avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei

N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase dupa defunctul NV.,Proces verbal aprobat cu decizia Monitorului de Finante nr.518652 din 8 martie 1948.In procesal verbal se mentioneaza Donati si acte de vanzare facute in timpul vietii de NV pentru fiicele sale , celelalte proprietati impartindu-se in cuantum de ¼ fiecarei fiice Despina ,Elena, Maria, Ana .
Prin ORDINUL 17 din 09.01.2009 se restituie mostenitorilor lui NV suprafata de 222 ha gol alpin din muntele Igoiu de pe raza comunei Malaia jud. Valcea .
In data de 3 martie 2011 o nepoata a lui NV fiica lui ANA prezinta un act de DOTA inregistrat la Judecatoria Rurala Novaci jud Gorj din 9 ianuarie 1941 prin care NV impreuna cu ANA (fiica sa) declara ca constituie dota nepoatei si fiicei Viorica in care se mentioneaza la pct2.Un numar de zece intregi din drepturile mele de proprietate ce la am in muntele Igoiu .Actul dotal este semnat de NV .Ana ,fiica ei Viorica (minora ) asistata de tatal ei D .In baza acestui act dotal Viorica deschide proces pentru a cere reconstituirea bunurilor care au făcut obiectul dotei , reconstituire ceruta a se face prin reducerea drepturilor fiicelor Despina,Maria, Elena .
Suprafata ce face obiectul dotei din 1941 se regaseste in procesul verbal de evaluare a succesiunii,Toate drepturile detinute de NV fiind in 1948 in proprietatea acestuia .Dota (donaţia) făcută fiicei nu a ieşit din patrimoniul defunctului, deci ea a intrat în masa succesorală.
Este legala cererea nepoatei Viorica ¿
Cel mai recent răspuns: mimisarbu@yahoo.com , utilizator 12:35, 10 Martie 2011
Daca titularul succesiunii a facut donatii care depasesc cotitatea disponibila , ele vor fi supuse reductiunii. In speta e vorba de "10 intregi'...
Acţiunea în reducţiune este o acţiune personală, termenul de prescripţie fiind de trei ani de la data la care cei îndreptăţiţi puteau cere reducţiunea. Înclin să cred că prescripţia a intervenit deja, avand in vedere ca dota a fost constituita in 1941 .
Neefectuandu-se inregistrarea imobilelor in patrimoniu de catre persoana care a primit dota sau sotul acesteia a condus la cuprinderea imobilelor in succesiunea donatorului efect in 1948.
mimisarbu@yahoo.com a scris:

Acţiunea în reducţiune este o acţiune personală, termenul de prescripţie fiind de trei ani de la data la care cei îndreptăţiţi puteau cere reducţiunea. Înclin să cred că prescripţia a intervenit deja, avand in vedere ca dota a fost constituita in 1941 .
Neefectuandu-se inregistrarea imobilelor in patrimoniu de catre persoana care a primit dota sau sotul acesteia a condus la cuprinderea imobilelor in succesiunea donatorului efect in 1948.

mentioneaza de un ordin din 2009.
Prin ordinul 17 din 09.01.2009 au fost repusi in drept urmasii fiicelor lui NV .pentru 222 ha gol alpin muntele Igoiu confiscate cf. decret 273/24iunie 1949
Din 1941 cand a fost facuta dota pana la decesul lui NV in 1945 si dezbaterea succesiunii in 1948 ,imobilul a fost proprietatea lui NV, beneficiarii dotei nu au folosit ,nu s-au inscris pe numele lor ca fiind proprietari ai imobilului .
mimisarbu@yahoo.com a scris:

Prin ordinul 17 din 09.01.2009 au fost repusi in drept urmasii fiicelor lui NV .pentru 222 ha gol alpin muntele Igoiu confiscate cf. decret 273/24iunie 1949
Din 1941 cand a fost facuta dota pana la decesul lui NV in 1945 si dezbaterea succesiunii in 1948 ,imobilul a fost proprietatea lui NV, beneficiarii dotei nu au folosit ,nu s-au inscris pe numele lor ca fiind proprietari ai imobilului .

Va rog o precizare- exista sau nu proces pe rol?

Alte discuții în legătură

Alta speta interesanta tosonel tosonel O familie are trei copii: x, y si z. Fiica x este inzestrata cu jumatate din mosie, asa cum am aratat in speta anterioara. Si cealalta fiica y a fost ... (vezi toată discuția)
Este posibil raportul si reductiunea? bejenarv bejenarv Autorul S .V. a incheiat in 1944 un Act Dotal cu dispensa de raport cu una din fiice S.E. la casatoria ei prin care ia dat terenuri in jur de 30 Ha, casa, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune cezar2011 cezar2011 Buna ziua, Bunicul meu a murit acum 8 ani. Nu s-a facut succesiunea dupa ce a murit. De la decesul bunicii a trecut o luna. Bunicii au cinci copii din care ... (vezi toată discuția)