Am inteles. Dar daca angajatorul nu accepta sugestia?
1. Exista o interpretare legala ce poate fi data prevederilor din Codul Muncii corespunzatoare platii salariilor, care-l poate "forta" macar spre negociere pe angajator a.i. plata sa se faca mai aproape pe intervalul remunerat?
2. Conform dreptului la informare al angajatului se poate solicita formal motivul pentru care plata "intarzie" x zile ? (Un posibil raspuns de genul, calculul salariilor e facut de un subcontractor care lucreaza doar pe data de 11 ale lunii etc).
Plec de la premiza necesitatii de a "forta" angajatorul spre o discutie, alternativa fiind decizii ale conducerii publicate si acceptate mioritic intr-o atitudine un pic prea neaosa.
Inteleg perfect necesitatea unei perioade in care sa fie finalizat calculul salariilor, care poate sa difere de la o companie la alta (probabil in functie de numarul de angajati).
Dar in cazul de fata, in care o singura plata este facuta, pentru a nu putea ataca sub auspiciul articolului si argumentului de mai sus, oare nu ar fi necesar un sistem avans-lichidare ?
La inceputul anului am semnat colectiv anexe la contractele individuale de munca prin care acceptam plata salariului aferent lunii curente la o data din luna viitoare dar nu mai tarziu de a 7-a zi (cu ajustarile corespunzand zilelor de weekend).
Asta inseamna ca un numar destul de mare de angajati crediteaza firma pentru un numar de zile.
Conform codului muncii:
Art. 161. [data, modalităţile şi formele plăţii salariului]
(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
Eu citesc acest articol ca fiind compus din doua parti cumulative:
a) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună
b) La o data stabilita ... etc.
In aceasta interpretare anexa la contracte incalca articolul de mai sus si se poate solicita firmei o revizuire colectiva a contractelor de munca.
Intrebarea e simpla. Are logica ce am scris mai sus sau imi scapa ceva din vedere?