avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despre rezerva succesorala in vechiul si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despre rezerva succesorala in vechiul si noul cod civil

Buna seara! In cazul unui bun (unicul bun din patrimoniu) donat de parinti catre unul dintre copii in august 2010, celuilalt copil ce rezerva succesorala i se va cuvine la data decesului primului dintre parinti (data la care va cere reductiunea liberalitatilor excesive)? Se aplica noul sau vechiul cod civil (este vreo diferenta la acest capitol)? Multumesc!!
Reductiunea liberalitatilor se va face pe NCC deoarece decesul va avea loc dupa intrarea in vigoare a NCC, chiar daca acel contract de donatie s a facut inainte de NCC. Aici avem o cu alta institutie, care se aplica dupa decesul persoanei care lasa mostenirea, orice succesiune deschisa dupa 1 oct.2011 se va solutiona conform prevederilor NCC. Contractul de donatie este act intre vii, pe cand succesiunea se deschide prin moarte.
Multumesc frumos! Ce cota i se va cuvine celui care va ataca in instanta contractul de donatie, cerandu-se dreptul? Cu ce schimba lucrurile faptul ca donatarul a instrainat intre timp bunul primit ca donatie?
Faptul ca a instrainat bunul nu anuleaza reductiunea care se va face prin echivalent, art. 1097 alin 3. Precum si alin 4 si alin 5 cand donatia a fost sau nu scutita de raport.
La decesul primului parinte trebuie calculate rezervele succesorale care sunt jumatate din cota succesorala ce li s ar fi cuvenit ca mostenitori legali.
Mii de multumiri pentru raspunsurile impecabile! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)