avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract munca

Buna ziua
Sunt angajat cu contract de munca pe perioada determinata,care expira pe 17.10.2014,iar intre timp am facut o depresie si momentan sunt in concediu medical de la medicul pshiatru,care zice ca tratamentul si concediul ar putea dura si pana la 6 luni.
Va rog sa-mi raspundeti daca in aceasta perioada pot fi lichidat la data expirarii contractului de munca sau acesta se prelungeste pana voi reveni din nou la munca???
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: giusi , utilizator 15:52, 28 Septembrie 2014
Atata timp cat sunteti in concediu medical, nu vi se poate desface contractul de munca.
Art.49 C.mun.
..
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Asadar, c.i.m. inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.

Durata unui c.i.m.nu se prelungeste automat, chiar daca sunteti sau nu in concediu medical.
1. Din Codul muncii:

Art. 49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
...

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
...

2. Fata de cele de mai sus rezulta:
- cat timp sunteti in concediu medical contractul individual de munca (CIM) este suspendat de drept dar cat timp el este valabil nu puteti fi concediat (dica pana la 17.10.2014 nu va poate concedia);
- la data expirarii sale (17.10.2014) CIM inceteaza de drept, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.

3. Asadar CIM al dvs. inceteaza la 17.10.2014 chiar daca sunteti in concediu medical la acea data.

4. In cazul in care concediul medical a inceput inainte de a inceta CIM si continua si dupa aceasta atunci certificatele medicale de dupa incetarea CIM le veti depune la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.

5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
...


av_silvia_margineanu a scris:
Atata timp cat sunteti in concediu medical, nu vi se poate desface contractul de munca.

In cazul cand salariatul se afla in concediu medical el nu poate fi concediat dar CIM poate inceta in conditiile legii (asa cum am aratat mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc tuturor celor ca mi-au raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.i.m. pe durata determinata si concediu medical razvan61 razvan61 Trebuie sa fac o operatie...sunt angajat pe perioada determinata si operatia , impreuna cu concediul ce va urma vor depasi termenul contractului...ce se ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca ratfelicia ratfelicia Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Avem un salariat angajat cu contract de munca pe durata determinata, pana la data de 31. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nicolaescu_liliana nicolaescu_liliana Daca un salariat are contract de munca pe durata determinata si vine cu un concediu medical care se prelungeste peste data de incetare a contractului de ... (vezi toată discuția)