avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre relatia de concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre relatia de concubinaj

Buna ziua!
As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in viata are vreun drept
nu, cel mult un drept de creanta care trebuie dovedit.
Concubinii nu au drept de mostenire in cazul decesului unuia din parteneri .Daca au investit in domiciul avut, daca au cumparat unele bunuri impreuna , pot avea pretentii, dar , trebuie sa faca dovada .
Concubinajul reprezinta doar un simplu mod de convietuire intre doua persoane, fara ca acestea sa aiba vreo obligatie legala una fata de cealalta.
In Noul Cod Civil nu regăsim consacrat juridic concubinajul, deşi el reprezintă o formă de convieţuire, o uniune liber consimţită, care produce efecte juridice, dintre care unele privesc bunurile dobândite de concubini pe durata coabitării.
Concubinii nu pot fi consideraţi, în baza legii, proprietari în devălmăşie asupra bunurilor dobândite de ei în timpul convieţuirii. Ei pot avea un drept de proprietate comună pe cote părţi asupra bunurilor dobândite împreună în perioada convieţuirii. Întinderea cotelor–părţi se determină în mod distinct pentru fiecare bun achiziţionat în parte şi nu pentru întreaga masă de bunuri. In cazul concubinilor, indiferent de durata convieţuirii şi de numărul bunurilor dobândite, dreptul de proprietate se determină raportat la fiecare bun separat.
În ceea ce priveşte cota parte din dreptul de proprietate ce revine fiecărui concubin, se stabileşte în funcţie de contribuţia la achiziţionarea bunului, care trebuie determinată pentru fiecare bun în mod separat. Problema contribuţiei este o chestiune de fapt, care urmează a fi soluţionată de instanţa de judecată pe baza probelor administrate.
În cazul în care un bun nu este dobândit împreună, ci dimpotrivă, este achiziţionat de un singur concubin, ori în actul de dobândire figurează numai acesta, dreptul de proprietate aparţine exclusiv dobânditorului, chiar dacă la achiziţionarea lui a contribuit şi celălalt concubin. Faptul că dumneavoastra ati pus la dispoziţia concubinului o sumă de bani pentru cumpărarea unui bun, nu va confera un drept de proprietate asupra bunului, ci doar un drept de creanţă împotriva concubinului dobânditor( in acest caz mostenitorului), drept de creanţă, ce trebuie dovedit în astfel de împrejurări.
Cert este că până la proba contrară, operează prezumţia unui drept de proprietate exclusiv în favoarea concubinului dobânditor.
Dacă unul dintre concubini nu figurează ca parte în actul de dobândire a unui imobil, el nu devine coproprietar al bunului indiferent de durata convieţuirii, ci eventual creditor, în calitate de titular al unui drept de creanţă, în cazul în care a contribuit la achiziţionarea bunului respectiv.
Concubinajul nu este reglementat legal.

Asadar, bunurile dobandite de catre concubini nu sunt asimilate celor dobandite de catre soti.

Prin urmare, bunurile dobandite de catre soti sunt bunuri proprietate comuna , devalmasa.

Cele dobandite de catre concubini pot fi proprii, ale unuia dintre cei implicati in relatia de concubinaj ori comune, proprietate comuna pe cote-parte.


Cota-parte ideala, abstracta ,matematica din dreptul de proprietate este determinata.

( aceasta este determinta la momentul cand este dobandit dreptul de proprietate asupra bunului ).


Daca se doreste sistarea starii de coproprietate, oricare dintre coproprietari se poate adresa instantei de judecata, ori notarului, in vederea impartelii bunurilor coachizite.


Sumele de bani investite la plata pretului , ori pentru sporirea valorii unui bun propriu dau nastere unui drept de creanta , supus termenului general de prescriptie, de trei ani.


Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate comuna monicastefan monicastefan Buna ziua, As vrea sa stiu cum pot doua persoane, fara niciun grad de rudenie intre ele, sa cumpere impreuna un teren si daca pot sa construiasca ulterior? ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de concubinaj DeliaSandor DeliaSandor am o fiica ce traieste in concubinaj cu cineva de peste 10 ani.acum 3 ani i-am dat bani pentru o casa pe care a construit-o pe numele ei.as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)