Va multumesc din suflet pentru lamuriri.
Mai am 4 intrebari:
1. din ce data se socotesc acei 3 ani cat poate emite pretentii - avand in vedere ca singura "dovada" ca a locuit in acest apartament este nr.ul de persoane (2) pt. care eu am platit taxe ? (nu este inregistrat nominal in cartea de imobil, mutatie pe buletin, etc.)
2. facturile pe numele lui se refera aproape exclusiv la materiale de constructii (lavabila, glet, profile, rigips, faianta etc) - dar eu deja acum 2 luni am rezugravit 2 incaperi - atunci poate emite pretentii pe aceste consumabile? (valoarea lor totala este totusi de aprox 2-3 mii euro)
3. daca are pretentii la 5-10 mii de euro de la mine - cat il costa (aprox) timbrele, avocat, etc. - ma intreb daca va avea asa de multi bani cat sa-i merite?
4. daca el ma da pe mine in judecata eu ar trebui sa platesc (tribunal, avocat, etc. ma refer). Nimeni din familia sau cunsocutii mei nu au fost vreodata in situatia de a apela la avocat sau de a merge in instanta, de aceea va intreb.
multumesc
Sunt uluita si f. speriata... va rog sfatuiti-ma.
Am trait 10 ani cu un barbat pe care l-am primit in apartamentul meu care era complet dotat/renovat. Atunci el era somer eu aveam servici + ne ajutau cu bani si mancare exclusiv parintii mei. Dupa 2 ani am vandut si am cumparat din banii proveniti din vanzare (nu stiu de ce notarii nu pun intrebarea referitoare la provenienta banilor ?!) am cumparat un alt apartament mai mare care a fost intabulat pe numele meu, necasatorita.Banii au fost exclusiv ai mei.In anii cat am locuit in noul apartament l-am amenajat/renovat muncind impreuna, DAR din banii mei, lucrand amandoi + angajand meseriasi "la negru" pe care tot eu i-am platit.
Eu aproape permanent am avut 2 servicii pt. a putea acoperi atat cheltuielile de renovare cat si intretinerea partenerului care era somer (2 ani). Apoi el s-a angajat pt. 6 ani (timp in care am contribuit in parti egale la taxe si cheltuieli casnice) dupa care si-a dat demisia pt. a-si deschide o firma, astfel n-a mai beneficiat nici de somaj, nici bani in casa nu mi-a mai dat (spunea mereu ca firma nu merge) deci in ultimii 2 ani din nou eu am platit facturi de apartament, mancare, haine, motorina, etc.,+ a facut un credit la banca in ultimul an in care inca era angajat - rate pe care ocazional le plateam sau completam eu. La banca am mers eu sa depun banii pt. rata, dar a insistat sa semnez cu numele lui (desi semnaturile difera evident).
El fiind liber in perioada initiala de renovari a apartamentului, mergea cu banii mei sa cumpere materialele de constructii, mobila, etc. platea uneori chiar meseriasii - din banii pe care eu ii dadeam - dupa multa vreme am observat ca facturile erau pe numele lui si am insistat ca de atunci sa le faca pe numele meu, fiind banii si apartamentul meu. Facturile sunt la mine. El NU a investiti bani in materiale de constructii, mobilier, etc. eu am decis asa chiar pe ideea ca nu eram casatoriti.
Acum 5 luni ne-am despartit. La inceput mi-a promis ca-mi va inapoia datoriile acumulate in ultimii 2 ani (eu notam in agenda zilnic cheltuielile - o suma de aprox. 3000 euro - dar nu am semnatura lui in agenda); am impartit de comun acord aparatele cumparate impreuna; apoi i-am platit aparatele (cumparate de el in periada cat a lucrat) care sunt montate in casa sau pe care am dorit sa le pastrez. Pentru aceste sume am cerut semnatura (este o foaie cu data, obiectul, valoarea, semnatura lui). I-am platit acele obiecte, pt. ca locuind singura ma temeam de scandalurile pe care eventual mi le-ar fi facut la betie in fata usii.Le-am platit la pret de nou, desi sunt folosite deja de ani de zile.
Acum ca nu mai are nimic in casa pt. care sa-mi ceara bani m-a anuntat ca inca ii datorez bani (cere intre 5-10 mii euro) in contul lucrarilor efectuate de el in casa, pe care de fapt le-am facut impreuna, alaturi de meseriasii, zilierii platiti de mine).
Sunt uluita de aceasta pretentie atata timp cat EL este cel care imi datoreaza bani, l-am intretinut atata timp, chiar cand avea salar fuma 3 pachete de tigari pe zi, si a locuit 10 ani la mine fara a plati chirie....NU are adresa pe acest apartament, nu are nicio dovada ca a locuit aici, in afara faptului ca eu am platit intretinerea la bloc pt. 2 persoane.(a fost scos de la taxe luna urmatoare despartirii)
Eu dupa plecarea lui am zugravit, modificat, etc. adica am mai investit in apartament.
Am refuzat sa mai dau vreun ban, el a plecat amenintandu-ma ca voi da eu si mai mult.
Ce stupid! Asa cum el nu poate dovedi ca achizitiile facute din banii mei cu facturi pe numele lui au ajuns in acest apartament, asa nu pot eu dovedi ca eu i-am dat banii...
Sunt singura, speriata, nu stiu la cine sa apelez, stau deja f. rau cu banii, nu stiu daca ma va da in judecata, dar simt ca da.
Ce sa fac? Oare este cazul sa ma adresez deja unui avocat?
Exista tarife standard pt. consultanta juridica sau pt. deschiderea unui proces?
Exista o lege a concubinajului? Exista un termen - timp in care el tot poata sa emita pretentii sau asa voi trai de acum incolo?
Va multumesc.