avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... concubinaj - pretentii la partaj???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

concubinaj - pretentii la partaj???

Sunt uluita si f. speriata... va rog sfatuiti-ma.
Am trait 10 ani cu un barbat pe care l-am primit in apartamentul meu care era complet dotat/renovat. Atunci el era somer eu aveam servici + ne ajutau cu bani si mancare exclusiv parintii mei. Dupa 2 ani am vandut si am cumparat din banii proveniti din vanzare (nu stiu de ce notarii nu pun intrebarea referitoare la provenienta banilor ?!) am cumparat un alt apartament mai mare care a fost intabulat pe numele meu, necasatorita.Banii au fost exclusiv ai mei.In anii cat am locuit in noul apartament l-am amenajat/renovat muncind impreuna, DAR din banii mei, lucrand amandoi + angajand meseriasi "la negru" pe care tot eu i-am platit.
Eu aproape permanent am avut 2 servicii pt. a putea acoperi atat cheltuielile de renovare cat si intretinerea partenerului care era somer (2 ani). Apoi el s-a angajat pt. 6 ani (timp in care am contribuit in parti egale la taxe si cheltuieli casnice) dupa care si-a dat demisia pt. a-si deschide o firma, astfel n-a mai beneficiat nici de somaj, nici bani in casa nu mi-a mai dat (spunea mereu ca firma nu merge) deci in ultimii 2 ani din nou eu am platit facturi de apartament, mancare, haine, motorina, etc.,+ a facut un credit la banca in ultimul an in care inca era angajat - rate pe care ocazional le plateam sau completam eu. La banca am mers eu sa depun banii pt. rata, dar a insistat sa semnez cu numele lui (desi semnaturile difera evident).
El fiind liber in perioada initiala de renovari a apartamentului, mergea cu banii mei sa cumpere materialele de constructii, mobila, etc. platea uneori chiar meseriasii - din banii pe care eu ii dadeam - dupa multa vreme am observat ca facturile erau pe numele lui si am insistat ca de atunci sa le faca pe numele meu, fiind banii si apartamentul meu. Facturile sunt la mine. El NU a investiti bani in materiale de constructii, mobilier, etc. eu am decis asa chiar pe ideea ca nu eram casatoriti.
Acum 5 luni ne-am despartit. La inceput mi-a promis ca-mi va inapoia datoriile acumulate in ultimii 2 ani (eu notam in agenda zilnic cheltuielile - o suma de aprox. 3000 euro - dar nu am semnatura lui in agenda); am impartit de comun acord aparatele cumparate impreuna; apoi i-am platit aparatele (cumparate de el in periada cat a lucrat) care sunt montate in casa sau pe care am dorit sa le pastrez. Pentru aceste sume am cerut semnatura (este o foaie cu data, obiectul, valoarea, semnatura lui). I-am platit acele obiecte, pt. ca locuind singura ma temeam de scandalurile pe care eventual mi le-ar fi facut la betie in fata usii.Le-am platit la pret de nou, desi sunt folosite deja de ani de zile.
Acum ca nu mai are nimic in casa pt. care sa-mi ceara bani m-a anuntat ca inca ii datorez bani (cere intre 5-10 mii euro) in contul lucrarilor efectuate de el in casa, pe care de fapt le-am facut impreuna, alaturi de meseriasii, zilierii platiti de mine).
Sunt uluita de aceasta pretentie atata timp cat EL este cel care imi datoreaza bani, l-am intretinut atata timp, chiar cand avea salar fuma 3 pachete de tigari pe zi, si a locuit 10 ani la mine fara a plati chirie....NU are adresa pe acest apartament, nu are nicio dovada ca a locuit aici, in afara faptului ca eu am platit intretinerea la bloc pt. 2 persoane.(a fost scos de la taxe luna urmatoare despartirii)
Eu dupa plecarea lui am zugravit, modificat, etc. adica am mai investit in apartament.
Am refuzat sa mai dau vreun ban, el a plecat amenintandu-ma ca voi da eu si mai mult.
Ce stupid! Asa cum el nu poate dovedi ca achizitiile facute din banii mei cu facturi pe numele lui au ajuns in acest apartament, asa nu pot eu dovedi ca eu i-am dat banii...
Sunt singura, speriata, nu stiu la cine sa apelez, stau deja f. rau cu banii, nu stiu daca ma va da in judecata, dar simt ca da.
Ce sa fac? Oare este cazul sa ma adresez deja unui avocat?
Exista tarife standard pt. consultanta juridica sau pt. deschiderea unui proces?
Exista o lege a concubinajului? Exista un termen - timp in care el tot poata sa emita pretentii sau asa voi trai de acum incolo?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 14:10, 2 Octombrie 2009
Nu exuista o lege a concubinajului.Concubinajul ca situatie de fapt nu se bucura de protectia legii, insa bunurile realizate impreuna in timpul concubinajului sunt bunuri coachizite si pot fi partajate ca si sporurile de valoare sau imbunatatirile aduse unui imobil proprietatea unuia dintre concubini. Poate solcita acest lucur in termene de4 3 ani de la dat incetarii concubinajului. Toate taxele se vor raporta la valoarea pretentiilor solicitate. Daca nu forumeaza nici o actiune in instanta nu are rost sa va adresati inca unui avocat
Bunurile dobandite de concubini pot fi calificate ca fiind bunuri proprietate comuna e cote parti (aici inscrisuri clarifica situatia ), si imparteala opereaza ca oricare alta a unor copartasi , neavandu-se in vedere calitatea de concubin.

