Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie.
Am un angajat pe perioada determiniata (3 luni) caruia ii expira azi contractul de munca. Angajatul este in concediu medical inca de saptamana trecuta. Am dreptul sa-i inchei contractul de munca cu 56, lit j?
Va multumesc.
1. Conform art. 56j din Codul muncii CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept, la data expirarii sale indiferent da situiatia in care se afla salariatul.
2. Certificatul medical se prezinta la Casa de Asigurari de Sanatate care il calculeaza si il plateste.
3. Din OUG 158/2005: Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
Incetarea de drept a CIM prin ajungere la termen, in conformitate cu prevederile art. 56 lit. j) din Codul muncii.
In acest caz, intervenirea unei stari de incapacitate temporara de munca, in pragul expirarii termenului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca, nu este de natura sa postpuna data incetarii raportului de munca. Explicatia este simpla angajatul a renuntat la privilegiile conferite de lege, prin prisma art. 60 din Codul muncii, inca de la momentul semnarii contractului pe durata determinata, asumandu-si precaritatea acestuia.
Legiuitorul a anticipat insa astfel de situatii, oferind o alternativa asiguratului pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prin reglementarea preluarii in plata a indemnizatiei de catre Casa de sanatate insa numai daca starea de boala constatata medical a intervenit inaintea expirarii termenului pentru care a fost incheiat CIM.