In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau marcate cu copaci si gard existenti si azi. In 1990 s-au facut acte de partaj intre parinti si vecin pentru 1/2 din casa si 600mp teren. In 1992 vecinul a vindut partea lui. In 2000 a murit tatal, si pentru actele de mostenire am facut fisa cadastrala cu masuratori precise. Atunci am constatat ca fata de acte detinem cu 100 mp in plus (mentionat in fisa cadastrala ca fiind in "posesie fara acte"). Mentionez ca terenul se afla in judetul Iasi. Intrebare: cum putem afla al cui este terenul pe care il detinem fara acte din 1970 si cum putem sa-l dobindim cu acte? Ce sanse sunt?
Va multumesc anticipat.
Pentru ca parintii detin bunul de mai bine de 30 de ani, pot initia o actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii.
Puteti afla situatia juridica a terenului respectiv intreband la OCPI Iasi sau la registrul agricol din localitatea in a carei raza teritoriala se afla terenul.
Pentru a opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, conform art. 645 şi art. 1837 C.civ., trebuie îndeplinite condiţiile rezultând din art. 1846-1847 din acelaşi cod şi anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utilă dacă este neîntreruptă, netulburată, publică şi exercitată sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.
Subscriu colegului dinaintea mea. Raspunsul il puteti primi de la biroul de carte funciara unde apartine terenul din cadrul OCPI Iasi, in registrul agricol din localitatea in a carei raza teritoriala se afla terenul. O identificare concreta o poate face un expert cadastral care poate face o documentatie in acest sens.
Uzucapiunea e cel mai usor, ieftin si bun mod de dobandire a prorpietatii cat si a identificarii imobilului in cartea funciara pe numele proprietarilor. Dat fiind ca si tatal dvs. a decedat din cate am inteles... este bine ca succesiunea sa se realizeze prin jonctiunea posesiilor.
O zi buna. Succese.
Referitor la jonctiunea posesiilor :
În temeiul art. 1860 C.civ., orice posesor posterior are facultatea, spre a putea invoca dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său dacă:
- între aceştia a existat un raport juridic
- posesorul anterior nu a fost proprietarul imobilului
Fond funciar
dan944
Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)