avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fond funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fond funciar

Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni
Ultima modificare: Luni, 1 Martie 2010
dan944, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pruiuviorel , utilizator 21:38, 27 Februarie 2024
Se numeste uzucapiunea de 30 de ani, insa presupune anumite conditii:
- posesia neintrerupta si utila a bunului in cauza 30 de ani (se poate face jonctiunea posesiilor cu cele ale antecesorilor);
- posesia sa fie publica si sub nume de proprietar.
Dupa trecerea celor 30 de ani chemati in judecata adevaratul proprietar al bunului si solicitati instantei sa pronunte dobandirea dreptului de proprietate asupra bunului ca efect al uzucapiunii - art. 1890 Cod Civil.

"uzucapiunea de 30 de ani – art. 1890 Cod civil; Pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conf. art. 645 si 1837 Cod civil trebuie indeplinite conditiile rezultand din art.1846-1847 Cod civil si anume exercitarea unei posesii utile. Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata si exercitata sub nume de proprietar.
In temeiul art.1860 Cod civil orice posesor posterior are facultatea spre a invoca dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului.
Jonctiunea posesiilor inseamna unirea posesiiei uzucapantului, a posesorului actual cu intervalul de timp cat posesia a fost exercitata de catre autorul sau, pentru a dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune.
Jonctiunea nu este o obligatie ci o facultate – art.1860 Cod civil. Prin autor in sensul acestei prevederi legale se intelege persoana care, la fel ca cel ce invoca uzucapiunea, nu este titular al dreptului de proprietate sau al unui alt drept real (Decizia ICCJ nr. 5587 din 24.06.2005 - Dosar nr. 9854/2004).
Posesie utila inseamna posesie neatinsa de nici unul dintre viciile acestuia (continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar art. 1847 Cod civil).
Posesia este tulburata cand este fondata sau conservata prin acte de violenta in contra sau din partea adversarului – art.1851 Cod civil.
Uzucapiunea de 30 de ani (uzucapiune logisimi temporis) este recunoscuta în art.1890 Cod civil in favoarea posesorului bunului care prescrie prin 30 de ani, fara sa fie obligat sa produca vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta cu conditia ca el sa posede bunul tot timpul prevazut de lege, iar posesia sa fie utila adica neafectata de vreun viciu.
"
Am cumpărat un teren acum 43 ani și nu am acte de proprietar
Am un teren cumpărat de 43 de ani și nu am acte pentru el de proprietar





dan944 a scris:

Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni

Am un teren cumpărat de 43 de ani și nu am acte de proprietar ce trebuie să fac

Pruiuviorel a scris:

Am un teren cumpărat de 43 de ani și nu am acte pentru el de proprietar





dan944 a scris:

Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)
Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)