avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare legata de "Uzucapiune - intrerupere"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare legata de "Uzucapiune - intrerupere"

Va rog sa imi spuneti opinia dvs in legatura cu urmatorul caz:

-> prin anii 1960, bunicii mei cumpara o casa + teren aferent (dovada: doar o chitanta de mana) - Mentionez ca din acel an, bunica, mai apoi tatal meu platesc impozitul si exista chitantele doveditoare pt. asta
-> in extrasul CF in anul 1999 existau urmatorii proprietari asupra casei (terenului)
a) proprietar 1 - parte 1/2 din total (decedat)
b) proprietar 2 - parte 1/4 (decedat)
c) proprietar 3 - parte 1/8 (in viata)
d) proprietar 4 - parte 1/8 (in viata)
-> pana in anul 1999, bunicii si tatal meu decedeaza
-> in anul 2000, mama devine proprietara asupra 1/4 (partile c) si d)) din proprietare prin contract de vanzare-cumparare, astfel CF-ul devine
a) proprietar 1 - parte 1/2 din total (decedat)
b) proprietar 2 - parte 1/4 (decedat)
c) mama - parte 1/8 (in viata)
d) mama - parte 1/8 (in viata)
Practic mama a cumparat cele doua parti de 1/8 de la proprietarii in viata.
-> de atunci nu s-a mai intreprins nici o actiune.

Intrebarea mea este daca actiunea mamei (cumpararea a 1/4 din proprietare) "deranjeaza" in vre-un fel o eventuala actiune de uzucapiune asupra restului de proprietare.

De fapt, intrebarea e, poate primi mama restul din proprietare prin uzucapiune? Daca nu, care ar fi optiunile.

Mai jos e ceva din "definitia" uzucapiunii...

Pentru a opera dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conform art. 645 si art. 1837 C.civ., trebuie indeplinite conditiile rezultand din art. 1846-1847 din acelasi cod si anume exercitarea unei posesii utile.

Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata, publica si exercitata sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.

Multumusc.
Cel mai recent răspuns: schumy80 , utilizator 16:02, 2 Octombrie 2009
1. conteaza daca terenul+casa sunt sau nu intr-o regiune in care a fost aplicabil D.L. 115/1938.
2.nu inteleg - bunicii au cumparat casa+terenul in 1960, iar apoi mama dumneavoastra a mai cumparat inca o data 1/4???
Greu de spus daca in acest caz ar putea fi invocata uzucapiunea, e cam incurcata povestea. Daca insa mama detine chiar si o chitanta de mana, aceasta i-ar putea fi recunoscuta si , facand si dovada faptului ca a cumparat tot de la un proprietar, s-ar putea pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare .
1) nu stiu daca a fost aplicabil D.L. 115/1998. E vorba de judetul Timis.
2) bunicii au cumparat (platit) intreaga proprietate (compusa din 1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/8) in anii 1960... Mama a "cumparat" partile celor 2 cu 1/8 (adica 1/4), insa de data asta cu contract de vanzare cumparare (cu inscriere in cf).
Ok, "cumparat" e mult spus... asa apare in cf. De fapt, a facut un contract de vanzare-cumparare cu cei doi oameni care apareau in cf fara sa le mai dea banii inca o data...
Bine, inca o intrebare:

Cumpararea aceea din 2000, se considera actiune de intrerupere sau tulburarea a posesiei?
Da, a fost aplicabil D.L.115/1938, in sensul ca terenul+casa se afla intr-o zona care a avut carte funciara si anterior L. 7/1996. Prin urmare ati putea invoca uzucapiunea extratabulara. Dar... si aici intervine distractia: 1. proprietarii tabulari trebuie sa fie decedati si de la data decesului sa fi trecut 20 de ani. de morti am inteles ca sunt morti asa ca una e rezolvata mai ramane termenul de 20 de ani de la data decesului.
2. posesia sa fie utila si aici posesia este neintrerupta, netulburata, publica - dupa ceea ce descrieti - mai ramane partea cu in nume de proprietar, care in mod normal nu ar trebui sa fie o problema.
3. sa nu existe mostenitori acceptanti si aici, iar e discutabil in functie de situatia dumneavoastra particulara. deci mai trebuie detalii.


Puteti incerca si varianta pe care legally v-a propus-o si care este mai facila, dar si acolo comporta discutii in functie de cum arata chitanta de mana.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Borza Borza Buna. Mi s-a pus in vedere sa precizez actiunea de uzucapiune referitor la temeiul legal daca este dupa dispozitiile Cod civil sau a Legii 115/1938. Avand in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune - jonctiunea posesiilor cu antecesori in viata nyusziful nyusziful Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: in anul 1982 prin chitanta de mana, parintii mei au cumparat o casa cu terenul aferent, pe care o ... (vezi toată discuția)