care au preferat sa se inscrie intr-un barou infiintat printr-o adevarata eroare judiciara,printr-un siretlic de talcioc al dlui Bota( care urmarea sa infiinteze barouri alaturi de saune si piscine), 'avocati' care au preferat aceasta pentru a da o donatie de 2000 lei in loc sa sustina un examen serios, sa se reprofileze la vanzari en-gros, deoarece, cu siguranta, in aceasta viata n-ar putea promova un examen de tipul UNBR traditional. Sau sa se faca simpli consilieri juridici!
Daca tot erau asa de intepati, de ce, demonstrativ, nu au dat examen in UNBR traditional fara sa se inscrie in el, doar pentru a dovedi ca sunt capabili?
Asteptam decizia din recurs!
Răspuns la discuția barouri
@ horebortan
"Dragi colegi,

[...]

Nici argumentul cu INPPA nu sta in picioare atata vreme cat legea 51/1995 nu va fi modificata in sensul eliminarii elementelor privitoare la stagiul profesional. Atata vreme cat legea permite 2 modalitati de finalizare a stagiului (prin examen in cadrul baroului sau in cadrul INPPA), normal ca o decizie a UNBR traditional se va aplica doar membrilor ei. Nu reprezinta argument in baza legii."

[...]




Cu tot respectul pentru toata postarea, am permisiunea de a contrazice cele spuse de dumneavoastra.. Daca cititi cu atentie:

Legea 270/2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Lege nr. 270/2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 872 din 28 decembrie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Art.I
[...]

7. Articolul 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16
(1) Primirea in profesie se realizeaza numai in baza unui examen organizat de U.N.B.R., cel putin anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat.
(2) Examenul pentru primirea in profesia de avocat se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, in centrele teritoriale ale acestuia, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R.

[...]

11. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19
(1) Calitatea de avocat definitiv se dobandeste in baza unui examen organizat de U.N.B.R., anual si la nivel national, potrivit prezentei legi si Statutului profesiei de avocat sau prin promovarea examenului de absolvire a Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in conditiile prevazute de Statutul profesiei de avocat.
(2) Examenul de definitivare se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, pe centre teritoriale, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R.

[...]

16. La articolul 22, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Avocatii stagiari, dupa inscrierea in barou, au obligatia sa urmeze cursurile Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor, in perioada de stagiu."

[...]."

Asadar, legea ESTE deja modificata si nu vorbim de 'permisiuni' ale legii in privinta inscrierii la INPPA dupa admiterea in profesia de avocat, ci de o obligativitate impusa de lege acestora.
In privinta disjunctiei "sau" din lege - referitor la modalitatea de finalizare a stagiului invocata de dumneavoastra : da, legea permite 2 modalitati, dar daca cititi cu atentie, una din ele este aceea de a absolvi INPPA iar cea de-a doua prevazuta de art.19 modificat, privind obtinerea calitatii de avocat definitiv pe baza unui examen organizat de UNBR ( examen in cadrul baroului dupa spusele dvs.), la alin.(2) se prevede faptul ca examenul de definitivare ( adica cel dat la barou) "se sustine in cadrul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si se desfasoara in mod unitar, pe centre teritoriale, avand la baza o metodologie elaborata si aprobata de Consiliul U.N.B.R."

Luati in considerare faptul ca sunt doi termeni diferiti, examenul de absolvire INPPA este unul si examenul de definitivare ( clasicul examen la barou) este celalalt.

Asadar, oricare din formele impuse de legiuitor in privinta obtinerii calitatii de avocat definitiv nu se pot obtine decat in cadrul INPPA. Faptul ca UNBR traditional a ales ca forma doar absolvirea INNPA incepand din acest an, este o alta poveste, cu suport tot legal, din moment ce art.22 modificat impune obligativitatea urmarii cursurilor INPPA de catre avocatul stagiar. Dar chiar si in forma clasica prevazuta de lege (clasicul examen la barou), nu se mai poate sustine decat tot in cadrul INPPA.
Astfel, va inselati, nu este o decizie interna a UNBR traditional aplicabila membrilor ei, ci este efectiv aplicarea literala a legii 51/1995 modificata. Repet, cititi legea 270/2010 care modifica legea 51.

