avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE?

In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui introdusa pentru intrarea legala in posesia terenului? Opereaza uzucapiunea? Mentionez ca exista posesie de 30 ani.
Pentru a opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, conform art. 645 şi art. 1837 C.civ., trebuie îndeplinite condiţiile rezultând din art. 1846-1847 din acelaşi cod şi anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utilă dacă este neîntreruptă, netulburată, publică şi exercitată sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.

În temeiul art. 1860 C.civ., orice posesor posterior are facultatea, spre a putea invoca dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său dacă:
- între aceştia a existat un raport juridic
- posesorul anterior nu a fost proprietarul imobilului.

Prin urmare, se introduce o actiune in constatare dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune.

Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii prin posesie indelungata pe timpul prevazut de lege in acest scop.
Potrivit art. 1847 Cod civil posesia trebuie sa fie utila adica sa nu prezinte nici unul dintre viciile posesiei (discontinuitatea, viloenta, clandestinitatea si precaritatea) intrucat posesia viciata sau detentia precara nu pota avea ca efect dobandirea dreptului real (proprietatea) prin uzucapiune.
Uzucapiunea poate fi de 30 de ani (de rea-credinta, potrivit art. 1890Cod civil), sau de 10 pana la 20 (de buna-credinta art. 1895 Cod civil).
Ambele termene implica din partea celui care invoca acest lucru dovada ca a posedat lucrul in timpul stabilit de lege, si ca nu a fost viciata. Posesie utila, timp de 30 de ani, fara sa se ceara existenta unui titlu si fara sa fie necesara proba bunei credinte.
Asta in teorie.
In practica, daca indepliniti toate conditiile de mai sus, adunati dvs toate actele pe care le-au avut innaintasii, acte de danie, foi de zestre, vanzare-cumparae, improprietarire etc, chitante ca s-au platit eventuale impozite (istoric de rol fiscal), regimul juridic - acestea de la primarie si fisc.
Apoi mai luati niste martori, vecini ai imobilelor respective si ceva mai in varsta care sa stie istoria dvs si a imobilelor si daca se poate o schita/plan al locului de pe la primarii ... si mult succes...
Va multumesc frumos!
andretag81 a scris:

In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui introdusa pentru intrarea legala in posesia terenului? Opereaza uzucapiunea? Mentionez ca exista posesie de 30 ani.


Mergeti pe uzucapiunea de 30 de ani cu jonctiunea posesiilor.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cum opereaza decretul lege 115 din 1938 ? In momentul de fata multi judecatori nu mai accepta uzucapiunea de 30 de anidecit daca posesia incepe in perioada 1946- 1947.

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune extratabulara Adrianapop987 Adrianapop987 Buna ziua, va rog să ma ajutati cu o problema. Doresc sa introduc o cerere de chemare in judecata inteleiata pe Decretul 115, vreau sa uzucapez un teren ... (vezi toată discuția)