avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj in concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj in concubinaj

Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta concubinului?
Mentionez ca veniturile mele in aceasta perioada au fost mai mai decat ale sale cu 50%.La momentul cand ne-am mutat impreuna fostul concubin a achizitionat un apartament prin credit imobiliar ,apartament care avea nevoie de renovari si amenajari(era gol si nerenovat nimic,contruit in anii1980 si cumparat in anul 2006).Am renovat si amenajat totul impreuna,dupa despartire mi-a sustras din noul meu domiciliu dosarul cu toate inscrisurile,facturile,chitante cu care puteam dovedi ce am investit.(cand a venit sa viziteze copilul)Acum sustine ca nu are de unde sa-mi dea bani si n-am decat sa -l actionaz in justitie,ca nu am dovezi si oricum nu castig nimic.

Sunt constienta si nici nu pun problema apartamentului,ci numai al investitiilor facute ,dar creanta poate fi facuta pentru toate perioada? Revin ca sunt apostrofata ca-si pierde valabilitatea (sunt sterse) dupa 3 ani.

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Ilenuta123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Raluca Iliescu , Avocat 17:53, 7 Iulie 2014
Bunul imobil dobandit este bun propriu.


Imobilul a fost dobandit in timpul concubinajului ( in nume propriu de catre unul dintre concubini ), prin urmare , acesta are calitatea de bun propriu /b].


Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).


Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.


Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii da nastere unui drept de creanta.


Adresati-va instantei de judecata , pentru recuperarea investitiilor facute.


Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nefiind casatoriti,nu se poate pune problema unui partaj de bunuri comune.
Se poate face insa dovada cotizarii fiecaruia raportat la fiecare bun achizitionat in perioada cat ati stat impreuna.In cazul dvs, orice demers legal este stopat de faptul ca nu sunteti in posesia actelor ce ar putea dovedi investitia facuta,pentru a va recupera cota parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)
Drepturi concubinaj Georgia55 Georgia55 O femeie care a trait in concubinaj timp de peste 20 ani, are dreptul de a primi pensie de urmas in cazul decesului concubinului, ea neavand niciun venit. Daca ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj Dispinela Dispinela De 10 stau in concubinaj am facut o casa impreuna mai mult eu decat el eu lucrand cu contract de munca el din cand in cand fara. Greseala mea e ca am vazut ... (vezi toată discuția)