avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire teren

Buna ziua. As dori si eu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie: In 2007 matusa mea a inceput un proces cu Primaria pentru revendicarea unui teren intravilan(1000 mp). La acest teren avea drept si bunicul meu care a intervenit in proces in 2009 in interes alaturat. Am obtinut urmatoarea hotarare judecatoreasca: "respinge recursul facut de primarie ,admite cererea in interes alaturat intimatei". Dar matusa nu a fost de acord sa impartim terenul asa ca am facut recurs pentru partajul succesoral si iesirea din indiviziune. Cartea funciara este blocata si terenul nu are intabulare. Am auzit ca s-a facut un precontract de vanzare-cumparare, iar cumparatorul a oferit matusii o suma de bani care ii va fi inapoiata triplu daca se anuleaza acest precontract. Nu stiu ce suprafata face obiectul acestui precontract....dar in orice caz, se poate asa ceva? Care sunt conditiile precontractului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinam28 , utilizator 15:50, 4 Octombrie 2010
Buna ziua, stimate domn,
Trebuie de lamurit:
1. cine este titularul?
2. provine terenul din timpul casatoriei dintre bunic si bunica?
Cine are dreptul asupra terenului poate sa vanda cota parte - fiind in indiviziune - care ii revine si in limita disponibila (atentie!).
Hai noroc!
Terenul este al unei persoane "x"; a fost mostenit printr-o dota de catre copilul lui x care a decedat , iar urmatorii mostenitori sunt nepotii lui x, "Y" si "Z" care sunt verisori. Eu credeam ca partajul succesoral nu dureaza foasrte mult, dar se pare ca m-am inselat... Deci deocamdata doar ea are drept asupra terenului pentru ca eu asa inteleg?! Sau si noi prin sentinta ".....admite cererea in interes alaturat intimatei"??
Dar oare precontractul pe ce suprafata s-a facut, adica ati mentionat ca poate sa vanda cota parte, de unde stie care este? Terenul are constructie de 150 mp ......
Este indicat sa consultati un avocat care sa analizeze actele.
Daca exista un contract acesta trebuie respectat chiar si de mostenitori care, ca sa spun asa, pe intelesul dvs., mosteneste si contractul.
Clauzele contractuale sunt opozabile mostenitorilor.

avocat Claudiu Lascoschi
Dar acum am alta nelamurire: Se poate intocmi la notar un certificat de mostenitor in anul 1980 iar mostenitorul sa fi decedat in 1979.Exemplu: X este succesorul lui Y. X moare in 1979 iar in 1980 apare succesorul Z. Z isi face calitatea de succesor la notar. Acum in judecata noastra cu Z, acesta aduce o calitate de mostenitor a lui X facuta de ei in 2006. X este clar succesorul lui Y, dar pana cand a murit nu si-a facut calitatea de mostenitor. I-a facut-o Z in 2006 dupa cum am spus. Intrebare: Cum a putut X sa ii lase teren lui Z daca nu isi facuse calitatea de mostenitor ? Mentionez ca X este baiatul lui Y dar la Primarie X nu apare ca ar fi platit vreun impozit ci doar Y.
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
cristinam28, utilizator
am omis si "x"zice "z" ca a acceptat tacit...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconstituire proprietate asupra terenurilor dupa renuntare la succesiune rec62 rec62 In urma decesului persoanei A in anul 1982 a ramas o masa succesorala compusa din 250 mp teren, restul pana la 1250 mp fiind in proprietatea statului si o casa ... (vezi toată discuția)
Alta speta interesanta tosonel tosonel O familie are trei copii: x, y si z. Fiica x este inzestrata cu jumatate din mosie, asa cum am aratat in speta anterioara. Si cealalta fiica y a fost ... (vezi toată discuția)
Doar mãtuºa are dreptul sa scoata un duplicat de pe certificatul de deces? dennis1 dennis1 Vreau să fac o dezbatere succesorală asupra unui teren extravilan în suprafaţa de 2,69 ha. Pe copie de pe titlul de proprietate figurează toate cele 4 ... (vezi toată discuția)