avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Activitate Cabinet Individual Avocat Gavrila Liana Zalau, Salaj

Activitate Cabinet Individual Avocat Gavrila Liana Zalau, Salaj

Asa este, insa conform art, 2539 Cod civil daca motivele pentru care s-ar anula executarea silita sunt formale, prescriptia va fi considerata intrerupta. Doar daca este anulata pentru alte motive, cererea de executare silita nu va mai fi susceptibila de a intrerupe prescriptia.
Art. 2539 Cod civil spune ca Prescriptia va fi intrerupta chiar daca cererea de chemare in judecata/arbitrala sau cererea de interventie in executarea silita va fi nula pentru lipsa de forma...banuiesc ca se aplica si cererilor de executare silita. In acest caz prescriptia este intrerupta si nu se mai pune problema de a nu putea cere din nou. E corect credeti?
Multumesc de raspunsuri. Conform codului de procedura civila, prescriptia nu este intrerupta daca executarea silita a fost anulata (ceea ce e posibil in cazul admiterii recursului). Asa ca nu vad alta solutie procedurala decat repunerea in termen -nu e convenabil deoarece ramai la mana instantei, sau o cerere de executare silita pentru diferenta reprezentand rata de inflatie si suma efectiv executata. Acesta ar fi un act care ar intrerupe prescriptia, insa doar daca ar face obiectul unui dosar separat. Daca se vor conexa, atunci ajung in acelasi punct in cazul anularii executarii silite. Daca mai aveti sugestii sau daca ati intalnit in practica asemenea situatii, va rog sa ni le impartasiti.
Contestatia la executare se refera la nerespectarea conditii de forma a actelor executorului judecatoresc si a cererii de incepere a executarii silite, si nu vizeaza desfiintarea titlului executoriu. In aceste conditii se poate oricand in termenul de prescriptie inceperea unei noi executari cu respectarea prevederilor legale, pentru ca nu va exista autoritate de lucru judecat sau incalcarea dispozitiilor instantei. Aceasta este dilema mea:Nu este corect sa pierd 1 an din termenul de prescriptie datorita greselii executorului (care nu a facut actele in mod regulamentar- daca e asa cum sustine debitorul) sau a instantei care nu a comunicat hotararea la timp.
Multumesc de raspuns. Noi fiind creditorii, nu ne convine intoarcerea executarii si in acest caz, vrem sa cerem executarea silita din nou, pentru ca avem acest drept. O noua cerere de incepere a executarii silite nu o putem face daca este indeplinit termenul de prescriptie.
Nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns? Ar avea vreo sansa de admisibilitate o cerere de suspendare a cursului prescriptiei in fata instantei avand in vedere ca hotararea nu s-a comunicat in termen, ci dupa 4 luni, ceea ce inseamna o intarziere semnificativa?
Buna. Am pe rol o contestatie la executare unde se trage de timp la maxim, si pana se va solutiona definvitiv si irevocabil se va fi implinit termenul de prescriptie pentru a cere din nou executarea silita (in cazul in care se va admite contestatia). Cum as putea proceda sa intrerup/suspend termenul? Executarea silita s-a incheiat si creditorul pe care il reprezint si-a recuperat banii, insa debitorul vrea sa ceara intoarcerea executarii in caz ca vor castiga.
Buna seara, am o nelamurire. In cazul in care o persoana a facut contestatie in anulare in baza vechiului cod de procedura civila, cand legea aplicabila este noul cod de procedura, instanta va proceda, din oficiu. la judecata in baza corectei legi aplicabile, sau este posibil sa respinga contestatia ca inadmisibila pe acest motiv, respectiv, gresita indicare a temeiului legal? Va multumesc.