avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cãsãtorie în perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cãsãtorie în perioada de preaviz

Există următoarea situaţie: În ultima zi de preaviz te căsătoreşti, prima căsătorie şi nu reuşeşti să anunţi angajatorul. Conform CCM ai dreptul la 5 zile de concediu de odihnă plătite şi conform CIM ai dreptul la un ajutor financiar pentru căsătorie,contravaloarea unui salariu brut pe o lună. După expirarea preavizului începe încetarea CIM.
Mai poţi obţine cele 2 prime, plata concediul şi salariul pe o lună, după incetarea CIM, acestea fiind drepturi cuvenite în momentul căsătoriei?
Dacă ai dreptul să le obţii, care ar fi procedura de urmat?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 09:51, 12 Septembrie 2009
Depinde, daca acele clauze sunt contractul individual de munca. Daca da, atunci aveti dreptate angajatorul comitand un abuz!
Nu sunt zile de concediu de odihna ci zile libere platite pentru acel eveniment. Nu ati beneficiat de ele fiindca nu le-ati cerut pentru acel eveniment si nu pot fi platite.
Cat priveste ajutorul financiar, acesta ar putea fi platit daca la data cand a avut loc casatoria contractul de munca nu incetase. Dar pentru asta cred ca trebuie sa consultati un avocat pentru a actiona firma in instanta.
Nu cred ca veti avea castig de cauza cu prima motivatie deoarece casatoria se programeaza iar dvs. stiati de data casatoriei cu cel putin o saptamana anterior ultimei zi de preaviz, nu puteti sustine ca nu ati avut timp sa anuntati angajatorul cu privire la acest eveniment:belay:
Daca reusiti insa sa dovediti ca ati depus actele pentru casatorie "azi", si v-ati casatorit "maine", posibil sa aveti dreptate.
In alta ordine de idei, posibil sa aveti surpriza probabil neplacuta (zic eu) ca onorariul avocatului (care va reprezinta in instanta) sa fie exact cat c/v pretentiilor pe care le veti solicita de la angajator si nimeni nu va garanteaza ca veti castiga procesul.
Ca sa stiti punctul de vedere al angajatorului, formulati in scris catre acesta solicitarile dvs. si asteptati raspunsul; apoi in functie de raspuns veti sti cum sa procedati mai departe.
Pot doar sa va sfatuiesc sa actionati cu intelepciune in hotararea pe care o veti lua:yes:
Perioada de preaviz a fost de 20 zile lucratoare, fiind concediere colectiva, fara motive legate de angajat; in primele 10 zile s-au efectuat 8 ore/zi, iar in ultimele 10 zile nu aveam obligatia de prezenta la serviciu. La intrebarea , in primele 10 zile de preaviz, in eventualitatea casatoriei, nefiiind stabilita nici o data pt acest eveneniment, in perioada de preaviz la dept. salarazire, daca mai pot obtine ajutorul de casatorie conform CIM, mi s-a raspuns ca in perioada preavizului nu mai aceleasi drepturi ca un angajat normal si ca societatea pe care eram angajat nu mai are nici un salariat activ, toti angajatii fiind in preaviz de concediere colectiva si nu mai are de unde produce banii si pentru plata acestor drepturi. Citind prin lege acum am observat ca perioada de preaviz nu modifica cu nimic CIM, drepturile prevazute de acesta fiind valabile. Am luat de bun acest raspuns verbal, persoana fiind de incredere, zic eu. Perioada ultimelor 10 zile a fost intrerupta de un concediu medical, acesta fiind predat la inceputul sau angajatorului. Dupa aceasta data nu am mai luat legatura cu ei. Dupa ultima zi de concediu medical banuiesc ca intra in drept zile de preaviz ramase; ultima zi de preaviz coincide cu casatoria. Incetarea CIM va avea loc la data expirarii duratei preavizului, potrivit deciziei ce va fi emisa de societate. Urmeaza sa ma prezint la societate pt finalizarea concedierii si vreau sa cer lamuriri si nu vreau sa mai merg pe "incredere". Conform legii ai dreptul ca pana in 3 ani de zile, chiar daca a incetat CIM sa-ti ceri drepturile salariale cuvenite, daca la data obtinerii lor erai angajat si faci dovada lor .
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
cataiin, utilizator
Codul muncii:
Art.50.- Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Art.79.- (5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa-si produca soate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii preavizului sau la data renuntarii de catre angajator la termenul respectiv.
In principiu dreptatea este de partea dvs. in contextul textelor de lege citate. Nu este neaparat sa va angajati un aparator daca stiti sa va aparati drepturile in fata instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor!!! mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma ajutati, am urmatorul caz, o angajata si-a facut cerere de incetare a cim cu data de 15 august, cererea a scris-o in data de 27 iulie ... (vezi toată discuția)
Incetare de drept a cim tana tana Conform art.56 lit j din Codul Muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept "la data expirarii termenului CIM incheiat pe durata determinata". ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala otiliapaula otiliapaula Buna ziua Sunt angajata la o institutie de cultura din decembrie 2011, pe perioada determinata pana in iulie 2013, pe perioada suspendarii cim a titularei ... (vezi toată discuția)