avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie a sa, sau alte rude, sa vina cu pretentii la succesiune.
Daca fac act de donatie catre fiul meu, e suficient de acoperitor?
Sau e necesar sa fac pur si simplu act de vanzare-cumparare?
Cel mai recent răspuns: Mihai488 , utilizator 12:54, 29 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca e unic fiu, nu o sa vine nimeni cu eventuale pretentii.
Nici sotia, ca bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii.
Nici alte rude, pentru ca prima categorie de mostenitori chemata la mostenire e cea formata din descendenti.
Deci, oricum, doar fiul va fi unic mostenitor la decesul dvs.
Donatia reprezinta o liberalitate, act cu titlu gratuit, care poate fi supuse reductiunii, daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.( clasa de mostenitori cuprinsa din descendenti, sot supravietuitor, parinti ).

Prin urmare, actul poate fi supus reductiunii, daca mostenitorii rezervatari se adreseaza instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale.

Reductiunea se realizeaza in vederea intregirii rezervei succesorale.

Aceasta se realizeaza in natura sau prin echivalent banesc.

Actul de vanzare cumparare poate fi prezumat a fi o donatie.

(cata vreme nu se plateste pretul, bunul este instrainat fiului).


Prin urmare, înstrăinarea cu titlu oneros poate fi prezumată ca fiind donație daca ea are ca dobânditori pe descendenți, indiferent de grad, pe ascendenții privilegiați și pe soțul supraviețuitor.

Aceste categorii de persoane reprezintă tocmai moștenitorii rezervatari pe care legea îi instituie.

CAPITOLUL IV
Rezerva succesorală, cotitatea disponibilă şi reducţiunea liberalităţilor excesive

SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive

Art. 1097

Efectele reducţiunii

(1) Reducţiunea are ca efect ineficacitatea legatelor sau, după caz, desfiinţarea donaţiilor în măsura necesară întregirii rezervei succesorale.

(2) Întregirea rezervei, ca urmare a reducţiunii, se realizează în natură.

(3) Reducţiunea se realizează prin echivalent în cazul în care, înainte de deschiderea moştenirii, donatarul a înstrăinat bunul ori a constituit asupra lui drepturi reale, precum şi atunci când bunul a pierit dintr-o cauză imputabilă donatarului.

(4) Când donaţia supusă reducţiunii a fost făcută unui moştenitor rezervatar care nu este obligat la raportul donaţiei, acesta va putea păstra în contul rezervei sale partea care depăşeşte cotitatea disponibilă.

(5) Dacă donatarul este un succesibil obligat la raport, iar partea supusă reducţiunii reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea bunului donat, donatarul rezervatar poate păstra bunul, iar reducţiunea necesară întregirii rezervei celorlalţi moştenitori rezervatari se va face prin luare mai puţin sau prin echivalent bănesc.

(6) În cazul întregirii rezervei în natură, gratificatul păstrează fructele părţii din bun care depăşeşte cotitatea disponibilă, percepute până la data la care cei îndreptăţiţi au cerut reducţiunea.

În același timp, legea prevede și posibilitatea ca, anterior, concomitent sau ulterior încheierii contractului prin care se înstrăinează respectivul bun, oricare dintre beneficiarii prezumției cuprinse în art. 1091 alin 4 NCC să poată „consimți” la înstrăinare.


Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Mostenire janinasalvastru janinasalvastru daca bunicii mei imi lasa mostenire pe baza de tastament o casa acel testament poate fi atacat in instanta de cineva (sora mamei mele in acest caz)? dar ... (vezi toată discuția)