in cazul in care o persoana a primit zestre/dota cu ocazia casatoriei, dupa decesul autorului care a dat aceasta dota, persoana respectiva mai are drept de mostenire? i se modifica in vreun fel cota? exista vreun articol care reglementeaza aceasta situatie?
Aceasta dota reprezinta bun comun al celor doi soti.Dreptul de a succede exista ,insa, daca aceasta donatie excede rezerva succesorala, mostenitorii rezervatari se pot adresa instantei de judecata, in vederea reintregirii acesteia.
in concret, speta este urmatoarea: autorul avea 3 copii: 2 fiice si un fiu, iar ca si teren, 32 ha.
Cu ocazia casatoriei, fiicele au primit fiecare dota cate 10 ha teren, prin act autentic transcris la grefa tribunalului, fiecare avand astfel pozitie de rol agricol separata de cea a tatalui, care ramane cu 12 ha.
in baza legii 18, au facut cerere de reconstituire atat fiul cat si una dintre cele doua fiice, astfel incat in titlul de proprietate au fost trecuti ca si proprietari fiul si fiica , care facuse cerere, iar ca suprafata trecuta in titlul de proprietate, exact suprafata de 12 ha teren care ramasese tatalui.
practic, fiica a primit 10 ha teren zestre, si dar primeste si teren din cele 12 ha ramase tatalui.
intrebarea mea este daca fiica mai avea dreptul de slicita reconstituirea dr de proprietate de pe urma autorului sau, sau doar fiul avea acest drept. Mai ales ca nu se face in niciun fel vorbire de cealalta fiica.
exista vreun text de lege care reglementeaza aceasta situatie?
Speta interesanta
tosonel
Va propun urmatoarea speta:
Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)