avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Alta speta interesanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Alta speta interesanta

O familie are trei copii: x, y si z. Fiica x este inzestrata cu jumatate din mosie, asa cum am aratat in speta anterioara. Si cealalta fiica y a fost inzestrata cu o jumatate dintr-un imobil, tot prin act dotal, in anul 1929. In 1941 ea divorteaza. Din cate am citit si eu intr-un curs mai vechi din 1947 despre regimul dotal, dota inceteaza in 2 cazuri: prin divort si prin deces. Asadar, prin divort dota a trecut inapoi in patrimoniul parintilor, intrucat regimul matrimonial ales de viitorii soti a fost regim dotal. Eu ca fiu al fiului z nedotat (nepotul autorilor), va intreb daca am procedat corect cu privire la iesirea din indiviziune pentru acest imobil, iar in caz ca nu am procedat corect, ce pot face pentru intregirea masei succesorale cu acest bun, prin raport al donatiilor sau reducerea liberalitatilor, cu o treime, in speta fiind 3 mostenitori, in calitate de nepoti?

Dupa obtinerea hotararii judecatoresti de revendicare, in contradictoriu cu Primaria, s-a obtinut imobilul in natura. Ulterior, noi, cei 3 nepoti, am facut o tranzactie la insistenta mostenitorului fiicei y dotate cu jumatate din imobil, tranzactie prin care am recunoscut existenta si valabilitatea dotei pentru o jumatate din imobil, iar cealalta jumatate ramasa dupa formarea dotei, am impartit-o din nou in 3, fiecare luand cate o sesime din intreg imobilul. Tranzactia noastra a fost consemnata printr-o hotarare de expedient in fata instantei, hotarare care nu a fost atacata cu recurs sau actiune in anulare, asadar ea a ramas definitiva si irevocabila.

In continuare, se pune problema iesirii din indiviziune pt. toata masa succesorala, formata si din alt imobil, pentru care nu s-a facut nicio dota si pt. care au drepturi egale de cate o treime toti mostenitorii, respectiv nepotii autorilor care au facut dota, prin reprezentare in locul copiilor x,y si z. Cum se poate discuta de iesirea din indiviziune pana cand nu se intregeste masa succesorala cu bunurile iesite din patrimoniu, respectiv mosia si imobilul date cu titlu de dota celor 2 fete, pentru imobilul ramas, la care din nou copii fetelor dotate pretind cota-parte de o treime?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:27, 16 August 2009
faceti iesirea din indiviziune, strict pentru imobilul care va intereseaza acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta interesanta tosonel tosonel Va propun urmatoarea speta: Doi soti, inainte de anii 40 cumpara o mosie formata din 110 ha teren arabil si 15 ha padure. Cei doi soti au impreuna din ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a cere reconstituirea bunurilor care au fãcut obiectul dotei mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com N.V.a avut 4 fiice Despina ,Elena ,Maria ,Ana .Decesul lui NV a avut loc in 12 aprilie 1945, la 23 aprilie s-a facut proces verbal de evaluare a averii ramase ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren cristinam28 cristinam28 Buna ziua. As dori si eu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: In 2007 matusa mea a inceput un proces cu Primaria pentru revendicarea unui teren ... (vezi toată discuția)