In final, va pot spune ca acest argument are pe deplin DOAR suportul legii. Bun,ce a fost,a fost .. dar de acum inainte Baroul Bota nu mai poate inscrie pe tablou avocati stagiari sau definitivi fara INPPA. Intr-adevar,legea nu se aplica retroactiv, dar din acest moment, ce suport legal mai au avocatii nou inscrisi in structura Bota? Cei care urmeaza sa se inscrie in aceasta structura cum o mai pot face fara sa respecte insasi legea avocaturii,modificata prin L270/2010?
Va rog, raspundeti-mi la aceasta postare cu argumentele legale,evident si cititi foarte atent fiecare cuvant din modificarile aparute si asezati-le in context, veti observa neechivoc cat de simplu au pus capat dezvoltarii structurilor paralele, referitor la posibilitatea racolarii de noi membri, incepand din 2010. Aici vorbim deja de legalitatea accederii in profesie, nu de legalitatea existentei structurii Bota dar care automat nu va mai putea avea noi avocati inscrisi,ramanand astfel cu cei aprox.2000 pe care ii are in prezent si atat.
O zi cat mai buna sa aveti.
Răspuns la discuția barouri
BicovStefan a scris:

Poate va lamureste acest studiu privind LEGALITATEA, CONTINUITATEA SI UNICITATEA ORDINULUI PROFESIONAL AL AVOCATILOR DIN ROMANIA .
(este al 6-lea document din lista)

[ link extern ]




foarte bun studiul, mai ales ca este realizat de unul dintre cei mai buni profesori de CEDO pe care i-am avut in facultate si explica pas cu pas motivele ilegalitatii barourilor paralele.

si ... ca element de noutate (@avvalentina), pentru confirmarea celor spuse de mine anterior:



" În şedinţa Comisiei Permanente a U.N.B.R. din 02 martie 2012 s-a decis că examenul de definitivat din sesiunea martie 2012 este ultimul examen organizat în condiţiile prevăzute de legislaţia profesiei de avocat, anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 270/2010 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995.
S-a hotărât ca indiferent de motivele invocate de avocaţii stagiari în cererile de amânare a susţinerii examenelor, aprobate de barouri, nu se mai permite susţinerea examenelor de definitivat în condiţiile anterioare modificării şi completării Legii nr. 51/1995, prin Legea nr. 270/2010 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995, astfel încât toţi avocaţii stagiari sunt obligaţi să se înscrie pentru realizarea pregătirii profesionale iniţiale în cadrul I.N.P.P.A. şi să susţină examenul de absolvire al I.N.P.P.A..
Hotărârea se aplică şi pentru avocaţii stagiari care au fost respinşi de două ori la examenul de definitivare în profesie. "

(comunicat UNBR -19.03.2012, www.unbr.ro )

Răspuns la discuția barouri
@ avvalentina

1.Tin sa va anunt ca am facut Universitatea Bucuresti, plus 2 mastere tot in cadrul UB, tocmai de aceea cititi comentariul meu facut la mesajul urmator postarii dvs.

2.Vorbim despre urmatorul INPPA :

A.

Hotărârea nr. 388 din 03 martie 2012 a Consiliului U.N.B.R.


Statutul
Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor



Capitolul I
Dispoziţii generale


Art. 1. - Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor denumit în continuare I.N.P.P.A. se înfiinţează în baza art. 63 lit. f) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României nr. 113 din 6 martie 2001 cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor Statutului profesiei de avocat publicat în Monitorul Oficial al României nr. 45 din 13 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare precum şi a celorlalte acte normative privind exercitarea profesiei de avocat.

Art. 3. - Sediul I.N.P.P.A. este stabilit în Bucureşti, Calea Văcăreşti nr. 185, sector 4

[ link extern ]
(cititi tot statutul INPPA)

B.

LEGE nr. 51 din 7 iunie 1995
*
) pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat -
REPUBLICARE

Forma sintetică la data 24-feb-2012
( [ link extern ] )

Art. 1
[...]
(2) Profesia de avocat se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R.

(3) Constituirea şi funcţionarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire şi de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatată şi din oficiu.

[...]

Art.17
[...]
(2) Examenul pentru primirea în profesia de avocat se susţine în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi se desfăşoară în mod unitar, în centrele teritoriale ale acestuia, având la bază o metodologie elaborată şi aprobată de
Consiliul U.N.B.R.


[...]
(precizare: aici puteti insera cele zise de mine la punctul A)

Art.18

(2) Examenul de definitivare se susţine în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor şi se desfăşoară în mod unitar, pe centre teritoriale, având la bază o metodologie elaborată şi aprobată de Consiliul U.N.B.R.

[...]
Art.60
(6) Folosirea fără drept a denumirilor "Barou", "Uniunea Naţională a Barourilor din România", "U.N.B.R." ori "Uniunea Avocaţilor din România" sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de către orice persoană fizică sau persoană
juridică, indiferent de obiectul activităţii desfăşurate de aceasta, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
.


C. STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT, republicat la 19.12.2011

Art. 289. -
(1) In vederea pregatirii si formarii profesionale initiale, avocatii stagiari sunt obligati sa urmeze cursurile I.N.P.P.A., in conditiile stabilite de U.N.B.R

D. HOTÃRÂREA nr. 301 03 decembrie 2011 UNBR


Art. 1 - Alineatul (1) al articolului 2 din Regulamentul de organizare şi
funcţionare a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi de desfăşurare a
şedinţelor Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România, aprobat prin
Hotărârea Consiliului UNBR nr. 5/08 iulie 2011, se modifică şi se
completează, având următorul conţinut :
Art 2. Componenţă. UNBR este constituită din totalitatea barourilor din
România, prevăzute în Anexa 2 care face parte integrantă din prezentul
Regulament, astfel cum acestea au fost constituite şi organizate potrivit legilor
succesive privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Art. 2 - Regulamentul de organizare şi funcţionare a Uniunii Naţionale a
Barourilor din România şi de desfăşurare a şedinţelor Consiliului Uniunii
Naţionale a Barourilor din România, aprobat prin Hotărârea Consiliului UNBR
nr. 5/08 iulie 2011, se completează cu Anexa nr. 2 privind lista barourilor
membre ale UNBR.

E. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Uniunii
Naţionale a Barourilor din România (U.N.B.R.) şi de
desfăşurare a şedinţelor Consiliului U.N.B.R.



Art. 1. Statutul juridic. (1) U.N.B.R. este persoană juridică de interes public
cu patrimoniu, buget propriu şi organizare de sine stătătoare, care este
constituită şi funcţionează în baza Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi
exercitarea profesiei de avocat cu modificările şi completările ulterioare,
republicată (în continuare ?Lege? ) şi a Statutului profesiei de avocat (în
continuare ?Statut? ).
(2) U.N.B.R. este unica succesoare de drept a Uniunii Avocaţilor din România.
Art. 2. Componenţă. (1) U.N.B.R. este constituită din totalitatea barourilor
din România, astfel cum acestea au fost constituite şi organizate potrivit legilor
succesive privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
(2) Fiecare barou este constituit din toţi avocaţii dintr-un judeţ sau din
Municipiul Bucureşti.
(3) Fiecare barou are calitatea de membru de drept al U.N.B.R.
(4) Este interzisă prin lege constituirea, organizarea şi funcţionarea barourilor
în afara U.N.B.R. sau organizarea şi funcţionarea barourilor cu încălcarea
dispoziţiilor legii şi ale Statutului.
Art. 3. Sediu. (1) Sediul U.N.B.R. este în Bucureşti, Palatul de Justiţie, Splaiul
Independenţei, nr. 5, Sector 5.

(2) Schimbarea ? temporară sau definitivă ? a sediului U.N.B.R. precum şi
locul funcţionării unor compartimente ori servicii ale U.N.B.R. se stabilesc prin
hotărârea Comisiei Permanente a U.N.B.R.



Asadar, este atat de simplu de sintetizat si pus cap la cap toate informatiile incat sa va dati seama ca orice dispozitie contrara inseamna nerespectarea LEGII 51. Conform acesteia, nu exista o alta varianta de admitere sau definitivare in profesie decat INPPA, infiintat conform respectivei legi. Eu nu inteleg ce considera unii aceasta profesie, cumva un fel de talcioc in care se liciteaza cate UNBR-uri se infiinteaza? Nu este evident ca nu poate fi decat un singur UNBR? Cu acestea, prezentate in fata oricarei instante, vor fi clarificate toate aspectele. Bun, este libertate, este pluralism, sa se constituie si 1000 de UNBR-uri (observ ca aceasta abreviere a devenit deja substantiv comun, doar traim pe plaiuri mioritice.. ). Insa sub nicio forma in profesia de avocat nu se poate accede, incepand cu acest an, altfel decat in cadrul INPPA.
Barourile paralele sunt un fel de "Spiru Haret" al avocaturii. Sau, peiorativ, un fel de "OTV" al mass mediei.

O seara placuta sa aveti... si daca doriti sa deveniti avocat,dna Valentina, mai bine incercati sa treceti prin etapa dificila a unor examene de nivelul INM.
Răspuns la discuția INPPA din primul an de stagiu
legal_tht a scris:

[ link extern ]

stiti mai multe despre asta?
se aplica de anul asta? e doar un proiect si atat?
n-am inteles f multe din el.
stiam ca inppa-ul se urmeaza din al doilea an de stagiu


Este valabil incepand cu acest an. Regulamentul a fost aprobat de Consiliul UNBR.

