avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Activitate schumy80

Activitate schumy80

S-a facut putina lumina... multumesc!

In legatura cu punctul "3. sa nu existe mostenitori acceptanti": Ce inseamna mostenitori acceptanti?
Problema e ca nu gasim mostenitorii deocamdata...

Revin cu mai multe detalii cand ajung acasa si am dosarul in fata. Nu vreau sa dau date gresite si sa induc in eroare...
Bine, inca o intrebare:

Cumpararea aceea din 2000, se considera actiune de intrerupere sau tulburarea a posesiei?
1) nu stiu daca a fost aplicabil D.L. 115/1998. E vorba de judetul Timis.
2) bunicii au cumparat (platit) intreaga proprietate (compusa din 1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/8) in anii 1960... Mama a "cumparat" partile celor 2 cu 1/8 (adica 1/4), insa de data asta cu contract de vanzare cumparare (cu inscriere in cf).
Ok, "cumparat" e mult spus... asa apare in cf. De fapt, a facut un contract de vanzare-cumparare cu cei doi oameni care apareau in cf fara sa le mai dea banii inca o data...
Va rog sa imi spuneti opinia dvs in legatura cu urmatorul caz:

-> prin anii 1960, bunicii mei cumpara o casa + teren aferent (dovada: doar o chitanta de mana) - Mentionez ca din acel an, bunica, mai apoi tatal meu platesc impozitul si exista chitantele doveditoare pt. asta
-> in extrasul CF in anul 1999 existau urmatorii proprietari asupra casei (terenului)
a) proprietar 1 - parte 1/2 din total (decedat)
b) proprietar 2 - parte 1/4 (decedat)
c) proprietar 3 - parte 1/8 (in viata)
d) proprietar 4 - parte 1/8 (in viata)
-> pana in anul 1999, bunicii si tatal meu decedeaza
-> in anul 2000, mama devine proprietara asupra 1/4 (partile c) si d)) din proprietare prin contract de vanzare-cumparare, astfel CF-ul devine
a) proprietar 1 - parte 1/2 din total (decedat)
b) proprietar 2 - parte 1/4 (decedat)
c) mama - parte 1/8 (in viata)
d) mama - parte 1/8 (in viata)
Practic mama a cumparat cele doua parti de 1/8 de la proprietarii in viata.
-> de atunci nu s-a mai intreprins nici o actiune.

Intrebarea mea este daca actiunea mamei (cumpararea a 1/4 din proprietare) "deranjeaza" in vre-un fel o eventuala actiune de uzucapiune asupra restului de proprietare.

De fapt, intrebarea e, poate primi mama restul din proprietare prin uzucapiune? Daca nu, care ar fi optiunile.

Mai jos e ceva din "definitia" uzucapiunii...

Pentru a opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conform art. 645 si art. 1837 C.civ., trebuie indeplinite conditiile rezultand din art. 1846-1847 din acelasi cod si anume exercitarea unei posesii utile.

Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.

Multumusc.