avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Activitate cataiin

Activitate cataiin

Perioada de preaviz a fost de 20 zile lucratoare, fiind concediere colectiva, fara motive legate de angajat; in primele 10 zile s-au efectuat 8 ore/zi, iar in ultimele 10 zile nu aveam obligatia de prezenta la serviciu. La intrebarea , in primele 10 zile de preaviz, in eventualitatea casatoriei, nefiiind stabilita nici o data pt acest eveneniment, in perioada de preaviz la dept. salarazire, daca mai pot obtine ajutorul de casatorie conform CIM, mi s-a raspuns ca in perioada preavizului nu mai aceleasi drepturi ca un angajat normal si ca societatea pe care eram angajat nu mai are nici un salariat activ, toti angajatii fiind in preaviz de concediere colectiva si nu mai are de unde produce banii si pentru plata acestor drepturi. Citind prin lege acum am observat ca perioada de preaviz nu modifica cu nimic CIM, drepturile prevazute de acesta fiind valabile. Am luat de bun acest raspuns verbal, persoana fiind de incredere, zic eu. Perioada ultimelor 10 zile a fost intrerupta de un concediu medical, acesta fiind predat la inceputul sau angajatorului. Dupa aceasta data nu am mai luat legatura cu ei. Dupa ultima zi de concediu medical banuiesc ca intra in drept zile de preaviz ramase; ultima zi de preaviz coincide cu casatoria. Incetarea CIM va avea loc la data expirarii duratei preavizului, potrivit deciziei ce va fi emisa de societate. Urmeaza sa ma prezint la societate pt finalizarea concedierii si vreau sa cer lamuriri si nu vreau sa mai merg pe "incredere". Conform legii ai dreptul ca pana in 3 ani de zile, chiar daca a incetat CIM sa-ti ceri drepturile salariale cuvenite, daca la data obtinerii lor erai angajat si faci dovada lor .
Va multumesc
Există următoarea situaţie: În ultima zi de preaviz te căsătoreşti, prima căsătorie şi nu reuşeşti să anunţi angajatorul. Conform CCM ai dreptul la 5 zile de concediu de odihnă plătite şi conform CIM ai dreptul la un ajutor financiar pentru căsătorie,contravaloarea unui salariu brut pe o lună. După expirarea preavizului începe încetarea CIM.
Mai poţi obţine cele 2 prime, plata concediul şi salariul pe o lună, după incetarea CIM, acestea fiind drepturi cuvenite în momentul căsătoriei?
Dacă ai dreptul să le obţii, care ar fi procedura de urmat?