avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune Concubin vs mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune Concubin vs mostenitor

Buna ziua,
As dori sa va consult in urmatoarea problema:
In martie 2009, mama mea a decedat . Aceasta a avut o relatie de concubinaj de aproximativ 20 ani cu o perosana care a locuit alaturi de noi . Eu, unic mostenitor, am facut succesiunea la in martie 2011 ( la succesiune a participat chiar si concubinul ca martor ; nu am insa un act in care specifica acesta fapt, dar cred ca a ramas ceva la notar). Din 2009, de la decesul mamei mele, concubinul a continuat sa ramana in casa aceea deoarece eu, mutandu-ma la logodnica mea, am considerat ca poate sta in continuare acolo; in prezent, acesta locuieste tot acolo. Problema este ca, in utlmul timp relatiile dintre mine si concubin s-au deteriorat ( nu a achitat facturi la apa, gaze..fiind nevoit sa le platesc eu ). In situatia in care vom ajunge la o ruptura definitiva, as dori sa stiu in ce masura acesta poate ataca certificatul meu de mostenitor si emite pretentii asupra imobilului. Va precizez ca, apartamentul resepctiv a fost cumparat de catre mama mea ( ea figureaza pe contractul de vanzare cumparare si pe titlu de proprietate ) ; el nu este specificat absolut nicaieri si nici nu a contribuit efectiv cu ceva.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:38, 31 Ianuarie 2014
Nu are ce pretentii sa aiba, e doar tolerat acolo, cat o mai fi...
Pretentii asupra locuintei nu poate emite sub nicio forma si nici nu poate ataca certificatul de mostenitor. Ii puteti pune oricand in vedere sa se mute sau sa va achite o chirie.

Cu toate acestea, poate sa aiba pretentii financiare numai in masura in care a contribuit cu bani la imbunatatirea conditiilor de locuit (termopane, usi, gresie, faianta, etc.) dar trebuie sa dovedeasca faptul ca aceasta contributie a fost facuta din veniturile proprii si nu din cele comune cu ale mamei dvs.. Daca va emite astfel de pretentii ii puteti pune in vedere sa va achite chiria pentru perioada scursa de la decesul mamei dvs.. Si faceti o compensare!:)
Faptul ca apartamentul respectiv a fost cumparat in timpul relatiei de concubinaj, i-ar putea da ceva drepturi , desi acesta nu a contribuit cu absolut niciun ban ( pe contractul de vanzare-cumparare specifica clar ca fostii proprietari au primit suma respectiva de la mama mea ) ?
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
marius_vlad, utilizator
Intr-o relatie de concubinaj bunurile sunt bunuri proprii cu exceptia cazurilor in care acestea sunt pe numele ambilor concubine sau se mentioneaza ca au contribuit in mod egal sau in cote-parti la achizitia respectiva.
Daca locuinta a fost numai pe numele mamei dvs. nu trebuie sa va faceti probleme, daca era cazul sa existe vreun impediment ati fi avut probleme la succesiune iar cum concubinul a fost unul dintre martori ar fi putut emite pretentii la dezbaterea succesiunii.
Cum nu a avut pretentii inseamna ca locuinta a fost achizitionata in intregime de mama dvs. iar el nu a contribuit cu nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune lau_25 lau_25 Buna ziua, am si eu o intrebare. Mama mea a stat intr-o relatie de concubinaj timp de 10 ani de zile. Tatal meu vitreg,concubinul mamei, are 3 copii din 2 ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire codru_popa codru_popa buna ziua am si eu o intrebare In urma cu 20 ani mama a cunoscut un barbat si au stat in concubinaj pana la decesul mamei in timpul concubinajului au cumparat ... (vezi toată discuția)
Pretentii materiale Luminita10 Luminita10 buna, am multe nelamuriri si voi incerca sa explic cat mai bine situatia. Tatal a murit, suntem doi frati majori iar mama a cunoscut un alt barbat. Dupa ... (vezi toată discuția)