Sau contributia prin sume de bani , spre exemplu , la plata unui bun propriu al unui concubin da nastere unui drept de creanta, prescriptibil in termen de 3 ani de la fiintarea acestuia.
buna dimineata .
concubinajul nu este inca legiferat in tara noastra .
apartamentul fiind intabulat pe numel dvs , este proprietatea dvs personala , astfel incat domnul nu poate ridica vreo pretentie in ceea ce-l priveste .
dar, referitor la imbunatatirile imobilului pe perioada concubinajului , el poate invoca un drept de creanta, in masura in care mai este in termen .
asta inseamna ca va trebui sa-l despagubiti, proportional investitiilor facute de dansul.
acestea tb dovedite cu acte , inscrisuri .
faptul ca are facturi pe numele dansului este in avantajul lui . de asemenea, poate de ex sa-i cheme in calitate de martori pe acei muncitori , pt a depune marturie ca dansii primeau bani de la el personal.

sunt multe aspecte de discutat, dar in principiu el va poate actiona in instanta .
roxanel a scris:
... referitor la imbunatatirile imobilului pe perioada concubinajului , el poate invoca un drept de creanta, in masura in care mai este in termen .
asta inseamna ca va trebui sa-l despagubiti, proportional investitiilor facute de dansul.
acestea tb dovedite cu acte , inscrisuri .
faptul ca are facturi pe numele dansului este in avantajul lui . de asemenea, poate de ex sa-i cheme in calitate de martori pe acei muncitori , pt a depune marturie ca dansii primeau bani de la el personal.

Si acei muncitori care au muncit fara forme legale ar trebui sa nu uite sa treaca pe la administratia financiara sa-si declare toate veniturile obtinute , sa plateasca o amenda mica , iar daca au primit somaj sau alte ajutoare sociale sa nu uite sa le restituie si sa declare ca sunt vinovati de fals si uz de fals .

Daca erati casatoriti putea emite pretentii , dar asa nu are niciun drept .

Chiar daca teoretic ar exista un drept de creanta , in practica este foarte , foarte dificil de dovedit si recuperat in cazul in care dumneavoastra ati trait in uniune consensuala , si nu ati fost casatorita cu acel domn .

Eu cred ca procedeaza in acest mod ca sa va tracaseze si pentru ca el crede ca poate face rost de niste bani .

Daca insista puteti sa-l acuzati de amenintare , santaj si hartuire .

Daca depune o actiune in instanta aceasta trebuie sa fie intemeiata , iar daca actiunea nu va fi respinsa din start , nu o sa castige nimic de la dumneavoastra !

Este evident ca a stat cu dumneavoastra doar din interes si se astepta sa va casatoriti ca sa faca si el un ban !
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Va multumesc din suflet pentru lamuriri.
Mai am 4 intrebari:
1. din ce data se socotesc acei 3 ani cat poate emite pretentii - avand in vedere ca singura "dovada" ca a locuit in acest apartament este nr.ul de persoane (2) pt. care eu am platit taxe ? (nu este inregistrat nominal in cartea de imobil, mutatie pe buletin, etc.)
2. facturile pe numele lui se refera aproape exclusiv la materiale de constructii (lavabila, glet, profile, rigips, faianta etc) - dar eu deja acum 2 luni am rezugravit 2 incaperi - atunci poate emite pretentii pe aceste consumabile? (valoarea lor totala este totusi de aprox 2-3 mii euro)
3. daca are pretentii la 5-10 mii de euro de la mine - cat il costa (aprox) timbrele, avocat, etc. - ma intreb daca va avea asa de multi bani cat sa-i merite?
4. daca el ma da pe mine in judecata eu ar trebui sa platesc (tribunal, avocat, etc. ma refer). Nimeni din familia sau cunsocutii mei nu au fost vreodata in situatia de a apela la avocat sau de a merge in instanta, de aceea va intreb.
multumesc

Alte discuții în legătură

Succesiune concubin vs mostenitor marius_vlad marius_vlad Buna ziua, As dori sa va consult in urmatoarea problema: In martie 2009, mama mea a decedat . Aceasta a avut o relatie de concubinaj de aproximativ 20 ani cu ... (vezi toată discuția)
Bunuri dobândite de concubini Kathyp Kathyp Am avut o relatie de concubinaj de 4 ani si jumatate, anul trecut de Craciun mi-a cumparat inelul de logodna...ne-am despartit recent, minora a ramas la mine ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii concubinaj ContSters291337 ContSters291337 Buna ziua! va rog daca se poate niste raspunsuri pt care multumesc anticipat: Am fost in concubinaj cu actualul sot timp de14 luni.Dupa 6 luni de concubinaj am ... (vezi toată discuția)