Am avut o relatie de concubinaj de 4 ani si jumatate, anul trecut de Craciun mi-a cumparat inelul de logodna...ne-am despartit recent, minora a ramas la mine (am depus cerere pentru pensie de intretinere).
Dupa nici 2 saptamani de relatie ne-am mutat impreuna la tatal meu (24,06,2010) , unde am locuit pana in luna mai 2012, cand ne-am mutat in locuinta lui (apartament cumparat prin prima casa), aceasta fiind la cheie (parchet, gresie, faianta, termopane, usi si CT proprie).
Stiu ca nu am niciun drept asupra proprietatii lui si nci nu am pretentii! Toate bunurile au fost cumparate impreuna,
- unele chiar inainte de a ne muta in apartamentul lui ,
- o parte cu banii adunati la botezul fetitei noastre ( 10000 lei)
- pana fetita a implinit 2 ani eu nu am lucrat cu CM (am beneficiat de alocatia fetitei 200 lei + datorita faptului k am fost de acord concubinul a putut lua 500 lei stimulent de insertie) am mai facut promotii si studii de piata...
- din data de 03 ,10,2013 si pana-n prezent eu am lucrat
Ce drepturi am asupra bunurilor dobandite impreuna?
trebuie sa-l actionez in judecata ?
Ca probe pot folosi adeverinta de la locul de munca? cu salariu trecut pe fiecare luna in parte? el a zis ca eu nu am contribuit cu nimic (Am fost de mi-am luat hainele mele, hainele fetitei, o parte din jucariile fetitei ...restul i le-a oprit, mi-a oprit si o parte din hainele mele pe motiv ca au fost cumparate de el, am mai luat si vasele cu care am venit de la mama ... am incercat sa discut cu el despre bunuri, dar nu vrea sa-mi dea nimic si sunt destule, dat fiind ca atunci cand ne-am mutat apartamentul era gol , iar acum este mobilat si utilat complet)
Bunurile dobandite de catre concubini pot avea calitatea de bunuri proprii ori de bunuri coachizite.( bunuri proprietate comuna pe cote-parti ).
Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj nu au acelasi regim juridic cu cel al celor dobandite de catre soti.
( bunuri proprietate comuna in devalmasie, de regula ).
Asadar, indiferent de durata relatiei de concubinaj, bunurile proprii nu isi modifica situatia juridica.
Sumele de bani investite , care au condus la sporirea valorii de circulatie a unui bun propriu pot fi valorificate, potrivit unui drept de creanta.
(dreptul de creanta este supus termenului general de prescriptie de trei ani ).
De asemenea, sumele de bani investite la plata pretului dau nastere unui drept de creanta, insa orice investite trebuie demonstrata prin mijloace de proba .( chitante, facturi, orice alte inscrisure care sa ateste intinderea dreptului de creanta).
Doamna, depinde de bonuri, chitante, facturi, venituri...
Nu va puteti intelege? Pentru pensie si bunuri? Doar pentru bunuri, trebuie sa mergeti cu toate actele la un avocat.
pentru pensia de intretinere am depus dosarul
Nu ne putem intelege pentru bunuri, daca nu a vrut sa-i dea fetitei noastre toate jucariile credeti k vrea sa-mi dea vreun bun ?! a zis k nu-mi da nimic...
Pot dovedi cu adeverinte de la locurile de munca ca am avut sursa de venit, o mare parte din lucruri au fost luate din banii mei intrucat salariul lui, abia ii ajunge sa plateasca rata de aprox ... euro, pe care o are la apartament
Cam care ar fi in medie costurile pentru deschidere proces (taxe) , onorariu ?
Pana la proces, mergeti la o consultatie, asa aflati mai multe detalii.
Bunurile conteaza cum sunt ele in acte, cine le-a cumparat pe factura, numele cui apare pe garantie etc. Cine le folosea regulat...
Veniturile conteaza, insa nu ca la soti, probatoriul se face altfel, pe fiecare obiect in parte, nu conteaza ca fiecare a avut venit etc. ci cine anume a cumparat, concret, fiecare obiect in parte.
Este complicata problema cu concubinii.
Existand o comunitate de bunuri instanta va avea o sarcina grea.
Depinde si de instante cum aplica legea sau cum o interpreteaza.
Este unul din procesele cele mai complicate daca nu exista acte doveditoare.
Si eu cred ca ar fi indicat sa mergeti la avocat pentru consultatie juridica aprofundata ca sa va faceti o idee mai clara.
In concret nici instanta nu poate cunoaste solutia pana nu judeca cazul...