[ link extern ]
Răspuns la discuția barouri
@ avvalentina

UNBR traditional a jucat cea mai buna carte pentru ca cele paralele sa iasa automat din peisajul romanesc.

Conform legii 51/1995 si statutului profesiei,toate aduse la zi conform reglementarilor ulterioare, admiterea in profesie precum si definitivarea se dau numai in cadrul INPPA.
Este singura modalitate care este specificata in lege, avocatul stagiar fiind obligat sa urmeze cursurile INPPA. Evident ca la depunerea dosarului, INPPA va accepta numai avocatii inscrisi in evidentele UNBR traditional.

Eu nu inteleg cum de n-a sesizat nimeni, problema barourilor paralele e rezolvata de cel putin un an de zile. Nu mai poti fi admis in profesie sub o alta metoda decat in interiorul INPPA si nu mai poti fi considerat avocat definitiv decat dupa obtinerea certificatului de absolvire a INPPA. De acum inainte, cel putin, toti cei care se declara "avocati" altfel decat prin metoda de mai sus raspund penal si sunt pasibili de pedepsele prevazute in lege si statut.

O zi buna sa aveti (pentru dna "av"valentina, va rog sa fiti la curent cu modificarile legislative).


@ Birou_de_Mediator
Dna Mediator...si in Romania exista mai multe barouri, cate unul in fiecare judet. Asadar nu exista doar UN SINGUR barou in Romania. Aceste barouri apartin de UNBR, care evident nu poate fi decat unul singur (UNBR=Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, poate asa va lamureste mai bine sensul abrevierii - este o uniune care cuprinde toate barourile din Romania) . Problema grava este ca entitati precum Bota se substituie in mod ilegal denumirii traditionale, UNBR neputand fi decat unul singur - nu pot fi mai multe uniuni de barouri, ci o singura uniune , conform legii si statutului profesiei de avocat. UNBR are sediul pe Splaiul Independentei si este prevazut SI acest lucru in regulamente, tocmai pentru a nu crea confuzii. Orice alta entitate este constituita ilegal, intrucat TOT conform legii, este interzisa folosirea denumiri de UNBR sau UAR de catre alte entitati.

si o completare : inteleg dorinta dumneavoastra, insa in acele tari la care ati facut referire nu exista universitati precum "Spiru Haret" care sa "produca" asemenea juristi ca in Romania, acei juristi care acced in barouri tip SRL ca Bota. In tarile vestice, membre ale UE, facultatile din cadrul universitatilor particulare sunt SERIOASE. In Romania chiar nu este benefic pluralismul de tip UNBR 1,2,3 si in plus nici nu pot exista doua sau trei entitati de interes public sub acelasi nume, in scopul crearii de confuzii.

Răspuns la discuția admitere inm 2010
s-au afisat acum cateva momente rezultatele si la celelalte probe (rationament+interviu),fara a se specifica media finala a fiecarui candidat.
din anumite calcule insa,se pare ca 71 din cei 72 pot fi considerati auditori de justitie(ramanad sa treaca de proba psihologica),unul dintre candidati din pacate nereusind sa aiba media finala 7,00 ( a obtinut 6,90).imi pare sincer rau pentru candidata,la ce dificila a fost etapa eliminatorie,ar fi meritat sa fie auditor de justitie:(
felicitari celor 71 si mult succes la proba psihologica!!! =D>
Răspuns la discuția Admitere Barou 2010
s-a afisat pe site-ul unbr
examenul va fi tip sinteza,incepand cu miercuri,10 noiembrie 2010
Art.2. – (1) Examenul de primire în profesie ca avocat stagiar şi pentru persoanele
care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice va consta din susţinerea unor
probe scrise la următoarele materii: organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, drept
civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal.
Subiectele de examen vor fi întocmite potrivit Regulamentului de examen, fără ca
acestea să fie subiecte tip grilă.


inscrierile se fac incepand cu data de 1 octombrie
ciudat este ca nu s-a stablit inca daca vor fi 5 zile de concurs(pentru cei stagiari),sau 3 zile de concurs ( civil+proc.civ si pen+ proc. pen in aceeasi zi)
Răspuns la discuția Admitere Barou 2010
revin...ma mir ca au gresit punctajul la 3 persoane...chiar ma mir ca au acceptat contestatiile la 3 pers.desi sunt respinsi