avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort la notar sau tribunal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort la notar sau tribunal?

Sunt casatorita de 2 ani avand 2 copiii de 2 ani si un bebe de 5 luni, dar am trait in concubinaj cu sotul meu 6 ani, timp in care am inceput constructia unei case , achizitionat un apartament prin credit ipotecar si cumparat o masina.Sotul doreste divort la notar prin carea mi-a stabilit custodia copiiilor si pensia alimentara. Cum este mai bine pentru mine si copii, divort la notar sau tribunal cu partaj?Mentionez ca am venituri mai mici decat sotul meu.In concubinaj se iau in calcul bunurile la partaj?Divortul la notar poate fi atacat?
La notar veti merge cu acele probleme asupra carora va intelegeti intr-un fel sau altul. Orice alta problema asupra careia nu " picati" de acord va fi solutionata de catre instanta de judecata.
Este posibil ca sotul sa fi consultat un avocat si sa fi gandit o solutie buna pentru el.

Nu este nimic clar in cazul dvs. dar aveti dreptul de a consulata in detaliu un avocat pentru a va lamuri pe deplin.

Este posibil sa doreasca sa rezolve divortul pentru a pierde dvs. la partaj.
Nu este clar dar este o varianta posibila...
@lasco, cred ca stia si dansa ca are dreptul de a consulta un avocat.
Divortul nu are legatura cu partajul, adica puteti sa divortati la notar daca v-ati inteles pe aspectele ce tin de separare- locuinta copiilor, pensie, numele dvs dupa divort si daca nu va intelegeti in privinta partajului, il veti face in instanta. Daca v-ati inteles in ce priveste partajul, il puteti face si pe acele la notar.
Veti partaja bunuri achizitionate in timpul casatoriei, iar pe ce obtinute in concubinaj le veti imparti doar daca sunt coachizite adica daca e si numele dvs prin actele de proprietate, altfel nu.
Din ce bunuri ati enumerat aici.. cum sunteti in acte ? apartamentul l-ati luat pe cote-parti si sunt coplatitor la credit in acte ? Casa ati terminat-o, al cui e terenul pe care se construieste ?
Daca nu sunteti coproprietar, aveti un drept de creanta pt cat ati contribuit la achizitionarea bunurilor, la plata ratelor, la imbunatatirea bunului, ati putea sa va intelegeti amiabil asupra unei sume pe care sa v-o dea si sa perfectati intelegerea tot la notar.
Bunurile dobandite in timpul concubinajului vor fi supuse partajarii.
Sunt cuprinse in masa de impartit bunurile proprietate comuna pe cote-parti, obisnuita sau temporara.

Astfel, instanta de judecata va sista proprietatea comuna tinand cont de contributia materiala efectiva a fiecaruia dintre concubini.
Au relevanta, pentru atribuirii imobilelor , sumele de bani investite la plata pretului.


Nu este avuta in vedere munca in gospodarie, criteriu retinut de instantele de judecata la momentul partajarii bunurilor sotilor, proprietate comuna in devalmasie, unde cota-parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate nu este individualizata.

Regimul bunurilor coachizite este distinct de cel ale celor dobandite de catre soti ( proprietate comuna devalmasa ).

Concubinilor nu le incuma obligatii ca si sotilor.Totodata, drepturile lor nu sunt aceleasi.

De asemenea, vor fi relevante , pentru atribuirea imobilui, situatia locativa a fiecaruia dintre concubini, imbunatatirile aduse imobilului, suportarea cheltuilelilor ocazionate de intretinerea, de gestionarea efectiva a imobilului.

Interesul superior al copilului va fi evidentiat in cauza dedusa judecatii, persoana care se ocupa de cresterea si educare acestuia va fi avantajata la momentul impartelii de acest aspect.

Succes.

Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in concubinaj Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta ... (vezi toată discuția)
Drepturi dobandite in urma concubinajului alina.livia alina.livia Are vreun drept, fostul concubin, avand in vedre ca am locuit impreuna din anul 2006 in apartamentul achizitionat de mine in anul 2002?. El spune ... (vezi toată discuția)
Partaj parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o ... (vezi toată discuția)