Conform art.56 lit j din Codul Muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept "la data expirarii termenului CIM incheiat pe durata determinata".
In cazul in care un salariat prezinta certificat de concediu medical pe o perioada care depaseste data expirarii termenului , CIM inceteaza la data pana la care a fost incheiat, sau la data incetarii concediului medical?
Intrucat pe perioada concediului contractul este suspendat, termenul limita se prelungeste cu perioada in care angajatul e bolnav, urmand ca la insanatosire, contractul sa inceteze.
"Art. 49. - (1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părtilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părti.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat si a plătii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi si obligatii ale părtilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din initiativa salariatului, în următoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani; "
Mi-am permis citarea acestor dispozitii din Codul muncii pentru ca mi se par relevante (si nu pt ca am presupus ca nu le-ati sti, departe de mine gandul asta:)
Asa cum angajatul nu are nici o obligatie pe perioada suspendarii fata de angajator, tot asa, nici angajatorul nu are vreo alta obligatie, in afara celor enumerate in C m, pe aceasta perioada.
Aparitia unor locuri vacante pe perioada suspendarii sunt nerelevante pt angajat. Ca sa le ia in consideratie, contractul lui ar trebui sa fie in derulare, dar.... este suspendat#-o
Art.60 (1) din Codul muncii prevede ca nu poate fi dispusa CONCEDIEREA pe durata incapacitarii temporare de munca. Deasemenea suspendarea pe motive medicale suspenda preavizul . Art.56 nu conditioneaza data incetarii CIM. In plus, CJASS au obligatia de a calcula si plati indemnizatiile de concediu medical si dupa incetarea raporturilor de munca , daca e indeplinit stagiul de cotizare.
Intrebarea adresata Dvs aici a fost adresata in scris si ITM. Raspunsul a fost :"inceteaza de drept, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat CIM". Asa ca s-a procedat ca atare in cazul unui salariat. In instanta, insa, s-a dat castig de cauza salariatului, motivand , la fel ca Dvs, suspendarea.... Acum urmeaza recursul #-o
Concediu medical
sl2005
Buna ziua,
Sunt angajata cu contract de munca pe durata determinata si am concediu medical.
Doresc sa -mi raspundeti daca la expirarea contractului sunt in ... (vezi toată discuția)