avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este posibil raportul si reductiunea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este posibil raportul si reductiunea?

Autorul S .V. a incheiat in 1944 un Act Dotal cu dispensa de raport cu una din fiice S.E. la casatoria ei prin care ia dat terenuri in jur de 30 Ha, casa, actiuni, val. mobile, in valoare de peste 2.000.000lei la valoarea din 1944. Autorul S.V. mai avea trei copii necasatoriti in 1948 cand este arestat si moare in inchisoare. Celor trei copii necasatoriti li se stabileste domiciliu obligatoriu (6 ani), i se confisca toata averea in acelasi an 1949, iar ficei casatorite i se confisca si ei terenul dat ca Dota .
Nu s-a facut nici o sucesiune dupa SV, iar dupa 1990, s-au facut cereri pt. reconstituirea dreptului de proprietate dupa Legea 18/1990: cei trei frati dupa SV iar SF dupa ce i s-a confiscat din dota primita de la SV. Au primit cei trei 10 Ha, dupa autorul SV, iar SF a primit si ea 10 Ha din dota. La Legea 1/2000, au facut cerere toti mostenitorii (nu mai traiau cei trei necasatoriti din 1949 dar au venit copii lor) dupa autorul SV, pentru restul de 40Ha, si au primit Titlu comun inclusiv SFcare traieste, care a mai primit si separat Titlu pentru restul din confiscarea Dotei. La legea 10. iarasi au facut cerere in termen toti mostenitorii inclusiv SF si li s-a validat cererile si s-au evaluat cladirile confiscate si darmate.
Sunt mari discutii intre ei pentru ca SF cere cota parte coform cod civil si are dreptul si ea dupa autorul SV. In schimb a primit Dota mare cu dispensa de raport, si nu vrea sa inteleaga ca si-a primit o data partea, si a mai primit si din cota celorlalti dupa SV. Desi nu s-a facut succesiunea dupa SV, se poate cere Raportul Dotei (donatie) cu dispensa de raport si reductiunea stiind ca prin cererea facuta la legea 1/2000 si Legea 10, se presupune ca acceptat succesiunea la fel ca si ceilalti mostenitori, desi nu sunt in termenul dat de codul civil? Cum ar trebui sa se cheme actiunea si daca sunt sanse sa se imparta si dota. Care ar fi taxele in instanta, stiind ca nu va putea fi nici o intelegere. Va trebui platit un evaluator, expert, cam cat costa?. Daca SF cere iesirea din indiviziune dupa titlul de 40Ha, va putea fi suspendat procesul pentru a se face raporul si reductiunea?, sau se va putea cere acest lucru in cadrul aceluiasi proces? Va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta cu un sfat, asupra a ceea ce ar trebui sa se faca si sa se incheie o data cu discutiile. M-am tot uita pe forum dar n-am reusit sa dezleg problema, n-am vazut ceva asemanator.
Cel mai recent răspuns: bejenarv , utilizator 15:30, 27 Ianuarie 2009
Dacă donaţia s-a făcut cu scutire de raport, ceilalţi descendenţi nu pot obliga donatarul să raporteze donaţia primită.

Totuşi, rapotrul şi reducţiunea sunt două chestiuni distincte. Donatarul scutit de raport nu este scutit şi de reducţiunea liberalităţilor care încalcă rezerva succesorală a celorlalţi descendenţi.

Prin urmare, donatarul scutit de raport nu este obligat să aducă donaţia la masa succesorală.

Singura acţiune care ar putea fi promovată este aceea în reducţiune, dacă se constată că donaţia primită încalcă rezerva.
Din ce am vazut ca s-a scris prin aplicarea dispozitiilor art.13 alin.(2) din Legea nr.18/1991 republicata si a Deciziei Nr.XI / 5.02.2007 data de Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectiile reunite, potrivit careia in cazul terenurilor ce nu s-au gasit in circuitul civil, beneficiaza de repunerea in termenul de acceptare a succesiunii numai mostenitotii care nu au acceptat succesiunea in termenul prevazut la articolul 700 din Codul civil, iar nu si cei ce nu au renuntat la mostenire. Deci inteleg de aici ca toti mostenitorii de care am facut vorbire au fost repusi de drept in termenul de aceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor, ei fiind considerati ca au acceptat succesiunea prin cererea pe care o fac comisiei.
Intrebare: 1. Se extinde acest drept si asupra terenului retrocedat din dota confiscata?
2. Se extinde acest drept si asupra celorlalte bunuri primite ca dota si nu doar asupra terenului?
Am inteles ca singura actiune care ar putea fi promovata este cea in reductiune, pentru ca ce a fost confiscat de la autorul lor SV s-a inpartit si se imparte la toti mostenitorii proportional cu gradul (fii , nepoti), iar de dota si de restiturea terenului primit ca dota beneficiaza doar unul din mostenitori (fiica SF), deci in concluzie incalca rezerva.
3. Taxa de timbru este de 19 lei? sau s-ar putea sa se ridice mult mai mult (10%din excedentul rezervei), si in ce conditii? Celelalte taxe avocat, expert , evaluator, am citit ca sunt variabile.
4. Unde poate fi deschis procesul?; in raza judecatoriei unde a avut loc ultimul domiciliu a autorul lor, sau poate fi deschis si in raza judecatoriei de domiciliu a majoritatii mostenitorilor, care difera de cea a autorului lor? (mentionez ca nici unul dintre mostenitori nu mai locuieste in zona autorului lor).
5. Reductiunea in ce poate consta: in impartirea a tot ce a incalcat rezerva succesorala sau daca se inteleg, persoana care a primit dota sa renunte la cota ei de teren de pe titlul de 40 de Ha, si atunci s-ar echilibra aprox. partile de teren, dar ar ramane excedentul de rezerva la partea de dota: cu casa, actiuni si val. mobile si e posibil sa fie nevoie de un evaluator? sau se pot recalcula dupa valorile trecute in dota de la nivelul anului 1944, comparat cu valoarea leului de acum?
Multumesc mult d-lui Themis pentru raspuns.
1. Dota (donaţia) făcută fiicei a ieşit din patrimoniul defunctului, deci ea nu intră în masa succesorală, fiind scutită de raport.
Asupra dotei se poate cere doar reducţiunea.
Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au făcut obiectul dotei aparţine dinatarei (moştenitorilor ei)

2. La capitolul taxe de timbru nu sunt foarte tare... :)

3. Competenţa aparţine judecătoriei în circumscripţia căreia defunctul a avut ultimul domiciliu. Dacă este vorba despre două succesiuni succesive, competenţa este a judecătoriei în care a avut domiciliul cel care a decedat cel din urmă.

4. Acţiunea în reducţiune este o acţiune personală, termenul de prescripţie fiind de trei ani de la data la care cei îndreptăţiţi puteau cere reducţiunea. Înclin să cred că prescripţia a intervenit deja.


Consultaţi un avocat, cu toate actele pe masă. E singura soluţie rezonabilă.

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unei donatii lutza.... lutza.... se poate vinde o casa cu tot cu teren dobandita prin act de donatie cu scutire de raport. donatia a fost facuta de catre fiu si nora pentru mama. donatara ... (vezi toată discuția)
Despre rezerva succesorala in vechiul si noul cod civil narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara! In cazul unui bun (unicul bun din patrimoniu) donat de parinti catre unul dintre copii in august 2010, celuilalt copil ce rezerva succesorala i se ... (vezi toată discuția)