avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pretentii materiale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pretentii materiale

buna, am multe nelamuriri si voi incerca sa explic cat mai bine situatia. Tatal a murit, suntem doi frati majori iar mama a cunoscut un alt barbat. Dupa moartea tatalui nu s-a facut succesiunea. Mama si persoana in cauza locuiesc impreuna. Ma tem pentru pretentiile pe care le-ar putea ridica acest barbat asupra proprietatilor detinute (dupa o perioada de timp sau in cazul decesului mamei mele) Stiam ca era o lege care spune ca dupa o perioada de 5 ani de locuit impreuna, concubinul are niste drepturi materiale. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Daca se realizeaza succesiunea, iar mama ar avea trecute niste proprietati pe numele ei, concubinul ar putea ridica vreo pretentie, dupa o perioada de timp?
2. Ce pretentii ar putea avea daca nu se realizeaza succesiunea?
3. Se poate face la notar un act prin care el sa declare ca nu va emite nici o pretentie materiala..de acum incolo, in orice situatie (de deces al mamei sau ca se casatoresc etc.)?
Cel mai recent răspuns: Luminita10 , utilizator 19:43, 9 Ianuarie 2012
Concubinul in nici o situatie nu poate pretinde nimic. In Romania concubinajul nu este recunoscut si nu exista nici un drept de succesiune a concubinului.

1 NU
2 Nici una
3 Nu exista necesitatea unui astfel de document. Oricum, daca ar fi avut un oarecare drept (care nu exista conform legislatiei romanesti) pactele asupra unor mosteniri viitoare sunt interzise.

Mama ar putea sa ii lase „concubinului” prin testament ce doreste dansa atata vreme cat nu afecteaza rezerva fiilor.

Multumesc pentru raspuns, m-a ajutat foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de mostenire codru_popa codru_popa buna ziua am si eu o intrebare In urma cu 20 ani mama a cunoscut un barbat si au stat in concubinaj pana la decesul mamei in timpul concubinajului au cumparat ... (vezi toată discuția)
Concubinaj kappawear kappawear Mama mea este in concubinaj cu un barbat de aproximativ 10 ani. Apartamentul in care locuim impreuna este achizitionat cu foarte multi ani in urma de catre ... (vezi toată discuția)
Concubinaj claudia123 claudia123 Are vreun drept concubina dupa moartea concubinului? (vezi toată discuția)