avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate comuna

Buna ziua,

As vrea sa stiu cum pot doua persoane, fara niciun grad de rudenie intre ele, sa cumpere impreuna un teren si daca pot sa construiasca ulterior?

Multumesc!
Cele 2 persoane pot conveni in cadrul unui contract de vanzare cumparare sa achizitioneze un teren,pe care ulterior in calitatea de poprietari sa execute constructie
Multumesc mult pentru raspuns! Am uitat sa specific, eu detin 600 de metri patrati si vrem sa mai cumparam alti 600 de metri patrati pentru a putea construi. Cei 600 de metri vrem sa ii cumparam pe numele partenerului meu, dar sa putem apoi construi unind cele doua terenuri. si avand constructia proprietate comuna. Este posibil? Sper ca m-am facut inteleasa...

Multumesc mult pentru raspuns!
Concubinajul nu este reglementat legal.

Asadar, bunurile dobandite de catre concubini nu sunt asimilate celor dobandite de catre soti.

Prin urmare, bunurile dobandite de catre soti sunt bunuri proprietate comuna , devalmasa.

Cele dobandite de catre concubini pot fi proprii, ale unuia dintre cei implicati in relatia de concubinaj ori comune, proprietate comuna pe cote-parte.


Cota-parte ideala, abstracta ,matematica din dreptul de proprietate este determinata.

( aceasta este determinta la momentul cand este dobandit dreptul de proprietate asupra bunului ).


Daca se doreste sistarea starii de coproprietate, oricare dintre coproprietari se poate adresa instantei de judecata, ori notarului, in vederea impartelii bunurilor coachizite.


Sumele de bani investite la plata pretului , ori pentru sporirea valorii unui bun propriu dau nastere unui drept de creanta , supus termenului general de prescriptie, de trei ani.



Succes.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre relatia de concubinaj virginia25 virginia25 Buna ziua! As dori sa stiu daca o relatie de concubinaj este recunoscuta legala,protejata in vreun fel si daca la decesul unuia dintre parteneri cel ramas in ... (vezi toată discuția)
Divort la notar sau tribunal? ntyry75 ntyry75 Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei ... (vezi toată discuția)
Recuperare bunuri din concubinaj. Alex Bodo Alex Bodo Am avut o relatie de concubinaj cu o femeie timp de 13 ani, avem un copil de 7 ani, ne-am separat definitiv in septembrie 2018. O serie de bunuri din casa sunt ... (vezi toată discuția)