Nu aveti certificatele de deces ale celor 2, unchiul si matusa Antonia? Pt ca doar in aceasta situatie ar trebui sa faceti dovada cu martori a decesului celor doi. in mod normal, trebuie depuse o Sesizare de deschidere a succesiunii de pe urma autorilor, care se elibereaza de catre Primaria unde au decedat acestia. Cei de la Primarie completeaza in acel document, care se mai numeste si Anexa 24, cine este autorul decdat, data decesului, mostenitorii acestuia si ce bunuri au ramas de pe urma acestora. ar trebui sa fie suficient.
la fel se intampla cu absolut toate bunurile dobandite de cei doi soti in timpul casatoriei.
La notar se dezbate succesiunea pe cale amiabila. daca nu sunteti de acord cu propunerea sotului mamei, nu sunteti obligat sa o acceptati. este bine, totusi, sa mergeti la notar, sa aflati varianta propusa de sotul supravietuitor. daca nu sunteti de acord, succesiunea de va dezbate in fata instantei de judecata.
daca apartamentul in care a locuit cu mama dvs, este cumparat impreuna de cei doi, in timpul casatoriei, sotul mamei are dreptul legal la 1/2 din apartament, iar mama dvs la 1/2. Astfel ca, va fi de impartit doar cota de 1/2 apatinand mamei dvs, restul fiind proprietatea exclusiva a sotului. din aceasta cota de 1/2 care se imparte, sotul are, in calitate de sot supravietuitor, dreptul la 1/4, iar copiii ( doar dumneavoastra, daca nu mai aveti frati), primesc cota de 3/4.
cel mai probabil, tatal va primi apartamentul, urmand sa va achite dvs o sulta (o suma de bani) egala cu cota dumneavoastra.
Daca ati primit numar de inregistrare, este evident ca exista o dovada ca a fost depusa. Cu siguranta exista la sediul Politiei un registru de evidenta al sesizarilor, un opis cu dosarele inregistrate. Solicitati o audienta la Comandantul Politiei, si rugati-l sa va permita sa verificati aceste registre aferente anului in care ati depus plangerea.
Varianta grava: probabil urmeaza sa fiti trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt. Pedepsa se va aplica in functie de diverse criterii: conduita dumneavoastra anterioara si ulterioara savarsirii faptei, valoarea prejudiciului, astfel incat, mai mult ca sigur, se va dispune suspendarea executarii pedepsei.
Adica: vi se va aplica o pedeapsa cu inchisoarea, destul de mica, dar se va dispune suspendarea executarii ei, pe un anumit numar de ani-care se cheama termen de incercare.
Varianta usoara- vi se va aplica o amenda administrativa, daca organele de cercetare penala considera ca fapta nu prezinta gradul de pericol al unei infractiuni.
in concret, speta este urmatoarea: autorul avea 3 copii: 2 fiice si un fiu, iar ca si teren, 32 ha.
Cu ocazia casatoriei, fiicele au primit fiecare dota cate 10 ha teren, prin act autentic transcris la grefa tribunalului, fiecare avand astfel pozitie de rol agricol separata de cea a tatalui, care ramane cu 12 ha.
in baza legii 18, au facut cerere de reconstituire atat fiul cat si una dintre cele doua fiice, astfel incat in titlul de proprietate au fost trecuti ca si proprietari fiul si fiica , care facuse cerere, iar ca suprafata trecuta in titlul de proprietate, exact suprafata de 12 ha teren care ramasese tatalui.
practic, fiica a primit 10 ha teren zestre, si dar primeste si teren din cele 12 ha ramase tatalui.
intrebarea mea este daca fiica mai avea dreptul de slicita reconstituirea dr de proprietate de pe urma autorului sau, sau doar fiul avea acest drept. Mai ales ca nu se face in niciun fel vorbire de cealalta fiica.
exista vreun text de lege care reglementeaza aceasta situatie?
apartamentul fiind bun comun dobandit in timpul casatoriei, cota de 1/2 din el este proprietatea exclusiva a bunicii, putand sa dispuna de aceasta cota cum doreste, fara a fi ingradita in vreun fel. deci poate sa il vanda/doneze nepotului, indiferent de vointa fiicelor.
In ceea ce priveste cealalta cota de 1/2 , aceasta este supusa partajului, fiecare dintre cele trei mostenitoare, bunica si cele doua fiice, primind cota corespunzatoare. pentru a nu va incurca prea rau cu calcule, va spun doar cotele finala ale fieareia, din intregul bun.
altfel spus, din intregul bun, cotele de mostenire sunt urmatoarele: bunica primeste 10/16, iar fiicele 3/16 fiecare.
exista mai multe variante, prin care nepotul poate dobandi cu totul sau doar in parte apartamentul, dar nu direct, ci este nevoie de mai multe etape.
In opinia mea, trebuie dezbatuta mai inainte succesiunea (doar asupta cotei de 1/2, asa cum am explicat), intrucat exista doua variante de solutii:
- partile (bunica si cele doua fiice) se inteleg asupra impartelii, incheind o tranzactie, prin care bunica primeste bunul in lotul sau, iar fiicele fie renunta la mostenire, fie primesc o sulta egala cu cota care le-ar fi revenit . ACEASTA ETAPA POATE FI FACUTA FIE LA NOTAR, FIE IN FATA INSTANTEI.
- fie partile nu se inteleg, caz in care se va face o expertiza, iar ca solutie, mai mult ca sigur bunul va fi trecut in lotul bunicii, urmand ca aceasta sa le plateasca celorlalte sulta de care am vorbit mai sus. ACEASTA VARIANTA SE FACE DOAR IN FATA INSTANTEI.
(deci, fie ca se inteleg, fie ca nu, finalitatea va fi aceeasi-bunica, avand cota mai mare, va ramane cu bunul.
aceasta este prima etapa, in care bunica devine proprietar exclusiv.
din acest moment, urmeaza cea de-a doua etapa, in care aceasta poate dispune de bun, adica poate transmite dreptul sau de proprietate cui vrea, si cand vrea.
Sper ca v-am lamurit, si nu v-am incurcat, dar, pt mai multe explicatii: bocutza2005@yahoo.com